Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Temetésre vinnél 5 éves gyereket?

Temetésre vinnél 5 éves gyereket?

Figyelt kérdés

A nagyapja halt meg, az én édesapám.

Nem voltunk minden nap összejárósok, de azért ismerte, és szerette. Tudja, hogy meghalt, sírt is akkor, aztán megnyugodott.

A temetés jövő héten lesz. Családon belül van, aki szerint jöjjön, van aki szerint ne.

Volt már egyszer temetésen, de akkor nem volt se ravatal, se semmi, a szűk család (kb.10 fő) körülállta a sírt, mondtak pár szót, és ennyi.

De bennem az van, hogy én biztosan nem leszek jó állapotban, nem tudom, hogy neki ezt mennyire lenne jó látni? Itthon vigasztal, ha látja, hogy le vagyok törve, de előtte azért igyekszem tartani magam.

2016. jan. 6. 21:09
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
26%
NEM vinnem! engem anyam elvitt nagypapam temetesere 10 evesen, a mai napig emlekszem ra, gyerekkorom egyik legnagyobb traumaja, utana EVEKIG feltem a halaltol. Gyerek hadd legyen gyerek, nem kell neki meg ilyenekkel foglalkozni
2016. jan. 6. 21:40
 12/27 anonim ***** válasza:
69%

én nem vinném el. 6 éves voltam, mikor anyumék elvittek nagyapám temetésére... elmondtak, hogy nagyjábol mi lesz...azota is látom a nagyapám arcát akoporsoban..utána azt képzeltem el, hogy a kukacok, hogy eszik meg a testét..honapokig rémálmaim voltak. na ha még azt mondtak volna, hogy el lett hamasztva..azt végképp nem tudtam volna hova tenni..hogy egy test, amit elégetnek.. igyis, amikor eloszor volt a családban ilyen, bombáztam a szuleimet, hogy de, hogy..és min..és akkor mi torténik. ekkor már 12 éves voltam, a barátnom meg olyanokat mesélt, hogy a lángoktol a test "felul"..

nem volt egyszeru ezeket megemészteni.

2016. jan. 6. 21:43
 13/27 anonim ***** válasza:
77%
Én nem vinném a gyerekeimet a temetésre.Apám sirhelyéhez elviszem ( a nagyobbat) mondtam neki hogy ez a tatája emlékhelye,mert ő a mennyországban él...stb 3 éves. Szerintem nem való gyereknek egy ilyen szituáció!Persze ez csak az én véleményem
2016. jan. 6. 21:45
 14/27 anonim ***** válasza:
77%

Részvétem!

8 évesen voltam nagyapám temetésén, falusi nyitott koporsós, nyáron, a család szerint "szaga volt", nem maradt meg nekem semmi az egészből.

De az urna miatt belegondoltam.... tuti rákérdezne, hogy fér bele, és ha elmondanád, nyilván az ő szintjén, nem értené, és megrémülne...

de mindenképpen beszéld meg vele, esetleg nézzetek vmi videót, képet ilyesmiről, hogy felkészüljön, de akkor is, fontos, hogy lássa, ha nem viszed, tudja, hogy ti addig hol vagytok....

2016. jan. 6. 22:33
 15/27 anonim ***** válasza:
Én a hétévest elvittem a dédipapa temetésére, de meg is kérdeztem tőle, hogy szeretne-e, és mondta, hogy igen, ő el akar búcsúzni. Beszélgettünk előtte persze, hogy a temetés arra való, hogy mi, akik szerettük, elbúcsúzzunk tőle. Hamvasztás volt, de nem volt ebből semmi probléma, valahogy fel sem merült, hogy neki ez félelmetes lenne. Megbeszéltük, hogy a test ilyenkor már nem él, nem érez semmit. Hétévesen már külön tudta választani a dolgokat, de az is igaz, hogy korábban, 4-5 évesen még nem értette, hogy hogy van ez, pedig akkor is volt, hogy szóba került.
2016. jan. 6. 22:39
 16/27 anonim ***** válasza:
74%

Nem vinném, csak a halotti torra.

Részvétem!:(

2016. jan. 6. 23:22
 17/27 anonim ***** válasza:
77%
Ha a gyerek menni szeretne, akkor elvinném. Mesélj neki a temetésről, mondd el, hogy sírnak az emberek, hogy hogy történik, stb. és ha ezek után ő úgy gondolja, hogy megy, akkor vinném. Egy 4-5 éves gyerek már elég okos ahhoz, hogy a saját szintjén megértse a dolgokat, maximum ha tartasz tőle, hogy a szertartás közben rémül meg akkor kérj meg valakit, hogy addig sétáljon el vele (vagy akár te).
2016. jan. 6. 23:56
 18/27 anonim ***** válasza:
Engem vittek kb ennyi idosen a dédimére, kicsit sirtunk a tesommal (o ket evvel volt idosebb nalunk), akkor anya (vagy valamelyik csaladtag, mar nem emlekszem pontosan) idegeskedett, hogy "ezert nem kellett volna oket elhozni" de aztan hazamentunk, kicsit beszelgettem anyaval, hogy miert halt meg stb, aztan jatszottunk ugyanugy tovabb :) nem volt semmi maradando gondom belole
2016. jan. 7. 00:15
 19/27 anonim ***** válasza:
74%

4 éves volt a fiam, amikor 4 hónapja meghalt édesanyám. Eszembe sem jutott kivinni. Egy gyerek nem azért "tanulja" meg,hogy mi a gyász, meg a halál, mert lát több tíz síró felnőttet.

Én speciel olyan állapotban voltam a temetésen,hogy nem is emlékszem,hogy "éltem" túl. Nem hiszem,hogy a 4 éves fiamnak kellett volna ezt látni.

Ettől függetlenül a temetőbe utána kijött velem. Ad hoc jelleggel igaz, mert velem volt és egyszer csak úgy döntöttem, kimegyek anyu sírjához gyertyát gyújtani. Akkor magyaráztam el neki,hogy mivel a mamit elvitték az angyalok (ezt mondtuk,amikor meghalt), kellett itt hagyniuk egy sírkövet,hogy ki tudjunk jönni gyertyát gyújtani, virágot hozni stb. Minden embernek, akit elvisznek, hagynak síremléket.

2016. jan. 7. 05:27
 20/27 A kérdező kommentje:
Azt mondta nem szeretne jönni. Ha esetleg meggondolja magát, akkor meg szerintem megkérem barátnőmet, hogy legyen vele. Akkor nem kell túl közel jönnie.
2016. jan. 7. 09:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!