Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Csak engem ráz ki a hideg ha...

Csak engem ráz ki a hideg ha a gyereknek az akaratosságát dicsérik? Ez komolyan egy pozitív tulajdonság?

Figyelt kérdés

Lépten nyomon találkozok vele hogy a szülők is mosolyogva meg szinte büszkélkedve mondják amikor a gyerekük rossz mint az ördög, hogy jaj hát nem tudok mit csinálni, akaratos, mint én, vagy akaratos mint a férjem. Egy felnőttnél ez egy pozitív tulajdonság hogy akaratos? Illetve hogy már csecsemőként ráfognak olyan dolgokat hogy azért sír olyan erősen mert akaratos, meg elmarja a családi asztalnál a nem neki való kaját dehát nem vesszük el tőle mert már most olyan kis akaratos.

És akkor már tudom is amikor ilyen szülőket hallok, hogy ők azok akik ezt egy mentségként, pajzsként tartva alig nevelik a gyereket.(mert hát nem lehet nevelni hiszen akaratos).

Én irtó rosszul érezném magam ha a gyerekemet így "dicsérnék".

2012. aug. 17. 20:36
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
34%
Valamivel fel akarnak vágni, és azt hiszik ez jó rá.
2012. aug. 17. 20:51
 2/16 anonim ***** válasza:
57%
A jelenség elterjedt és félelmetes. Egyértelműen neked adok igazat.
2012. aug. 17. 20:53
 3/16 A kérdező kommentje:
hát nekem is félelmetes...és akik ezt mondják gyakran azok véleményére lennék kíváncsi hogy mi van emögött a szó mögött? Itt is nagyon nagyon sokszor olvasom!
2012. aug. 17. 20:56
 4/16 anonim ***** válasza:
64%

a dackorszak minden egeszseges gyereknel megjelenik. Ez egy eletkori sajatossag. Nem szabad mindig falba utkoztetni (mindig buntetni, nemet mondani neki), mert ez kesobb ut vissza.

Es igen, konnyebb a "bologato janoska" temperantumu gyereket nevelni, viszont ez a tipus kamaszkent, felnottkent elegge magabiztos lesz? (

A hatarokat mi szabjuk, es persze nem kell dicsergetni a hisztiert.

pszichologus anyuka

2012. aug. 17. 20:58
 5/16 anonim ***** válasza:
80%
Az én fiam 2 éves és most van dac korszakban, akaratos és hisztis. Mindig azt mondják, hogy jobb mintha a sarokba raknám és ott maradna. Néha visszakérdeznék, hogy kinek jobb? Én ezzel nem vágnék fel, mert nagyon nehéz vele ilyenkor , remélem le tudom törni a szarvát.
2012. aug. 17. 21:00
 6/16 A kérdező kommentje:
Kedves Pszichológus anyuka! Ezt most akkor arra írod hogy pozitív tulajdonság hiszen majd tud érvényesülni felnőttként?
2012. aug. 17. 21:02
 7/16 anonim ***** válasza:
69%

Nagylányom egy tündér. Nem "bólogató jános" tipus, de kezelhető. Viszont sok dologban bizonytalan.

Kisfiam 1 éves, de kezdettől fogva "akaratos" mindent meg akar szerezni, akaratát érvényesíti.

Jó lenne ötvözni őket. Nekem elhiheted egyikkel sem könnyű.

2012. aug. 17. 21:36
 8/16 A kérdező kommentje:
Nekem is van ilyen is olyan is. Mindegyik másért nehéz /vagy könnyű ahogy nézzük. Csak mostanában szembesülök ezzel valahogy hogy igen gyakran olvasom/hallom mint írtam, ilyen pozitív dologként. Számomra ez a szó nem azt jelenti hogy határozott, önérvényesítő vagy karakán hanem valahogy negatív szó, és ezért sem fér össze hogy ennek miért kell örülni meg büszkén emlegetni.
2012. aug. 17. 21:40
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Én egy akaratos gyerek anyukája vagyok. és alapból nem én találtam ki, hogy az. a védőnő az, aki pár hetes kora óta mondja róla és a családom is. a dackorszak még csak most kezdődik, de ő már eddig is alaposan kinyilvánította az akaratát bizonyos kérdésekben, tényleg pár hetes kora óta. extrém keveset alszik, mert minden érdekli, mindenre nyitott, mindenre kíváncsi egyfolytában jár keze-lába, nem ül le soha, csak enni, de akkor is keze-lába jár. hihetetlen impulzív és bár tudom, ekkroa gyerekre nem mondható, de komolyan hiperaktív és néha már megfordul a fejemben, hogy ez vajon normális-e :-(( egyébként kezelhető azért nagyjából, de folymatosan feszegeti a határokat, szóval így szerintem mi észrevétlenül csúszunk át a dackorszakba :-) egyébként a nagyon akaratos és a lerakod a sarokba és ott marad gyerek között azért a legtöbb kisgyerek átmenet, tehát kevés a szélsőség. :-))) szerintem az én fiam közel van a szélsőséghez, de nem tartom neveletlennek vagy túlságosan elkényeztetettnek. akinek a gyermeke nem ilyen temperamentum, az ebbe sosem lát bele igazán. nem vagyok büszke rá, hogy akaratos és néha nagyon nem is örülök neki, mert időnként tényleg nehezebb vele, sőt, de tényleg kordában tartható bizonyos módszerekkel és úgy hiszem életrevaló gyerek lesz :-) a legérdekesebb a dolgoban pedig az, hogy mindemellett jólelkű, jószívű és nagyon érzékeny kisfiú, az irigységnek egyelőre a szikrája sincs benne és érzelmileg is nagyon nyitott, de majd a bölcsi biztos sokat változtat a helyzeten.
2012. aug. 17. 21:45
 10/16 anonim ***** válasza:
73%

Nem tudom, mi lehet ennek a hátterében, de talán azt hiszik, az akaratosság=kitartás, hogy megszerezze, ami akar. Pedig a kettő nagyon is különböző dolog.

A dackorszakban pont az a nehéz, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, mikor engedhetünk, mikor maradjunk kőkemények.

Nekem is van ilyen barátnőm, a férje szerint nem szabad rászólni, nem fogják letörni az akaratát... Ezzel azt érték el, hogy kezelhetetlen, nem lehet fegyelmezni, mindent megenged magának a gyerek. (Nálunk voltak vendégségben, a gyerek meztelenül ugrált az ágyunkban, az egész lakásban szétdobálta az építőkockát, benyúlt a hűtőbe és olyan hisztit levágott, mert nem verdás a joghurt, hogy csak lestem, ezután elkezdte csapkodni az ajtaját, szándékosan elrontotta fiam egyik drága játékát, direkt elkezdett üvölteni, hogy ébredjen fel a gyerekem... sorolhatnám, rémes volt, azóta nem is hívtam őket át).

Könnyebb ezzel a szöveggel takarózni, mint következetesnek lenni és büntit szabni, ha szükséges.

2012. aug. 17. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!