Tényleg engem kell kiröhögni ezért?
Vendégségben voltunk ismerősömnél 4 éves kisfiammal. Mi felnőttek az étkezőben beszélgettünk (nem csak én voltam ott náluk, összesen heten voltunk, ha a gyerekeket nem számtjuk). a gyerekek a szomszéd szobában játszottak (ismerősömnek, akinél voltam, 3 lánya van, velük volt a fiam). Elméletben nem voltak felűgyelet nélkül, hisz ott volt velük egy szobában a legnagyobb, 12 éves lány is.
Egyszer csak kisfiam sírva jön oda hozzám, hogy bántotta a Kati (most így fogom nevezn, ő a legkisebb lány). Nagyon meglepődtem, kérdeztem, hogyan bántotta. Sírva elmondta, hogy Kati elvette az autót tőle, amivel éppen játszott, ő meg visszavette tőle, erre Kati meglökte és ütögetni kezdte. A 12 éves lány ebből nem látott semmit, mert a kisasszonynak fontosabb volt, hogy a telefonját nyomkodja, a 6 éves húga, meg szintén a telefont nêzte.
Én ezen nagyon felhúztam magam, mert ha figyelt volna, meg tudta volna akadályozni, hogy a neveletlen kislány rátámadjon a fiamra. Erre az egész asztaltársaság röhögni kezdett, hogy inkább a fiamon kéne számonkérnem, hogy hogy tudta meg verni egy kisbaba (Kati nemsokára másfél éves lesz, tehát már nem volt helyes kifejezés a kisbaba szó, de amikor ezt megpróbáltam kifejteni nekik, még jobban mulattak rajtam). Hihetetlenül dühös lettem, és megmondtam a kedves szülőknek, hogy inkább nekik kéne megnevelniűk a lányukat, mert attól hogy egy gyerek kicsi, még nem h ûlye. Erre még nekik állt följebb, hogy Kati fele akkora, mint az én gyerekem, és hogy én neveltem ilyen életképtelenre a fiamat. Gyorsan felöltöztünk és eljöttünk onnan, de még mindig ezen pörgök.
Eddig se volt túl közeli viszonyom ezzel a családdal, de ezek után már nem is lesz, az biztos. Szerintetek kinek van igaza? Nekem, amiért a fiam mellé álltam, vagy az ismerősöméknek, amirért letojják, mit művel a gyerekük, mert "még kicsi"?
Kérdező, te már csak tudod milyen a pszichopata igaz? De az is biztos, hogy gyerek helyett macskát kellett volna vállalnod, de ezt pár év múlva majd elmondja a gyereked is, mikor szokás szerint sírva rohan majd hozzád, hisz anyuci úgyis megvédi, majd felnőtt korában is, mert arra ő képtelen lesz.
42%-os azért van különbség a között hogy egy másfél éves vagy egy négy éves verekszik..én mindenesetre nem szeretnék olyan nyámnyila, életképtelen anyámasszony katonája bőgőmasinát mint a kérdező fia.. Lehet a fiam néha megvédi magát ha megütik, de nem is lesz belőle lelkisérült mindenki által elnyomott felnőtt, akit még a nők is le fognak nézni tutyimutyi jelleme miatt. Én nem tudnék egy ilyen férfit komolyan venni...
De nem baj tudjuk a másfél éves kislány pszicohopata, máris elmegyógyintézetbe kéne zárni, és egyúttal a te tökéletes fiad szentté avatni...
Te teljesen hülye vagy???
Pszihopatának nevezel egy 1,5 éves kisgyereket?
Te hülye vagy a fiad meg életképtelen és kész.
Kérdező, veled nem érdemes beszélgetni, mivel vagy csak azokra figyelsz, akik bagatell tényezőkkel állnak elő, vagy néha-néha egy-egy normálisabb válaszolóra.
Ezen kívül én ha kérdést teszek fel, akkor nem szoktam egybemosni a válaszolókat, hanem KÜLÖN-KÜLÖN válaszolok, már azoknak, akikre érdemes.
Én értelmesen írtam neked, pl először feb 19-én, 20:33-kor,
de te nem figyeltél erre:
"Úgy vélem, elkövettél két hibát:
1. Óvodás (és még kisebb) gyermeket nem bízunk kamasz(ok)ra (még kisebbekre bízni meg nyilván pláne nem szabadna), ez a kisgyermek veszélyeztetése!
2. Ahogyan egy másfél éves viselkedik, az életkori sajátosság, és normál esetben nem pedig nevelés kérdése. Nyilván még agresszívabb is lehet ennél egy másfél éves gyermek, ha olyan a környezete (pl ha a szülei büntetik stb), de a legharmonikusabb nevelés mellett is a dackorszak az dackorszak (kb valamikor másfél és három és fél éves kor között jellemző a dac korszak, kinél ezen belül mikor...)"
