Őszintén, mennyit foglalkoztok napközben 23 hónapos gyermeketekkel? Leszámítva az etetését, fürdetését, pelenkázását.
Hát az én gyerekem 19 hónapos, és már mindent mond, de ne hogy azt hidd hogy tisztán, van szó aminek az elejét van aminek a végét. Én végeláthatatlanul beszélek neki. Ő meg nyüstől, hogy hogy van a szó, mindig mondja az elejét nekem be kell fejeznem, hogy épp mire gondol, persze ha tudja mutatja, ha nem barkóba. Az enyém se formabedobózik inkább a vonatokat rendezi, enni nem eszik egyedül, én etetem, csak keksze meg kiflit amit nem ken magába.
Én annó azt csináltam, hogy letettem el és egy idő után elvette és ette. van egy mese amit nagyon szeret és sokat tanul belőle a mickey egér. Azóta az a kedvenc plüsse, előtte soha nem aludt semmivel.
Hát éncsak azt tudom neked mondani, hogy beszélj neki nagyon sokat, meg énekelj, vagy cd-ről valami jó zene az enyém a pinokkióra ropja a táncit. És meglátod fejlődik, nincs elkésve szerintem. Az enyém is szeret egyedül eljátszani. Ja és még soha nem aludt el egyedül, csak rajtam.
Őszinte leszek. Ahogy leírtad szerintem is le van maradva. Mi 19 hónaposak vagyunk és kb: egy fél éve egyedül eszik és iszik pohárból. Igaz nem szépen sokat kell mosni rá de egyedül csinálja. Sajtos kiflit már 9 hónaposan maga ette pedig csak 4 foga volt. Már szépen beszél most már egyszerűbb mondatokat mond és eljött a mi ez? korszaka. Nem győzök válaszolni. Már dalol a hinta palintát, a búj búj zöldágot, és a cirmos cicát. Az eljét elkezdi szépen énekli és a közepe nem megy(azt halandzsázza) és a végét mindig mondja pl:zsupsz Bilizéssel is jól állunk de igaz azt csak kényszerűségből kezdtük azzal még ráérsz. Megérteni mindent megért amit mondunk neki.
És még mielőtt elkezdenének bántani anyukák, hogy hát persze az enyém egy csoda gyerek. Nem az, sőt a környezetemben sok olyan baba van aki tőle is ügyesebb szerintem mi egy átlagot képviselünk. Ezért is gondolom, hogy valami nincs rendjén. Igazából ezt neked kell érezni. Esetleg hallásával nincs probléma?
Mert amit felsoroltál az egyenként nem is lenne nagy probléma mert minden gyerek másként fejlődik ki ebben, ki abban jobb. A tejtestvér nem nagyon beszél de olyan ügyesen építőzik, hogy csodájára járunk ő abban nagyon ügyes. De úgy érzem ti mindenben nagyon gyengék vagytok. És ezt nem azért írom, hogy megbántsalak. Félre ne értsd.
Én elég sokat foglalkozom vele sokat nézünk mesekönyveket sokszor rajzolunk, gyurmázunk, festünk. Nekem egy órát naponta tv-i is néz. De ez nem azt jelenti, hogy ha egy másiodik gyerekem is lenne akkor is tudnék rá ennyi időt szánni. Délelőtt nekünk is a bevásárlásról szól a dolog de mi már gyalog megyünk. Nem lehet, hogy csak te kezeled még mindig babaként? Lehet, hogy a kicsi miatt viselkedsz így. Hagyd, hogy önállóbb legyen felfedezhesse a saját határait. Meg fogsz lepődni. Add oda neki nyugottan a kaját és hagyd ott ne etesd meg bármilyen rumlit is csinál. Tudom, hogy két gyerek mellet nehéz még arra is öszpontosítani, hogy rendet rakjon utánna az ember, és sokkal könnyebb neked az, hogy gyorsan megeteted és akkor nem koszol annyira. Már a boltba is mehet gyalog igaz sokkal lassabban fogtok haladni és sok helyen megfog állni nézelődni de csak így fedezi fel a világot. Neked ez sokkal nehezzebb lesz de előbb utóbb meg kell próbálnod.
Őszintén beszélj a védőnővel aggodalmadról esetleg az orvosnak is elmondhatod úgy ahogy itt. Biztos találkoztak már hasonlóval és több tanácsot tudnak adni mint mi.
Van egy jó könyv a netről is le lehet tölteni az a cím Anya taníts engem Nagyon sok jó fejlesztő játék van benne és mindig ki tudod választania korosztályának megfelelőt.
Még esetleg arra gondolok, hogy lehet hogy pszihés oka is. Lehet, hogy direkt csinálja mert így sokkal nagyobb figyelmet kap ami egy kistestvér mellett nem meglepő.
Lehet, hogy úgy van vele, hogy legalább addig velem vagy míg etetsz és rám figyelsz nem a kicsire. Mindenesetre én megpróbálnék vele többet foglalkozni. Csináljatok valamit közösen amikor a kicsi nincs veletek. Addig paszold le apának és ti menjetek együtt, csak ketten sétálni csak úgy cél nékül. Vagy vidd át az ismerős gyerekekhez akik többet tudnak. Ilyenkor még nagyon kis makik és sokat utánozzák egymást. Lehet, hogy eltanul valamit.
Köszönöm tényleg nagyon szépen a válaszokat!
Nem kerüli a szemkontaktust, szociálisan érzékeny (szóval nem autista ha erre gondoltál), dajkálja, pelenkázza, fürdeti, eteti a maciját, bohócát, sehova se megyünk nélkülük már.
A kishuga ha sír, ringatja a hordozót, odaadja a cumit, stb., segíteni próbál neki.
Velünk is kedves nagyon ha vmi bajunk van valahogy megérzi, odabújik. Nevet, érzi a helyzetekben ha vicces vmi, mindenkivel barátkozik, gyerekekkel felnőttekkel is, szóval ilyen téren nincs baj.
Határozottan keresi a kapcsolatot másokkal.
Én ezt az egészet már mondtam a védőnőnek, gyerekorvosnak, szerintük semmi baja,,,://
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!