Egy 3 éves gyereknek mit kell tudnia matematikából?
Konkrétan: 3 év és 2 hónapos, óvodát kezdő gyerek az óvoda 2. hónapjában.
(A kérdés nem vicc, bár annak tűnhet.)
Fiam most kezdte az ovit. Januárban volt 3 éves.
Semmit nem kell tudnia. Az óvónő tanítgatja nekik játékosan a számokat: 1 db kisautó, 2 db kisautó, meg ilyesmi. Annyit tud a fiam egyébként, hogy 1 orra van, 2 szeme, szóval az 1 és 2 számokat tudja - mármint mennyiségként megnevezni, leírva nem ismeri fel.
Van nálatok vmi elvárás, vagy hogy jött ez a kérdés?
Semmit. Ilyenkor még nincs kialakult számfogalom, max. az egyet tudja megkülönböztetni a kettőtől. Számlálni (nem számolni!) esetleg tudnak, de az nem matematika, csak sorolják a számokat automatikusan.
Oviban alakul ki a szerialitás is (pl. piros gyöngy után kék jön, utána megint piros).
szerintem 3, max 6ig ezért már jó, ha el tud számolni.
de ebben a korban a számolás még pusztán mondókázás jellegű. elszámolhat akár húszig vagy ötvenig is, az, hogy mondja egy-ket-tő-há-rom-négy neki kb ugyanolyan értékű, mintha hin-ta-pa-lin-ta lenne.
Semennyit nem kell tudnia. A legtöbb gyerek ebben a korban érti az 1, a 2, esetleg a 3 fogalmát.
Ezt az ahány éves annyit kell tudnia elvet nem igazán értem, hiszen egy 6 éves már iskolába megy, és ott 20-as számkörben már összead és kivon.
Igen, ez így van, hogy ahány éves, annyit kell tudnia. Ha 3, akkor 3 gombot meg kell számolnia.
Mi logopédiára jártunk megkésett beszédfejlődéssel, és azt sem fogadta el a logopédus, ha csak azt mondta, hogy egy, kettő, három. Úgy kellett mondania, hogy három gomb van. Tehát ki kellett mondania a végeredményt, mert a sima számolgatás lehet egy mondóka is gyakorlatilag, amit csak betanult.
Bár én ezt akkor baromságnak tartottam, mert az én fiam imádja a számokat, ennyi idősen már száz felettig számolt, most 5 évesen fejben összead és kivon. De ez egy dili, imádja, ez nem általános. Más gyerek másban jó, mást szeret. Viszont a logopédus mégsem hitte le, mert nem mondta ki utána egyben. Szerintem azért ez túlzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!