Temetésre vinnél 5 éves gyereket?
A nagyapja halt meg, az én édesapám.
Nem voltunk minden nap összejárósok, de azért ismerte, és szerette. Tudja, hogy meghalt, sírt is akkor, aztán megnyugodott.
A temetés jövő héten lesz. Családon belül van, aki szerint jöjjön, van aki szerint ne.
Volt már egyszer temetésen, de akkor nem volt se ravatal, se semmi, a szűk család (kb.10 fő) körülállta a sírt, mondtak pár szót, és ennyi.
De bennem az van, hogy én biztosan nem leszek jó állapotban, nem tudom, hogy neki ezt mennyire lenne jó látni? Itthon vigasztal, ha látja, hogy le vagyok törve, de előtte azért igyekszem tartani magam.
én nem vinném el. 6 éves voltam, mikor anyumék elvittek nagyapám temetésére... elmondtak, hogy nagyjábol mi lesz...azota is látom a nagyapám arcát akoporsoban..utána azt képzeltem el, hogy a kukacok, hogy eszik meg a testét..honapokig rémálmaim voltak. na ha még azt mondtak volna, hogy el lett hamasztva..azt végképp nem tudtam volna hova tenni..hogy egy test, amit elégetnek.. igyis, amikor eloszor volt a családban ilyen, bombáztam a szuleimet, hogy de, hogy..és min..és akkor mi torténik. ekkor már 12 éves voltam, a barátnom meg olyanokat mesélt, hogy a lángoktol a test "felul"..
nem volt egyszeru ezeket megemészteni.
Részvétem!
8 évesen voltam nagyapám temetésén, falusi nyitott koporsós, nyáron, a család szerint "szaga volt", nem maradt meg nekem semmi az egészből.
De az urna miatt belegondoltam.... tuti rákérdezne, hogy fér bele, és ha elmondanád, nyilván az ő szintjén, nem értené, és megrémülne...
de mindenképpen beszéld meg vele, esetleg nézzetek vmi videót, képet ilyesmiről, hogy felkészüljön, de akkor is, fontos, hogy lássa, ha nem viszed, tudja, hogy ti addig hol vagytok....
Nem vinném, csak a halotti torra.
Részvétem!:(
4 éves volt a fiam, amikor 4 hónapja meghalt édesanyám. Eszembe sem jutott kivinni. Egy gyerek nem azért "tanulja" meg,hogy mi a gyász, meg a halál, mert lát több tíz síró felnőttet.
Én speciel olyan állapotban voltam a temetésen,hogy nem is emlékszem,hogy "éltem" túl. Nem hiszem,hogy a 4 éves fiamnak kellett volna ezt látni.
Ettől függetlenül a temetőbe utána kijött velem. Ad hoc jelleggel igaz, mert velem volt és egyszer csak úgy döntöttem, kimegyek anyu sírjához gyertyát gyújtani. Akkor magyaráztam el neki,hogy mivel a mamit elvitték az angyalok (ezt mondtuk,amikor meghalt), kellett itt hagyniuk egy sírkövet,hogy ki tudjunk jönni gyertyát gyújtani, virágot hozni stb. Minden embernek, akit elvisznek, hagynak síremléket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!