Miért kinlodik itthon a gyermekem amitol meg én kinlodok? Hogy oldjam meg?
Állandoan ha itthon vagyunk soha nem hagy békén, nem tudok egy reggeli kávét sem csendben nyugton meginni ha már felkelt, eljátszik ugyan önalloan de azalatt mindig latni az arcán a szenvedést pl grimaszol mint akinek fáj a feje, vagy a nyálával játszik, stb sugárzik a gyerekből hogy szenved kinlodik kb az az érzés amikor buszt vár az ember, vagy sorban áll es feltartja a sort egy öreg stb
Persze ha megyunk játszotérre, akárhova, minden happy.
Már gyomoridegem van attol hogy a gyerek szenved itthon. Vagy nyaggat, vagy kinlodva autozik mint aki be van zarva egy börtönbe es molyol valamivel hogy ne őrüljön bele.
Nem azert megyunk jatszoterre mert hű de jo hanem igazabol az itthoni kinbol kimeneküles gyanánt, de én meg legszivesebben itthon lennék, plane hetvegen de kapom a gyomorideget ha ránézek.
Hogyan érjem el azt hogy jokat jatszon itthon, találja fel magát, haggyon békén, ne nyafogjon szenvedjen, ne grimasszal, kinnal játszon itthon?
Utolsó olvasni tudsz? En a kommentek nagy tobbsegere reagaltam. Plusz irtam is, h nem órákra kell lefoglalnia magát, hanem hogy le kell tudnia foglalnia magát! Kettő között nagy kulonbseg van. Egyébként nem, a haztartas nem megterhelo, hacsak nem egy gazdasagot vezetsz es van legalabb 3 gyereked. :D
Tudom, h egyedul nevel, de ironiat erted? Nyilvan nem neki szól, h szexistenno.. Stb.
Szia, én megértelek :) Nekem is 4 múlt a fiam nemrég, ő is egész nap menne, de ha épp nem akkor egész nap a fenekemben van, beszél,kérdez,és folyton velem akar játszani.
Nem szeret itthon lenni különösebben ő se, bár nem ennyire durva a helyzet. Nekünk fix napirendünk van, miótamár csak 1x alszik, ez sokat segíthetne rajtatok is. És besegít ha van kedve a házimunkába. A férjem szombatonként dologzik, így ketten vagyunk otthon.
Felkelünk, kávézunk, ő is issza a kis macikávéját, nézhet 2 mesét a tvben ha akar, ha nem, akkor nekiáll valamit szétpakolni.
f8 reggeli utána elpakolunk, berakunk egy mosást, mindig ő pakol be, önti be a mosó/öblítőszert, nyomkodja a gombokat.
Összerámolunk porszívpózáshoz, elpakolja a játékait (ez nem opcionális, ezt elvárom tőle, párszor felporszívóztam amit nem szedett össze, azóta mindig elpakol) kiszittyózok. Utána odadobom az ebédet, ha van kedve jön segít, ha nem akar segíteni, hozatok vele pár játékot elcsacsog mellettem. Olyat főzök csak ami max egy óra alatt megvan,teregetünk, és általában 10re kész vagyunk, lehet menni.
Én is szivesen elfetrengenék itthon a kanapén, de ez van. Neki most erre van szüksége a fejlődéshez, hogy a szabad levegőn rohangáljon a kortársaival, és szabadon játszhasson. Én is tudok közben az anyatársakkal dumálni,kb állandó társaság van a játszón, 2 anyukájával össze is járunk játszón kívül is.
12-f1 fele hazaérünk, ebéd alvás.kb 1.5-2 órát alszik, ez az énidőm. Sorozatot nézek, körmöt lakkozok, chatelek. Ha felébred övé a délután játszok vele amit akar. (Most itthon van már a férjem,őt foglalkoztatja) Van hogy lemegyünk egyet csavarogni 5fele, f7ig max sélálni,rollerezni,bicózni,közel van a dunapart ott én is szivesebben vagyok mint a játszón. F9 fekvés, 9re alszik, 11ig enyém a világ :)
Ami nagyon bejöttek nála, benti önálló tevékenységnek mostanában az a homokgyurma, azzal el van órákig. Meg van egy ilyen [link] hintánk a nappaliban nagyon szereti. Persze lökni kell :)
Nálunk a férjem heti 2x ovi után fiús délutánra viszi, akkor tudok kikapcsolódni kicsit, jönni menni nyugiba lenni. Havi 1x meg anyukámnál alszik egy éjszakát, akkor meg a férjemmel kettesben probálunk kikapcsolni.
Szerintem érzi rajtad hogy szenvedsz, azért szenved, keress társaságot, kérj segítséget a családtól, hogy kikapcsolhass, mielőtt bekattansz.
