5 éves lányom semmi szeretetet nem mutat a kisebbik iránt, meg fog ez változni mert nagyon aggódom?
A nagyot meglehet erteni 4 evig o volt aki a kozeppontban volt, ot szeretgettek, erre jott egy kisbaba aki kidurta a helyerol.
Probald meg, egy kis idore 2-3 orara csak a naggyal elmenni jatszoter, sutizes vagy setalni.
Sajnos nalunk nem javult a helyzet 14 eves fiu hozza sem szol a 6 eves kisocsihez. Mi mar beletorodtunk, ovis ballagasra sem jott el, egy szulinapi bulijan sem volt ott. Inkabb gepezett, bmx ezett.
Ez komolyan normális lenne, hogy az egyik testvér kimondottan nem szereti a másikat? Én ebbe nem fogok beletörődni, mert ez az egész életüket meghatározhatja. Most még kicsik, még tudok tenni valamit, később már esélytelen. Lásd a korábbi hozzászóló, aki már huszonéves és épp csak elviseli a testvérét. Én ezt nagyon egoista hozzáállásnak tartom, nem fogom hagyni hogy az én gyerekeim is ilyen egoisták legyenek! Sajnálom, hogy a válaszoló szülei hagyták, én nem fogom. Nem lehet erőltetni a szeretetet de egymáshoz lehet őket talán édesgetni, amíg nem késő, erre kértem tippeket.
Tegnap elmentünk a nagylánnyal bicajozni és utána beültünk egy cukiba, beszélgettünk és szóba hoztam a testvér-témát is, kérdeztem hogy miért nem játszik vele, azt mondta hogy azért mert babajátékai vannak. Elmeséltem neki hogy amikor ő pici volt, akkor mi apával nagyon sokat játszottunk vele babajátékokat mert tudtuk hogy örül neki. És hogy nekem a legnagyobb öröm az, amikor azt látom hogy ő milyen szépen foglalkozik a testvérével.
Amikor hazamentünk, leült a kanapéra és kicsit jászott a kistesóval, nagyot kacagtak és én nagyon boldog voltam :-)
Máskor is csináltunk már ilyen programokat kettesben (korábbi hozzászólónak írom) és fogunk is még.
Nekem két gyermekem van, mindkettőnek a lelkivilága fontos, nem tudok és nem is akarok úgy tenni mintha még mindig a nagylány létezne csak, a kicsire milyen hatással lenne vajon ha a testvére levegőnek nézné éveken keresztül? Oké hogy a nagylány nem lesz lelki sérült mert csak ő van a központban mindig, de a kicsi meg igen. Akinek amúgy is mindenből kevesebb jut (leginkább időből), hiszen ő jött később. Ez nem igazságos.
Azt még sose mondta hogy utálja a kistesót. Tegnap a cukrászdában erről is beszéltünk, kérdeztem tőle hogy idegesíti-e amikor odamegy hozzá a tesó és a ruháját rángatja. Mondta, hogy igen nagyon idegesíti. Mondtam neki, hogy hát az engem is nagyon bosszant és engem még harapdálni is szokott, de ő még nagyon kicsi és ezeket el kell neki mondani hogy nem szabad. És hogy mikor ő volt baba akkor ő is rángatta a ruhámat. Kérdezte, hogy de ő is harapott? Mondtam, hogy nem te nem haraptál meg csak egyszer, neked egyszer elég volt elmondani , de a tesó meg olyan hogy neki többször el kell mondani.
Ez az ovi téma meg, a nagylányom 2 éves kora óta bölcsis, utána jött az ovi és a kiscsoport végét járta amikor szültem. Nem fogom kivenni hogy kihagyja a középsőt mert utána a nagycsoportba meg úgyis vissza kell iratni. RÁadásul semmi baja az ovival, imádja mindenki, jókat játszanak a barátaival, és mondom délben már jöhet haza. Szerintem így optimális. Mindig el szoktam neki mesélni, hogy mit csináltunk itthon a tesóval amíg oviba volt (persze semmi érdekeset nem mesélek csak hogy játszottunk, ettünk, aludtunk).
Ha nagyon eroltetted a testver szeretett meg jobban utalni fogja! Elered azt, hogy hozza sem szol. Szeretettre nem tudod raparancsolni.
Adj idot neki, mindig a kicsit patyolgatod, abba nem gondolsz bele, a nagynak mekkora tores ez. Hiaba a sok mese, beszelgetes nem fogja jobban szeretni.
Ha nagyon valtoztatni szeretnel a helyzeten, kerj gyermek szpichologustol segitseget. Meg nem keso!
"És hogy nekem a legnagyobb öröm az, amikor azt látom hogy ő milyen szépen foglalkozik a testvérével.
Amikor hazamentünk, leült a kanapéra és kicsit jászott a kistesóval, nagyot kacagtak és én nagyon boldog voltam :-)"
Csak azért játszott a kicsivel, mert TÉGED szeret, mert te vagy az anyukája és szeretne a kedvedben járni. Bármit teszel, nem tudod megszerettetni vele a kicsit, csak idővel saját maguk alakítják majd a viszonyukat. Te csak azért tehetsz, hogy miattad ne utálja meg, hogy vele többet foglalkozol vagy kivételezel. Még nagyon kicsik, nem tudom miért görcsölsz ezen ennyire, nem bántásból, de tényleg furcsa, mert rengeteg idejük van még erre.
Szerintem ne zsarold (anya úgy örülne, ha együtt játszanátok - ez érzelmi zsarolás), hanem várj türelmesen. Amit mondott, abból az jött le, hogy ő egy babával nem tud mit kezdeni, számára semmi érdekeset nem csinál.
Valószínű, hogy amikor már jár és beszél, érdekesebbé válik számára.
A "nagylány" érzést erősítheted benne, akár olyannal, hogy amíg kimész a mosdóba, megkéred, hogy vigyázzon a picire. Ez 1-2 perc, ő boldog lesz, hogy valamilyen felelősségi kört kapott, viszont nem is terheled túl vele. Arra figyelj, hogy ne legyen belőle pót-bébiszitter, inkább gesztus értékű dolgokban kérd a segítségét. Időben soha ne haladja meg a 2-3 percet, pont azért, hogy ne érezze kényszernek a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!