Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek, ha ilyen butaságot...

Mit tegyek, ha ilyen butaságot kapott karácsonyra?

Figyelt kérdés
A 9 éves kisfiamról van szó. A nővérék (ahol egy 18 és 16 éves nagyfiúk vannak) két durva videojátékkal ajándékozták meg őt... Rá van írva, hogy 18-as karikás, és külön fel van tüntetve hogy durva beszédű és erőszakos. Én naiv segítettem a srácoknak telepíteni ezt a szörnyűséget. Azt hittem, ilyen mászkálós játék, néha odacsap egyet kettőt a karddal... hát eléggé tévedtem. Vér mindenhol. Meg is ijedt a fiam, letöröltük. Kérdezem én, mit lehet ilyen esetben tenni? Ilyen szörnyűséget nem ajándkozhatok...főleg, hogy kisgyerekek vannak főleg a családban. Mit csináljak vele?!
2014. dec. 26. 17:13
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:

Csak a te leírásodban lévő ellentmondásokra reflektáltam, kedvesem.

Nevezetesen:

Nem engednél a gyereknek számítógépes játékot játszani - vs van nálatok 3 konzol

Nem érdekelnek a játékok, gyerekkorodban sem érdekeltek - vs most is játszol még lövöldözőset is

Akkor most találd már ki, mit hazudsz :D Lehet, gyereked sincs.

2014. dec. 30. 21:50
 42/50 anonim ***** válasza:

Ha tudnál szöveget értelmezni, akkor felfognád, amit írok.

1. Azt mondtam, hogy a korának nem megfelelő játékkal nem engedném játszani. Ez az egész kérdés erre vonatkozott.

2. Szoktam játszani úgy kéthavonta egyszer. Ergó nem ebből áll az életem. Nem is tudom, mikor kapcsoltam be utoljára, mert a gyerek mellett nem ezt szoktam nyomogatni.

Annyiban igazad van, hogy a fiam még kicsi ehhez, de később is azzal fog játszani, ami neki való. Nem érzek ebben semmi ellentmondást, de én ezzel le is zártam a témát.

El lehet gondolkozni, hogy ha mindenki szembe jön az úton, nem te mész-e rossz irányba.

2014. dec. 31. 14:45
 43/50 anonim ***** válasza:
Milyen mindenki? Az összes velem egyet nem értő válasz vagy a tied, vagy a kamuregeid magadat megerősítése :)
2014. dec. 31. 18:12
 44/50 anonim ***** válasza:
Almodozz nyugodtan tovabb, hogy en azzal szorakozom, hogy nyolc neven valaszolgatok a hulyesegedre. Tovabbi jo pattogast.
2014. dec. 31. 19:15
 45/50 anonim ***** válasza:
Pattog ám a gumilabda, meg a legelső nőnemű felmenőd. :) Én röhögök a szánalmasságodon.
2014. dec. 31. 20:31
 46/50 anonim ***** válasza:
Látom, az intelligenciás (vagy inkább annak a hiánya) eddig terjed, hogy ha mást nem tudsz mondani, akkor a családomat sértegeted. Ennyit rólad.
2014. dec. 31. 23:03
 47/50 anonim ***** válasza:

Miért, te nem azt csinálod, csak burkoltan? :) Neked szabad?

Igazából az ezzel az egész karikázgatással a baj, hogy teljesen értelmetlen, túlszigorított és túllihagatt, másrészről viszont leszarják.

Már egy mesét sem tudsz úgy nézni, hogy a 12-es karika ne legyen a sarkában, egy nyamvadt Hupikék Törpikék is már 6-os karikát kap. Akkor annak meg ki a célcsoportja? 6 év alatt ne nézd, felette gyerekes.

Már a moziplakátokon is ott a karika, csak tudod, mi ezzel a bibi? Az, hogy a jegyszedők tojják le, hogy te beviszel - e egy háromévest az Alien X-edik részére. Akkor mi értelme a karikának, ha ezt senki nem tartatja be?

Számos film és játék a normálisnál magasabb kategóriás besorolást kap. A Super Smash Bros dobozán is ott a 12-es karika, amikor semennyivel nincs benne több erőszak, mint a Super Paper Marioban, az bezzeg 3 éves kortól játszható. De ha már rajta van a karika, mit gondolsz, megvehet egy 10 éves egy 18+-os játékot? MEG! Nem kell magyarázkodni, személyit mutatni, semmi. A Manhunt-tal távozhat a boltból egy hatéves is. Egyedül. Akkor az egésznek mi értelme?

