Hogyan boldoguljak a hisztivel 1.6 eves koru fiamnal?
ált. beválik, ha az ember nem vesz róla tudomást, és otthagyja ha nagyon hizstizik. utána, ha abbahagyta, akor meg lehet beszélni, hogy mi volt a gond.
az utolsó válaszolónak, ahol órákig megy abuli, javasolnám a hideg zuhanyt. tudom brutálisnak hangzik, de nagyon sokaknál beválik. ha nem hagyja abba, elmondod neki szép halkan mondjuk 3x, hogy ha nem hagyja abba, akkor jön a hideg zuhayn. ha nem hagyja abba, felvesezd, beállítzod a kádba, és zutty rá a fincsi hidegvíz, csak úgy ruhástul. na ezen tuti meglepődik, és abbahagyja. legközelebb ha kezdené a hisztit, emlékezteted hogy na menjünk zuhanyozni?...
En is hideg zuhanyt javaslom. De mint anyuka es gyereknevelest, fejlödest tanult ember is azt mondom a hisztiket megelözni kell es alternativakat felkinalni. Egyik gyerek sem hipp-hopp lesz orakat üvöltö gyerek. fokozatosan alakul ki, mert rosszul lett kezelve az elsö hiszti. Persze van makacsabb es kevesbe makacs gyerek is, de valtoztatni sosem kesö. szoval: mindig következetesen, ha a gyerek akar valami amit nem lehet, azt akkor sose lehessen neki, mert ha jajj csak most az egyszer meg akkor legalabb nem sir-modszer van, gy a következö hiszti mar huzosabb lesz. de egy pelda: bolt vasarlas, a gyerek ker valamit(csoki, cukor, gyümölcs, kifli mindegy) anyuka azt mondja nem fiam (es vagy megindokolja vagy nem) aztan a gyerek nyuzza, na de csak ezt vagy hisztizik erte(attol függ mekkora) de vegyük a hiszti nelkülit, sokaig keri anyuka meggondolja magat, na jo hozd, de csak azt az egyet-es anyuka mar mentegeti magat a de csak azt az egyet-dumaval, mit szür le ebböl a gyerek: (rögtön meg lesz neki az AHA elmeny es megvilagosodik) ha sokaig kerem megkapom. Es mar el van rontva. Mert ha legközelebb nem kapja meg jön a szep nezes aztan ha nem hasznal a siras aztan ha az sem akkor a hiszti es vegül a kezelhetetlen vergödö üvöltö földözvagom magam dolog. de ha az elejetöl az anyuka-apuka következetes mindenben( a legaprobb dolgokban is !!!!! es ez a fonto!!!) akkor a gyerek tisztaban van a következmenyekkel, ha hisztizek akkor 1 nem is kapom meg amit akarok 2 meg büntetest is kapok. persze igy is fogja feszegetni a hatarokat, de nem fog orakig üvölteni, mert tudja hogy nincs eredmenye, illetve van csak szamara negativ. bünti javaslat: a büntiparna/büntisarok modszer-amikor helyhez van kötve es ott kell nyugton maradnia, hatalmas büntetes mivel a gyerekek mozgasigenye ebben a korba iszonyuan nagy, a megvonas(kedvenc dolog elvetele, megvonasa), jutalmazas (dicseret szoban, puszi, valami kis dolog amit szeret etel vagy ital, esetleg tevekenyseg amit szeret).
Es a hiszti rövidrezarasara: meghökkentes: otthagyni(biztos tavolbol figyelni termeszetesen), leönteni (hideg viz, zuhany, akar a bolt közepen is!) felkapni (persze ezt nem mindig lehet, hazavinni es nem tudomast venni rola vagy büntit alkalmazni) vagy egyszerüen nem tudomast venni rola, siman akar tovabb vasarolni vagy tenni a dolgunkat-bar ez durva hisztinel nem nagyon jön be. Es egyet nem szabad sosem, hogy beleelje magat a hisztibe, annyira, hogy a külvilag megszünjön, azt nem szabad hagyni, mert veszely lehet nagyon.
Azt kell szem elött tartani, hogy a kisgyerek erdekeben cselekszünk es hogy sokszor albalhe van, mert minden kisgyerek hatalmas manipulator. kitartas!
Az én fiam 17 hónapos lesz és nálunk is egyre fokozódik a hiszti.Az utcán nem hajlandó úgy sétálni,hogy fogom a kezét inkább összerogyik.Van,hogy elengedem és akkor fekszik a betonon,persze meglepődik.Ha meghallja azt a szót,hogy "elfogyott,nem szabad,anyáé,apáé"na akkor elszabadul a pokol.Cirkuszol,jön verekszik(persze csak jelzés képen pl egyszer rácsap a lábamra,hogy nyomatékosítsa mit akar)Próbáltam már szépen,beültetem az ölembe velem szemben és próbálom elmagyarázni,hogy nem szabad mert veszélyes de akkor meg az a baja,hogy korlátozva van.Próbáltam,hogy rácsapok a kezére de visszamegy a tett színhelyére csinálja a rosszat és vigyorog rám.Próbáltam az arcmosást ami ideig-óráig beválik de mostanában akár be is költözhetnénk a fürdőszobába.Már azon vagyok,hogy direkt csinálja mert tudja,hogy idegesít vele.És nem csak velem csinálja,Apával is,Nagyival is.(Persze a Nagyi szerint kegyetlen vagyok amiért megmosom az arcát)Igyekszem következetes lenni de nem tudom nem-e én rontottam el.??
Mindenkinek kitartás,remélem idővel tényleg elmúlik nyomtalanul ez a korszak.Csak attól félek,hogy most tanul valami olyan viselkedést amit nem fog tudni levetkőzni.
sziasztok. ranschburg jenő azt javasolja durva hisztinél, hogy úgy kell tenni, mintha levegő lenne, nem látszana. ki is lehet mondani: hol ez a gyerek? te látod? én nem, eltűnt....és akkor észrevenni újra, ha abbahyagta a bömbit. ekkor is lehet mondani: nicsak, megkerült! ez is egy módszer. a léányege persze az, hogy a hiszti egy figyelemkereső magatartás, és tudatosítani kell benne, hogy a hiszti által épp hogy elveszti a figyelmet. ha rendesen viselkedik ,akkor viszont sokat kell dicsérni, puszilgatni, tehát alapból a rossz büntetése helyett a jó dicsérete beválik. keményebb esetben persze ez a büntisarok téma is jó lehet. de itt meg fontos, hogy a bünti azonnal kövesse azt ami miatt a büntit kapja. tehát ha a boltban rendez magánszámot, akkor ne legyen az, hogy hazaértek, és akkor mennie kell a sarokba, mert nem fogja felfogni az összefüggést. és türelem türelem türelem! :))
az enyém 16 hós. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!