Most pedig téged idézlek:
"más jót röhög rajta, ha a gyereke neki ront valakinek? csak azt nem értem, miért így kell alapból hozzá állni a dologhoz a szülőknek , miért kell ilyen jól szórakozni ezen. Itt mindenki azzal jön, hogy életképtelen a fiam"
Már harmadszor mondom, h én pl nem avval jöttem! Hanem segíteni neked gondolkodni, de te csak akkor reagáltál rám, amikor valami mellékes tényezőt kiszedtél a soraimból...
Én pl nem abban látom a lényeget, hogy röhögtek rajtad. Én úgy véltem eddig is, most is, hogy ebben NEKIK NEM volt igazuk. Tükre nem ez a lényeg, h röhögtek a fiadon.
Hanem az a lényeg, hogy mennyire nem vagy képben a másfél évesekről!
folyton azt nézed, mások miben ostobák, MIKÖZBEN kérdést teszel fel TERÓLAD.
Akkor kiről beszéljünk végül is??
Arról, h mások milyen hülyék, mert röhögtek a fiadon, holott énszerintem sem volt erre okuk; vagy arról beszélünk, hogy TE, AKI KÉRDEZEL, vajon te mennyire vagy képben a gyermeknevelésben?? Én az utóbbit látom logikusnak, h arról beszéljünk. És hát nem vagy képben a másfél évesekről.
Mégse erről beszélgetsz velem, se mással!
Akkor minek jöttem neked segíteni?? Te inkább a hülyékkel foglalkozol pl h a szomszéd alap nélkül kiröhögte a fiadat, meg avval, h itt egyesek életképtelennek vélik a fiadat, holott nem ezért jöttél ide kérdezni, és ne mez a lényeg....
De te tudod. Ezennel innentől feleslegesnek látom a veled való diskurzust, megyek másnak segíteni. Én megértő voltam feléd, neked nem kellett. Bye.
"Ezt a kislányt meg még talán meg lehetne menteni, ha most elkezdenék nevelni"
Kéredző, nem szoktam ok nélkül ilyet mondani, de most muszáj: te nem vagy százas....
Olvass utána sürgősen a dackorszaknak!
A másfél - három és fél évesek ebben vannak benne
(bár van, aki csak két évesen,
van, aki csak 3 - 3 és fél évesen).
De ehhez még szak könyv se kell! Térj már észhez!! Józan paraszti ésszel belátható, mi várható el egymásfél évestől és mi nem, ha dühös! NEM NEVELETLENSÉG, amit tett a másfél éves! akkor volna az, ha majd 4 évesen is így fog eljárni!
Mindennek ideje van! Az egyéves kor, az egy éves kor! A másfél meg másfél! A négy éves kor az meg négy éves kor! Nagyon nem ugyanaz!
Egyetlen gyerek sincs, aki másfél évesen félrenevelésből viselkedne úgy, mint az általad említett kisgyermek!!
Kivéve az, akit idomítanak és beléfojtják az indulatai feldolgozását és kifejeződését!!
MÉGIS MIT VÁRSZ EGY MÁSFÉL(!) éves gyermektől...? Ébredj már fel, légyszíves!
Gyermek pszichológiából katasztrofális szinten állsz!
És akkor most megint avval fogsz jönni, hogy de sokan mások így-úgy nem értenek a gyerekekhez...
Miért, te értesz...??
Még ha középszerűen értenél, azt mondanám, hogy szomorú, bár ha törekednél legalább szakkönyvből utána olvasni, azt mondanám, hogy meg lehet téged menteni, de elég későn kaptál észbe, mivel már 5 évvel ezelőtt, fiad fogantatása előtt kellett volna tanulnod gyermeknevelésről.
DE MÉG CSAK MEG SE PRÓBÁLSZ tanulni gy.pszichológiáról, se velünk értelmesen, érdemben kommunikálni! Egy gy.pszi. szakkönyv sem volt még a kezedben, vagy ha igen, nem forgattad érdemi módon, az tuti...
Atyaég... pedig olyan téren van homály a fejedben, kérdező, amihez még szakkönyv se kell, csupán józan paraszti ész... Neked az sincs, már ne is haragudj...
Nem bántásból mondom, hanem ez a szomorú valóság! Ezt itt oldalakon keresztül bizonyítottad.
Lehet, hogy jó a memóriád és kened-vágod a jogi eseteket, de mi a gyermeknevelésről beszélgetünk!
Kérdező, állítom, te azt hiszed, hogy a magzat szorzótáblával a kezében születik és disztingvált angol gentleman szintjén moderáltan büfizik, és nyakkendőt visel... hol élsz te mégis...?
