Ha ilyet tanítok a gyereknek, kárt okozok? Most komolyan?
Még régebben megtanítottam kezet fogni - igen, épp marhára ráértem. Annyi, hogy ha bizonyos szögben nyújtja valaki a kezét, akkor fogja meg és kicsit meg kell rázni.
Most annyi pluszt tanítottam hozzá, hogy kézfogás közben mondja azt, hogy "Szia, Mancika vagyok."
Két és fél éves. Egy rokon kötött belém. De akárhogy gondolkozom, nem tudom milyen kárt okoznék ezzel. Nem mindegy, hogy integet, vagy esetleg a kezét nyújtja?
Azért furcsa, mert egy kisgyerek. A kézfogás felnőtt férfiak egymás közötti köszönése.
Egy kisgyerekkel senki nem fog kezet.
Arról nem is beszélve, hogy sok kisgyerek még a felnőtt emberektől is tartózkodik, nem hogy nem hogy mindenkivel fizikai kontaktba kerüljön.
Pont elég annyit megtanítani, hogy köszönjön hangosan és ennyi.
(én amúgy sem örülnék, ha sokakat fogdosna, így is győzőm mosni a kezét, nemhogy még plusz "bacigócpont" fogdosásra tanítsam...)
Kárt nem okozol, csak még kicsi ehhez. Az életkorának megfelelő köszönési, üdvözlési formákat tanítsd meg neki. Neki most főleg a korosztályával kell megtudnia felvenni a kapcsolatot.
Szerintem sok kudarc fogja érni ezzel kapcsolatban, hiszen a többi korabeli gyerek nem fogja tudni, hogy mi van, esetleg ki is nevetik. Ezért hamar elmegy majd a kedve az egésztől, esetleg zárkózott is lesz.
Kedves kérdező! Remélem, a válaszokból is látod, hogy
1. a gyereknek semmi baja nem lesz ettől,
2. mindig lesz olyan, aki valamibe bele fog kötni a gyerekneveléseddel kapcsolatban. :)
Az én véleményem az, hogy tök jó, ha egy gyerek ismeri a köszönési formákat, semmi gond nincs a kézfogásos bemutatkozással sem, nyilván nem fogod ezt elvárni tőle, ha esetleg nem így köszönt mindenkit.
„A kézfogás felnőtt férfiak egymás közötti köszönése.”
Ez egy érdekes vélemény, de nekem más az éleményem: az én környezetemben nők és nők-férfiak is kézfogással mutatkoznak be.
„Az életkorának megfelelő köszönési, üdvözlési formákat tanítsd meg neki.”
Ez a megjegyzés is érdekes kérdéskört bont ki, ha belemennénk, vélhetően előjönne a „csókolomozás” és a „tetszikelés”, mint életkornak megfelelő formák – én speckó egyiket sem szeretem, és kínos emlékeim vannak arról is, mikor át kellett térnem ezekről a „jó napot kívánok”-ra és a rendes magázódásra, így sosem tanítottam csókolomra/tetszikre a gyerekemet. (Persze én egy „fura” anyuka vagyok, mert örülök, hogy minden ovis- és iskolástársa a fiamnak tegez és a keresztnevemen szólít.)
A lényeg tehát, hogy ilyen kérdésekről vérre menő vitákat lehetne folytatni – de minek.
Tudod miért rossz ez?
Mert a gyerek kicsi és a kisgyerekek ilyen kis koruknál fogva nem képesek a maximális higiéniára.
Tehát megfogja egy másik gyerek kezét aki vagy a szájában turkált, vagy a orrában, vagy a seggében. Aztán mivel nem fog minden kézfogás után a mosdóhoz állni hogy kezet mosson, így vagy ő lesz beteg, vagy szépen viszi tovább a betegséget.
Éppen ezért nem szoktatjuk rá az esztelen puszilkodásra sem, vagy leszoktatjuk róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!