Ami még beválik nálunk, tegnap elöhagytuk a megépített vonatsíneket a nappaliban, így reggel egyből bele tudott merülni a játékba. Vagy pl legobol van városkánk építve, azt is eléteszem, kicsit játszunk együtt, ha elmerül benne elosonok, csinálom a dolgom, vagy ott ülök mellette elnetezek.
Ha nagyon sokkkk már, azzal biztatom magam,hogy nem tart már soká ez az időszak mielött leváltanak a haverok ;)
A gyerek olyan, mint egy tükör. Gondolom te is ilyen unottan csinálsz mindent. A leírásodból is ez látszik. De ha már feltűnt, legalább tudsz változtatni.
Nem kell egyébként folyamatosan szórakoztatni. A gyereknek is érdeke, hogy legyen tiszta ruha, főtt étel az asztalon és tiszta legyen a lakás. Egy 4 éves már tud játszani egyedül és azt is megérti ha nem tudsz menni(örülni nem fog) Ha kávézni akarsz, akkor leülteted magad mellé és adsz neki egy bögre kakaót. 30 perc normális mesétől még egyik gyereknek sem lett baja.
Ha nagyon begyűrt a mókuskerék, akkor menjetek el otthonról és csináljatok valami új dolgot. Még az is jó ha más útvonalon sétáltok, meglátogattok egy rég látott rokont.
4 évesem van nekem is, szintén nagyon szociális típus, rettentően igényli a társaságot (pl. utcán is simán leszólít embereket és beszélgetést kezdeményez).
A problémát én kettéválasztanám, mert egymást generálják:
1. A kérdező úgy tűnik, hogy vagy kiégett, vagy enyhébb depresszió, vagy hasonló, élethelyzetből fakadó megroppanás, aminek a tünete a kérdés, nem az oka.
Ezt érdemes lenne pszichológussal vagy coach-csal átbeszélni. Valószínűleg 1-2 alkalom is sokat segítene, de a tényleges feltérképezés és megoldási javaslat már szakember feladata - itt az információ is kevés hozzá.
2. A gyerek elfoglalása.
Mint írtam, a sajátom is hasonló. Amiket jómagam használok, ha szükségem van hosszabb-rövidebb időre pihenésre:
- az apja átveszi
- heti egyszer bébiszitter hozza haza és ő vezényli az estét - ilyenkor tudunk lazítani, esetleg elmenni valahová, vagy akár aludni
- játszóház (Eleven park, Tesco játszóháza, vagy bármilyen olyan hely, ahol sokat lehet rohangálni, mászni, vannak gyerekek) Az Eleven parkban inkább csak a közelben vagyok és figyelek, néha én is beszállok, de többnyire lekötik a játékok és a többi gyerek társasága. A Tesco játszóházában pedig van felügyelet, így el tudom intézni a bevásárlást anélkül, hogy percenként eltűnne egy vásárló mögött - és legalább el is fárad.
- lemozgatás - akár az udvaron, akár nagy sétával (távolabbi játszótér vagy sima séta)
- itthon is sok a mozgásos játék, néha házi akadálypályát csinálok párnákból, takarókból, amin bukfencezni, átugrálni kell, de ha elesik se üti meg magát
- amikor itthon saját testsúllyal tornázom, bevonom őt is. Fekvőtámaszt próbálja utánozni, ha ugrálós rész van, akkor ő is ugrál. Felüléseknél a csípőmön ül és összepacsizunk, ez nekem is motiváció, hogy milyen magasságig emeljem magam.
- rövidebb, korának megfelelő TV műsorok. Jelenleg az Egyszer volt az élet... c. sorozat nagy kedvenc. Kb 20 perc egy rész, amíg megnézi, addig a reggeli kávé-cigi-wc-bambán olvasgatás szükségletemet letudom.
- Színezők - 10-15 percig elvan vele
- Orvosost játszunk. Ez jó trükk, mert ha én vagyok a beteg és az orvos, akkor nekem a panaszkodás és a fekvés a feladatom, ő meg bőszen vizsgálgat. De ez is kb. 15 perc és néha én is orvos vagyok, olyankor ő fekszik.
Szóval a lényeg, az ingergazdag környezet és a sok mozgás. Nálunk a főtéren sok kisgyerekes család van, ott amíg leszólít gyerekeket és játszik velük, addig elég figyelni és a szülőkkel beszélgetni, a rohangálós részt megoldják maguknak a gyerekek.
Köszi a segítő válaszokat.
A video kicsit disszonáns. Hogy vette volna ezt fel a reggeli kávéval ha megjelenik a gyerek? Vagy akkor őket miért is hagyta ki a videobol? Talán mert egy mondatot nem tudna tőlük összefüggőn előadni? Jé, neki volt pár szabad perce , nekem ennyi sem jutott.
De. Ujra es ujra irom: a kérdés NEM arrol szol, én hogy legyek szabad, hanem hogy a gyermeket lássam boldognak, AKKOR is, ha en üknék le agymenéseket videozni a reggeli kávéval, hogy akkor is mosoly legyen az acán!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!