!
És mégis a te gyereked milyen volt másfél évesen, erre vissza próbáltál mostanság emlékezni??
Nem ilyen volt? Elég nagy hiba!
Olvass a dackorszakról!!
Aki a dackorszakban NEM MERI megélni az agresszióját, az a gyerekkorában is, és a majdani felnőtt életére is el lesz taposva, mert NEM FOG MERNI NEMET mondani!
Szó nincs ennek kapcsán alkati kérdésről, hogy valaki szelídebb, valaki erőszakosabb. Ugyanis a dackorszakban (1-3 éves kor) mindenki ERŐSZAKOS KELL legyen, az az egészséges!
Nem azt mondom, h késforgatásra kell tanítani a bölcsist, hanem azt, h eléggé korlátozott szinten lehet csak terelgetni még, az indulatai kifejeződésben, mivel a cortex (agykéreg) gátlása még alig fejlődött. Ez természetes életkori sajátosság.
Ha nem ilyen egyszerű és direkt módon nyilvánul meg
az 1-3 év közti gyermek dühe, mint az általad említett másfél évesé,
akkor vagy a szülője elfojtotta az indulatai kifejezését, ami SÚLYOS hiba, gyermekellenes hozzáállás;
vagy esetleg még az lehet az oka, hogy súlyos mérgezést szenvedett a gyerek, vagy más fizikai behatás érte súlyosan, de az már feltűnt volna neked, és fogyatékkal élő volna a gyermeked.
Felteszek egy kényes kérdést:
vajon a pedofilnak is igent mond majd 12 évesen a fiad, mert anyuci elfojtotta belé másfél évesen a düh kifejeződését és nem képes szinte soha nemet mondani??
(Mert a dackorszakban nem élhette meg.)
??
Avagy a kisfiad is természetes módon olyan volt másfél évesen anno, mint most az a másfél éves kislány?? Akkor meg miről beszélünk??
És mégis szerinted a más fél éves milyen minőségben képes kifejezni az agresszióját?? Úgy, mint egy négy éves??? Ébredj már fel!! tudod milyen kolosszális eltérés az a két és fél év differencia?!
Másfél éves, és négy éves, gondolkozz már!
Óriási bajra utal, ha a másfél éves gyerek elfojtja az agresszióját! Arra meg még nem képes, pl az agykérgi gátlások kialakulatlansága okán, hogy olyan differenciáltan fejezze ki a dühét, mint amire egy négy évesnek van lehetősége!
Pl egy négy évesnek már lehet érdemben magyarázni erről, és képes OLYKOR akár kompromisszumra is egy négy éves korú.
De te ugyanezt várod el egy másfél évestől...?!
"A fiam egy jó ember lesz, magas empátiával, a lány meg egy pszichopata, aki mások szenvedésében leli örömét."
Elárulok valamit, kérdező:
Te vagy az, aki nem rendelkezik empátiával, de még csak nem is törekszel rá - lásd, a másfél éves kislány viselkedését.
Már sejtem, hogy a pszichopátiát is inkább másokra vetíted. No more comment...
108-as:
vagy blöffölsz, vagy hazudsz, vagy hazudtak neked erről.
A valóság az, hogy 1-3 év között dackorszakban vagy a gyermek, amit MEG KELL ÉLNIE. Ez alatt persze a FONTOSABB kérdésekben a felnőtt kell döntsön, de amiben lehet engedni, abban célszerű engedi a gyermeknek. És hát még koránt sem lehet és nem szabad rájuk erőltetni olyan differenciált, kifinomult viselkedés formákat, mint amit pl eyg négy évestől le lehet várni!
Tehát lehet hatni az 1-2, vagy 3 és fél évesre, de egy bizonyos szinten túl nem lehet. Majd mire 3-4 éves lesz, onnantól még kifinomultabb lesz, TÖBBSÉGÉBEN a viselkedése, amikor helye és ideje van annak.
Akinek azonban sikerül egy másfél évesből varázsolni egy négy éves gyereket, az kárt okoz, mert csak úgy érhette el, hogy megfélemlítette, pszichésen beteggé tette azt a bölcsis korút -esetleg tett őt másvalaki, vagy egy körülmény pl egy szerette halála stb, egy trauma-, aki nem szokott toporzékolni, aki nem szokott olykor egy kicsit odacsapni másoknak - szóval az ilyen bölcsődés gyermek pszichésen beteg!
Menj mind több bölcsis közé, HOSSZÚ TÁVON. Ezen felül olvasd el a reális, alapvető szakirodalmat, pl
Mérei-binét - Gyermeklélektan,
hogy csak az alapokról szóljak. Érthető nyelvezettel olvas az idevágóakat pl ebből.
