Itt komolyan mindenki csak kölesgolyót ad a gyereknek?
Annyiszor olvasom, hogy ez sem jó, az sem jó. A joghurt rossz, a túró rudi nem túró, a virsli, a párizsi, stb. Itt mindenkinek ennyi ideje és pénze van, hogy nem a boltban vesz húst, a kertben termeszti az összes gyümölcsöt és nagy ívben kerül mindent, amiben cukor van? Mégis mit esztek?
Tényleg csak így a jó?
Én egyszer adtam kölesgolyót a gyerekemnek, m megkínálták és ízlett neki. Na szóval vettem, evett 2-szer belőle, utána nem kellett neki.
Most uzsizik, túrót eszik tejföllel és gyümivel.
Szoktam neki uzsira tejszeletet, joghurtot, krémtúrót, pudingot adni.
Vacsira kenyér vajjal , sonkával, párizsival. Virsli, bundás kenyér.
Én boltban veszem a húst, mert itt a lakásban nem akarunk állatot tartani.
Anyunak van kertje, ő szokott adni zöldséget és gyümit, de a boltban is megvesszük.
Gyümölcslevet is kap néha.
Meg kamilla teát cukorral.
És persze vizet is.
Jajj ma pedig reggelire banánturmixot kapott.
Full egészséges, nem kövér, nem vézna kisfiú.
Na most jöhetnek a kölesgolyósok lepontozni!
Ez tetszik, de anno én is így kezdtem :))) - az elhatározás megvolt semmi cukor, semmi csoki, stb. (mondjuk nálunk a virsli, parizer alap volt, a drága gyermekemnek ezek a kedvencei) :)
Aztán néhány hónap után feladtam, ahogy bölcsibe kerül a gyerek ez már nem kivitelezhető, de szerintem nem is érdemes ennyire búra alatt nevelni egy gyereket.
Mindkét gyereknél törekedtem arra, hogy egy éves koruk előtt sót, cukrot ne kapjanak.
Csoki, keksz, bolti túlédesített "gyümölcs"joghurtok, krémtúrók, pudingok és hasonló cukorbombák továbbra sem kívánatosak a gyerekeim étlapján (2 és 4 évesek múltak). Párizsi, virsli, és az ezekkel egy kategóriába tartozó túlsózott, ízfokozókkal és zsírral, szójával telenyomott ipari szenny is csak ritkán jelenik meg nálunk az asztalon.
Mit eszünk? Mondjuk mi megtermeljük magunk a tojást, túlnyomórészt saját nyúl-, kacsa-, disznó-, birka-, és kecskehúst eszünk, van kertünk, ahonnan kerül zöldség és gyümölcs is. Fejek három kecskét, úgyhogy a tej, sajt, túró, vaj is saját. Így természetesen "könnyebb" (a mögötte levő munkát sokan hajlamosak elfelejteni), mint annak aki városban él és piacról kellene vásárolni, ha kerülni akarja az import, nagyüzemi, permetezett, tápozott élelmiszert.
Cukor helyett gyakran mézet használok (boltból semmiképpen nem vennék, csak ismerőstől cserélek), a receptekben megadott cukor 2/3-át szoktam beletenni a sütikbe, szerintem az is bőven elég, abból is főleg nádcukrot használunk.
Natúr joghurt+házi lekvárnál nem kell jobb gyümölcsjoghurt.
Kenyeret, pogácsát gyakran sütök itthon, lisztet 10 kg-s zsákban vesszük egyenesen a malomból, abból is főleg teljes kiőrlésű búzát, és ha van, akkor rozsot. Sokféle gabonát fogyasztunk, nem ragadtunk le a rizsnél (hajdina, köles, tönkölybúza).
Nem hiszem hogy le kell nézni azokat, akik törekszenek minél kevesebb olcsó, rossz minőségű, feldolgozott, ipari "élelmiszert" tenni az asztalra. Állítom, hogy ha az ember főleg alapanyagokat vesz, olcsóbban kijön a végén a kajával és még kevesebb az adalék is benne.
Nem nézem le azt, aki megtermeli a sajátot, nem ezért kérdeztem. Ha van rá lehetőséged, miért ne. A városban ezt nehéz kivitelezni.
Az én fiam másfél éves, vettem neki egyszer ilyen puffasztott kukoricát, nem kellett neki, amin nem is csodálkozom, mert én sem tudom megenni.
