Milyen házimunkát lehet rábízni egy 9 éves 3. Osztályos lányra!?
Férjem 9 éves lánya hétvégente nálunk van. Van egy 6 hós babánk. Nem kértem meg eddig a leányzót h segítsen, mert otthon sem kell neki és úgy érzem lassít és hatráltat. De a nagymama meg az én rokonaim is nyaggatnak h vonjam be nyugodtan. Apa reszéről mindegy, ugy gondolja ez az anyja dolga lenne, h megtanítsa. Nyilván de amúgy hanyag rendetlen, bár kérésre elpakol. Rokonaimnál láttam példát, hogy milyen rendesen meg lehet tanítani nekik a házimunkát.
Én anyuval ketten éltem gyerekként és szívesen magamtól segítettem.
Én nem örülnék, ha apuka barátnőjének segítene a lányom vinni a háztartást a láthatási napokon, ahelyett, hogy programra menne az apjával, vagy az foglalkozna vele.
Az én értekrendem szerint az ember otthon végezzen házimunkát. Mivel egy otthona van az embernek, minden más helyen vendégségben van, a vendéget pedig nem illik befogni, max el lehet fogadni a felajánlt segítségét. Te mosogatsz a rokonaidnál karácsonykor?
A segítség a párod feladata, ha be akarsz fogni valakit, fogd be őt. Utána anyukádat, a rokonaidat, a barátaidat és csak utolsó sorban egy gyereket, aki még csak nem is a rokonod.
Ha nagyon nyűglődsz, kérdezd meg, hogy szeretne e segíteni sütit sütni vagy főzni esetleg zoknitpárosítani. A gyerekek nem hülyék, tudna ő teregetni, de minek csinálja vendégségben?
Ha igent mond, de csakis akkor, rábízhatod a krumplipüré pépesítését, a tészta kevergetését, a muffinformák megtöltését, a sütőpapír felvágását, panírozást, esetleg gyakorolhatja a tojás szétválasztását vagy felverését. Ezek szórakoztató dolgok. De növényt is biztos szívesen locsolna, vagy leszedegeti az elsárgult leveleket, vagy ha odaadod neki a szivárványos portörlőt, biztos szívesen porol vele. Esetleg még szőnyeget csépelhetne/porolhatna.
Nem mindet egyszerre, darabonként, amíg élvezi.
Ha a férjed lánya, akkor foglalkozzon vele ő, és rögtön nem téged hátráltat. Anyja dolga lenne...imádom, mikor a férfiak így beszélnek.
Nyugodtan hagyd rá a lányát, hogy ha segít, ha nem, téged ne tartson vissza.
Én annyit várok el tőlük, hogy takarítsanak maguk után, ne csináljanak nekem pluszmunkát.
A nevelést a szüleikre hagyom.
Nekem 9 éves a fiam, harmadikos ő is, már két éve ő szokott teregetni, ha olyankor kell, amikor itthon van (nyilván tanulás mellől nem rángatom el akkor sem, viszont amikor nem tanul, számon tartja, hogy megy a mosógép, és kérni szokta, hogy szóljunk, ha lejárt).
Mosogatni is szeret(ne), de azt inkább én csinálom, nálunk nagyon kicsi a hely hozzá, könnyen törnek a poharak.
Törölgetni viszont mindig bevonom, nedves bútortörlővel végigtörli a polcokat, amiket elér, ezt nagyon szépen csinálja.
Szemetet levinni is szokott, ezt is szívesen csinálja.
Mondjuk én azt gondolom, hogy jobb lenne, ha az apja vonná be a házimunkába nálatok, nem te, de ha az apja meg úgy gondolja, hogy nem kell, akkor ezt tartsd tiszteletben. Ha viszont a kislány neked pluszmunkát ad a rendetlenségével (jó, természetesen maga után pakoltassátok el, amennyire lehet), akkor apuka legyen az, aki a plusszmunkát elvégzi - vagy akkor már hívja oda a lányát, és együtt csinálják meg.
Köszi a válaszokat.
Jó a viszony minden szinten, a gyerek is szeret velem lenni, van, amiben rám jobban hallgat, mint az apjára, néha pót anya szerepet is érzek felőle, hogy úgy tekint rám. Ill. Az anyjának is másik családja van, új gyerek ott is, stb.
Nem cseléd szinten gondoltam, azért a válaszokból első blikkre sok támadó is volt.
Én azt látom rajta, hogy sokkal sokkal több felelősséget rá lehetne bízni, mert amit rábíznak, abban ügyes és értelmes. Viszont van, amihez lövése nincs,mivel soha nem mutatták meg, várták el h elvégezze, és engem zavar, hogy nem tudja, pl a mosáshoz a ruhát szétválogatni(simán berakja a sötét szennyest a fehérhez) , konyhai dolgokhoz abszolút nem ért (pl zöldség pucolas vágás a legjobb móka volt nekem, konyhai eszköz nevek idegenek neki), a rendetlenség egy dolog, mondom azt megcsinálja, ha szólok/szólunk örömmel, de nem veszi észre magától.
Kérdésemmel csak arra voltam kíváncsi, hogy mi az, ami mondjuk nem várható még el egy ennyi időstől. De úgy látom, hogy jól érzem, ill erre világítottak rá a nagyszülők is.
Beszéltem erről a férjemmel, mondta, hogy persze nyugodtan vonjam be, de közben még ő a tenyerén hordozza, óvja, nem rak rá annyi felelősséget. :)
Most engem ez a dolog annyira nem izgat, hogy kezembe vagyem az irányítást, azzal a céllal, hogy na majd én megnevelem. Meg nem is arra vágyom, hogy most levegyen a vállamról dolgokat. Csak önállóbb lehetne talán, örömét lelhetné abban, hogy meg tud oldani feladatokat.
Nyilván még én magam is tanulom, hogy kell bánni egy ekkora leányzóval, nyilván magamból indulok ki, és nyilván ettől ő még később, felnőttként simán lehet házitündér és maximálisan önálló. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!