De mondom, józan paraszti ésszel is belátható, és ha a gyakorlatban mind több bölcsissel foglalkozol, hogy teljesen normális viselkedés, ha olykor toporzékolással fejezi érzékelmeit, vagy ha oda csap.
A dackorszak az, amelyben többek között tanulja a gyermek kifinomultabban kifejezni érzelmeit. Ennek első jele 3 és fél- négy évesen KEZDŐDIK! Addig csak tanulja.
Nem beszélve az agykérgi gátlásról, azt se lehet parancsra gyorsnöveszteni.
!
Nézz körül a világban!
Szerinted milyenek a hormon kezelt, gyorsnövesztett növények??
Gyengék, egészségtelenek, mennyiség, a minőség rovására!
Na így jár az a szerencsétlen bölcsis is, akit megfélemlítenek, hogy ne toporzékoljon soha, hogy ne csapjon oda egy kicsit másnak!
Mindennek ideje van.
Nem úgy születünk, hogy kisbabaként még összevissza kalimpálunk, másfél évesen meg más óvodáskorú kifinomultabb viselkedés jelenne meg hip-hop! Az csak tehát erőszakkal volna elérhető, az meg káros.
De megsúgom, ha még nem láttál négy éveseket, hogy bizony a homokozóban ,vagy máshol olykor ők is, még a legértelmesebb négy évesek is néha megütik egymást lapáttal, ezzel-azzal... Életkori sajátosság, hogy mikor, milyen gyakran, mit tesznek a gyerekek. Ilyen szinten még négy évesen is olykor belefér.
Még nem tudnak mindig kompromisszumosan vitát rendezni a négyévesek se, ez természetes, életkori sajátosság.
Idő kell ennek is. Négy évesen már ritkább az ilyesmi, na de másfél évesen...
Nyilván teljesen más szitu az, amikor egy felnőtt ember kénytelen megvédenie magát egy agresszív másiktól, vagy egy pszichopatától, vagy egy szimpla provokátortól akár. Helyzetfüggő, mikor minek van helye, ideje, mikor milyen önvédelem igazságos és elfogadható egy felnőttől.
Hát még pici korban mennyi minden elfogadható...
De nyilván a cél az, hogy egyre kifinomultabb és átgondoltabb legyen PONTENCIÁLISAN a látásmódja, és ezáltal többségében a viselkedése.
Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt hagyja magát kínozni, bántani. Se a gyerek. Az önvédelem elfogadható és ha jogos, akkor jogos.
De itt a lényeg az, hogy mégis mi a fenét vársz el egy másfél évestől?? Aki többet vár el, az rózsaszín álomvilágban él, vagy kényszeríti, erőszakolja a másfél éves gyereket, ami borzalom...
*
(Egy kis gondolati kitérő:
pl azt se értem, hogy miért vár el pl sztoikus nyugalmat bárki egy olyan felnőttől, aki legyen bár szinte tökéletes, mégis kínozzák őt rendszeresen testileg, lelkileg. Szóval Egy 20 kilós embertől ahogy nem várható el 50 kiló emelgetése rendszeresen, naponta, így egy 100 kilóstól nem várható el szintén két és fél szeres súly emelgetése naponta, tehát tőle se várható el, hogy ő meg 250 kilókat emelgessen naponta, hanem vágjon vissza az az erős felnőtt, ha másvalaki pl pisztolyt tart a fejéhez, vagy ha kínozzák!
Tehát az arányokat vegyük már figyelembe, basszuskulcs... hát álomvilágban élnek egyesek, hogy összevissza ítélkeznek, alap nélkül, logika nélkül?? Na meg hol a gyakorlati tapasztalt, amikor csak úgy megítélnek valakit??
Láttad Kovács Géza-Pista-Eduárd felnőtt körülményeit? Nem. Hát akkor? Vagy foglalkozol másfél évesekkel? Nem? Hát akkor?? honnan tudod, mit tehetnek meg és mit nem??
Nem ugyanaz a kettő eset bár, de mégis egyesek marhaságokat magyaráznak bele, hogy mintha nem volna joga egyes felnőtteknek, meg pl egyes másfél éves gyerekeknek önvédelemhez...
És nyilván ugyanazon módszer tök természetes mindegyikük esetén, ha a 20 kilóshoz hozzávágnak 50 kilós súlyzót, vagy ha a -szintén képletesen értve- 100 kilós emberhez hozzávágnak 250 kilót rendszeresen akár...
Hát az mindkettőt kemény önvédelemre késztetni nyilván!!
Bár nem ugyanaz a két személy, de az őket érő hatások se egyformák!! Ébresztő!!
Tudják, kiknek szól... Az ostoba buksijukkal a látszat alapján próbálnak alaptalanul bizonygatni-ítélkezni egyes nagykorú infantilisek...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!