Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Félős gyerekeket hogy lehet...

Félős gyerekeket hogy lehet hozzászoktatni a kutyához?

Figyelt kérdés

Ugyanezt a kérdést egyszer már kiírtam a Kutyák témakörben, de nem kaptam érdemi válaszokat. Ez amúgy is inkább gyerek-probléma, mint kutya-probléma.

Kuvasz kutyám 2 éves. Kiskorában alapvetően félénk volt, ez később bizalmatlansággá enyhült (sok melóm volt vele).

Sógoroméknak van 3 gyerekük, 2 nagyobbacska (9-10 évesek) meg egy 2 éves.

Sajnos elkövettem egy nagy hibát: egyszer nem voltam ott, mikor a sógornőm látogatóba jött, és az akkor 4 hónapos kiskutya belecsípett a lábába. Letisztáztuk a helyzetet, de a sógornőm ezt elmesélte a gyerekeinek, akik azóta csak akkor hajlandóak bejönni hozzánk, ha a kutya be van zárva.

A kutya már ismeri és farkcsóválva várja az összes többi családtagot, de a gyerekekkel még soha nem találkozott szemtől szembe. Ezzel szeretnék valamit kezdeni.

Amikor ott vagyok, a kutya elég jól kézbentartható, időben le tudom állítani, ha kell, de most kezd "beérni", és 1x-2x volt már olyan reakciója, amin meglepődtem. Igyekszem folyamatosan fegyelmezni, hogy 100% tudjam kontrollálni.

A kutyát gond nélkül hozzá tudtam szoktatni a többi kisállatomhoz, nem bántja egyiket se. De egy 10 éves gyereket mégse dughatok az orra alá, hogy nesze, szaglászd meg, aztán menj a dolgodra.

100% biztos vagyok benne, hogy ha túl lennénk egyszer a bemutatkozáson, a kutya részéről rendben lenne a dolog, nem bántaná őket, de félek, hogy a gyerekek a játékos reakcióitól is megijednének (pl. szereti gyengéden, óvatosan szájba venni az emberek kezét. Sose okoz fájdalmat, de ha hirtelen kirántanám a kezem, keményen megüthetne a foga.)

Nem tűri az ölelgetést senkitől 4-5 kiválasztott emberen kívül. A vadidegenektől még a simogatást se. Határozottan kitér, ha neki nem tetsző ember nyúl hozzá, a nyílt fenyegetésre pedig odakap.

A gyerekekkel hogy lehet ezt elkezdeni? Nyilván akkor kéne, mikor az anyjuk nincs ott, hogy ne befolyásolja őket, de persze az ő tudtával szeretném csinálni. Hogy próbáljam oldani a félelmüket? Mikor látják, hogy a kutya milyen trükköket tud, bohóckodik, nagyokat nevetnek rajta, de csak ha köztük van a rács. Sajna a kutya egy nagy mamlasz, izomból csinál mindent, még a pacsija is elég fájdalmas tud lenni...

Nincs tapasztalatom a gyerekekkel, hogy kéne ezt lekommunikálni velük? Nekik se jó, hogy folyton a kennel felé pislognak, hogy miért nézi őket "így" a kutya.

Megbízható "kutyás" gyerek nincs az ismeretségi körben, hogy legalább a kutyát kiképezhessem rajta. :)

2015. jún. 12. 09:59
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Én talán azzal kezdeném, hogy először a kutya ismerje meg őket. Ha mennek a gyerekek akkor a kaputól a bejárati ajtóig normálisan sétaljanak el, eközben a kutyi megszaglászhatja őket. A gyerekek amennyire tudnak természetesen kéne viselkedniük, nem visízani ha odaszagol meg nem elkapni a kezüket ha megböki. Esetleg kutya nélkül is el lehet próbálni előtte. Következőleg pedig mondjuk lenyomod a kutyát megadó pozícióba, vagy ha nyugton tud maradni fekve akkor feküdjön nyugodtan, és akkor a gyerekek leguggolva vagy leülve mellé megsimizhetik. Én valami ilyesmit képzeltem el :)
2015. jún. 12. 10:14
 2/15 anonim ***** válasza:
Vagy ha van kutyasuli a köteledben megkérdezni egy kiképzőt.
2015. jún. 12. 10:15
 3/15 A kérdező kommentje:

Én a következőre gondoltam: mikor jönnek, bezárom a kutyát, aztán odamegyek a gyerekekkel a kennelhez, "bemutatom" őket egymásnak, majd ők bemennek a házba, én meg kiengedem a kutyát. Várunk pár percet, míg ő is lenyugszik, és akkor megyek ki a gyerekekkel ismerkedni. Nem muszáj azonnal simogatni, már a közömbösségnek is örülnék.

A nagyobbik gyerek elég nyugis, de a kisebbik szeleburdibb, hangosabb, ugyanakkor félénkebb. Tartok tőle, nehogy visítozni, csapkodni, ne adj'isten futni kezdjen, mert az a legszelídebb kutyának is felhívás vadászatra.

Hogy kellene erre szóban felkészíteni őket? Nincs tapasztalatom gyerekekkel. Hogy kell nekik elmondani, hogy most nyugodtnak kell lenniük, és ha követik, amit mondok, nem lesz semmi bajuk?