Nem adok neki minden nap édességet meg párizsit, de szokott kapni időnként és szereti. Szinte mindig csak vizet iszik, az édes leveket én sem pártolom. De azért azt túlzásnak tartom, hogy egyesek cukor közelébe sem engedik a gyereket, bár az ő dolguk.
Igazából azt nem értem, hogy ha ezek a dolgok kiesnek, mit esznek pl vacsorára minden nap, mert nekem ezzel állandóan gondom van. Nem lehet minden este vajas kenyeret enni. Ugyanakkor ne adjak neki se felvágottat, se virslit, se semmit a boltból. Akkor mi marad?
Ne aggódj! Mindjárt kapsz itt tuti ötleteket!
Mint kezdő szülő én is próbáltam só és cukormentesíteni a menüsort,nem édességet adni,ami tele van adalékanyagokkal stb. Pont azért,hogy ne hízzon el,ne romoljanak a fogai. Nos ez nem jött be. 4,5 éves 16,5 kg 102 cm. Átlagos testalkat,de a fogai romlanak,pedig kerültem amit csak lehetett és rendszeres a fogmosás. Erről ennyit!
Nem kezdtem el mindenfélével egyből tömni,de már kap néhanapján csokit,eszik parizert,virslit.Zöldséget én termesztem,de állatokat nem tartok.
Ráadásul az oviban is ezek a kaják mennek...
A jelenlegi állás szerint már nem egészséges a tej és tejtermékek,a hús (csak a csirke és pulyka,azoknak is a melle) és húskészítmények,fehér és teljeskiörlésű kenyerek,pékárúk,lisztek,rizs,tészta,cukor és só gyümölcsök.
Ezeken kívül lehet enni zöldséget,csirke és pulykammellet tojással és egy rakás lenmaglisztből,zablisztből,szezámmaglisztből készült dolgokat etc.
Lassan kitalálják,hogy csak azt ehetsz,aami 5-6x drágább,mint amit eddig ettél...
Szerintem dicséretes dolog, ha valakinek van ideje ás energiája arra, hogy természetesebb úton szerezze be az élelmiszert.
DE! A sznobokat én is ki nem állhatom. A frász kerülget, mikor látok egy-két nőt, ahogy megy a SPAR-ban, fintorog mindenre, hogy ez milyen csúnya, az milyen drága, látványosan ciccegve olvassa a csomagolást, hogy ez meg az van benne... végül fanyalogva vesz két bio répalevet (vagy istentudja mit) és azzal megy a kasszához.
Az a gond, hogy akik ilyenek, azok ezzel párhuzamosan lenéznek mindenkit, aki nem magának termeszti / gazdáktól szerzi be / faluról hozza a rokonoktól. Én elhiszem, hogy ez jó neki, és biztos igaza van abban, hogy amit a szupermarketben veszek, az rosszabb minőségű, de könyörgöm, ha nincs pénz és energia arra, hogy máshogy csináljam, akkor juszt is a képembe kell vágnia, hogy megmérgezem az egész családot?
Az egészségtudatosságot sem kell a túlzásba vinni, mert annak is lehetnek negatív következményei.
Persze, csak fura nekem, hogy hirtelen mindenki ilyen egészségtudatos lenne. Mintha kicsit a nagyzolás menne ezáltal, hogy már semmi sem jó.
Én sem tömöm a gyereket cukorral, de halálos méregnek kikiáltani is túlzás.
Komolyan nem értem azt a mániát az embereknél, hogy jaj ezt nem lehet enni, ó erről meg volt egy cikk, hogy káros...
Sokkal jobban járna mindenki, ha enne rendesen és mértékkel szinte mindent, aztán elmegy 1 órát sportolni.
AZ az érdekes, hogy mindenki csak mondja ezt az 'egészséges' életmódot, de közben sportolni egy se megy el, csak veszi a bio cuccokat, és attól várja a csodát...
Az én unokatestvérem nem létezne túrórudi nélkül.Gyerekek még,ha ízlik/szeretik mért vonnánk meg tőlük?Oké,hogy a nagyon cukros üdítőt és társait nem adjuk neki.
De azért nem kell megvonni tőle mindent.
Jó hogy nem kiszámoljuk neki,hogy hány kcalt vihet be egy nap.xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!