2015. jún. 12. 10:31
 4/15 A kérdező kommentje:
Gyerekkiképző kéne ide leginkább, a kutyámmal boldogulok. :)
2015. jún. 12. 10:31
 5/15 anonim ***** válasza:
76%

Ez nem úgy hangzik, mintha "boldogulnál" a kutyáddal, már bocs:

"ha neki nem tetsző ember nyúl hozzá, a nyílt fenyegetésre pedig odakap. "

Jól nevelt kutyában ilyen fel sem merülhet, miközben mellette van (ugye mellette van?) a gazdája.

Először is egy nagyon alapos, nyugodt, hisztire nem reagáló beszélgetés kell a gyerekekkel. (Nyilván nem a 2 évessel, neki elég, ha látja, hogy a tesói már nem félnek).

Kutyát halálra kifárasztani, szellemileg és fizikailag, hogy mozogni se legyen kedve. Ezek után semleges területen, pórázon találkoznak. Elég, ha csak elsétáltok a gyerekek mellett, aztán meg lehet állni mellettük, majd fordítva, ti álltok és a gyerekek közelednek, megállnak a kutya mellett. A póráz sose feszüljön!!! Ha a kutya izgága lesz, azt határozottan tiltsd.

Szépen össze tudnak így barátkozni, bár nem hiszem, hogy egy alkalomból ez összejön.

Ha a kutyád nem lesz izgága, akkor agyon kell dicsérni.

A lényeg, hogy a gyerekek azt érezzék, hogy a kutya csak érdeklődik, nem nem akar velük semmi különöset.

"Nincs tapasztalatom a gyerekekkel, hogy kéne ezt lekommunikálni velük? "

A kutyus azért akar felugrálni, mert rettentően boldog, hogy gyerekkel játszhat és ő nem tudja, hogy milyen nehéz, nem direkt löki fel őket. A kutya azért rágcsál, mert ők így játszanak, nem megharapni, megenni akarja őket.

Ha a szülő ott pánikol a gyerekek mellett (ő is fél?), akkor viszont teljesen esélytelen.

Ha te vagy feszült, az is rossz, mert azt meg a kutya érzi meg.

Sajnos nem ismerlek se téged, se a kutyát, se a családot, úgyhogy csak ennyit tudok segíteni, ha ez segítség.

Sok sikert!

2015. jún. 12. 11:03
 6/15 anonim ***** válasza:

Fontos a semleges terület, nehogy kennelnél próbálkozzatok!

Az a kutya terület, a kuvasz meg igencsak védi azt.

A legjobb egy nyugis hely, ahol nincs forgalom.

2015. jún. 12. 11:06
 7/15 anonim ***** válasza:
*kutya területe (bocs)
2015. jún. 12. 11:07
 8/15 anonim ***** válasza:

Amit az első írt, az meg egy végtelen baromság.

Lenyomni kutyát, majd félős gyerekeket odavinni? A minimum az, hogy ha a gazdi nem tudja megfogni, akkor felugrik, aztán mindenkit felborogat maga körül. Na, onnantól lesz csak rettegés a kutyától.

2015. jún. 12. 11:09
 9/15 A kérdező kommentje:

"Ez nem úgy hangzik, mintha "boldogulnál" a kutyáddal, már bocs"

Igen, ha saját magát vagy engem veszélyben érez, akkor odakap. A védés, az önállóság fajtajelleg. Kényes helyzetekben mindig időben tiltom, egy szó elég, kivéve az állatorvosnál, de ott is le tudom fogni. Kuvasz, nem labrador, és én ettől még nem tartom neveletlennek. De értem az álláspontodat, igazad van, nem könnyű vele.

Tűzbe tenném érte a kezem, hogy ha nekem saját gyerekem lesz, vele a kezdetektől minden rendben lesz.

Én jobban tartok a böszme játékosságától, mint az agressziójától.

A szülőt nem akarom belevonni ebbe az egészbe (az engedélyét persze kikérném), nekem nem hiányzik, hogy elvonja a figyelmemet, a gyerekeket meg feszültté tegye ha kell, ha nem.

Köszönöm a válaszokat.

2015. jún. 12. 11:40
 10/15 anonim ***** válasza:
69%

Lassan 10éve foglalkozom problémás kutyákkal és van 2gyerkőcöm. Ha a kutya hajlamos odakapni bármilyen helyzetben,akkor én nem erőltetném ezt az ismerkedősdit. Jelenleg 3kutyánk van. 2vel semmi gond,a 3.félelemagresszioval került ide. Fél év kőkemény munka után engedtem a gyerek közelébe,akkor is csak pórázzal szájkosárral. Ha kinn vagyunk,azóta is bezárom,mert bár Mostmár bújik a fiamhoz,tudom,hogy ha nem megfelelően nyúlnak hozzá,odakap.

Egy kuvasz odakapása is hatalmas kárt okozhat,lelkileg és fizikailag is,és a gyerekek sajnos viselkedhetnek kiszámíthatatlanul.

2015. jún. 12. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!