Mellesleg, rengeteg "ölöklős erőszakos" játékot végig lehet vinni úgy, hogy csak a főellenfelet, és annak legközelebbi csatlósait nyírod ki, ami egy átlagos játékban kb. 10-20 főt jelent. Az Assassins Creed is ilyen, egyébként. Tudod, vannak olyanok, akik nem a mészárlást választják. Sokszor éppen a gyermek, akit óvsz, direkt választja az erőszakosabb verziót.

Ilyenkor érdemes elgondolkozni, mit kompenzál, milyen feszültségeket próbál az öldökléssel elfojtani, de ez ne legyen már a játék hibája!

2015. jan. 1. 09:08
 48/50 anonim ***** válasza:

Nem emlékszem, hogy bárhol is sértegettem volna a családodat, de mindegy. Te emlegetted a felmenőimet, de legalább most írtál egy normális hangvételű hozzászólást.

Azzal, amit leírtál, teljesen egyetértek. A moziban nem nézik, ki megy be, a boltban nem figyelik, ki mit vesz meg.

De éppen itt kezdődik szerintem a szülő felelőssége. Neked kell nézni, hogy mi való a gyerekednek és mi nem, mert a gyerek nem tudja eldönteni. Igen, a legtöbb gyerek imádja azt, ami tiltott, és élvezettel oda ülni a horrorfilm elé, mert az a felnőtteknek való és neki nem lenne szabad nézni. De ez nem jelenti azt, hogy jó is neki, ha ilyesmit néz.

Képzeld, mi is néztünk gyerekként ilyen-olyan filmet, amit nem lett volna szabad, és pl a húgom hónapokig nem tudott utána rendesen aludni, mert félt tőle. Nem, nem lett belőle tömeggyilkos, de miért ne kíméljem meg a gyerekemet több hétnyi rémálomtól?

Miért kell egy tíz év alatti gyereknek azt látni a tévében meg a számítógépen, hogy egymást ölik a szereplők, sőt még csinálni is? Ezzel nem azt tanulja meg, hogy ez a megoldás a problémákra? Ha valaki nem úgy gondolja, ahogy én, vagy nem azt csinálja, amit én akarok, megyek és leszúrom, lelövöm, szétkaszabolom. De ha más nem, legalább megütöm.

Nem lesz minden gyerek erőszakos, aki ilyesmit lát vagy játszik, de esetleg félelmei lehetnek, hogy ez vele is megtörténhet, amit te kívülről nem is érzékelsz.

Neked, mint szülőnek kell eldönteni, mit engedsz, és a józan eszed követni, nem a szabályokat. Lehet, hogy te megengeded neki, hogy ilyesmivel játsszon, de ettől még az sem hülye, aki nem teszi, mert nem minden gyerek egyforma. Vannak érzékenyebbek, félősebbek, akiket esetleg ez jobban befolyásol. Ettől még nem lesz betoji ember felnőttként.

Szerintem a korhatárok igenis irányadók arra, hogy a gyerekek általában (hangsúlyozom, általában) abban a korban már képesek kezelni az adott tartalmat.

A te döntésed, hogy beviszed-e a három évest az Alienre. Szerintem a legtöbb embernek van annyi esze, hogy ha a jegyszedő be is engedné, eszébe sem jutna, hogy odavigye.

A kérdező gyereke saját maga döntött úgy, hogy nem akar játszani azzal a játékkal, innentől meg pláne lényegtelen, hogy a kérdező engedi-e neki, hiszen nem is akar vele játszani.

2015. jan. 1. 10:22
 49/50 anonim ***** válasza:

Nagyjából egyetértek az utolsó hozzászólásoddal. A sértegetést nem gondoltam komolyan, bocsáss meg érte, de eleve lekezelően válaszoltál, csak mert más volt a véleményem bizonyos dolgokban, erre ment fel bennem a pumpa. Voltam én már konzolfüggő hülyegyerek, mondtad már azt is, hogy az én családom tahó, de én ne emlegessem még csak burkoltan sem a felmenőidet. Csak rá akartam világítani, hogy ne a Jupiter- szindróma domináljon már errefelé. :)

Bocsánatot kérek. Elszaladt az agyam.

Nos, ami a témát illeti, és mi van akkor, ha a szülő nem is tud gyermeke ilyen jellegű intézkedéseiről? Szép és jó amit mondasz, egy ideális világban be is válna. De ez nem az.

Mi van, ha a gyerek egész nap egyedül van, mert anya- apa dolgozik éjt nappallá téve, hogy kenyér kerüljön az asztalra, nagymama vagy meghalt már, vagy 200 km-re él, és nem tud csak úgy átugrani, és a gyermek hazaérvén tanulás helyett berakja a Fűrészt?

Erre akarok az eleje óta kilyukadni. Nem jó ha nézi, persze, hogy nem. De nem óvhatod meg mindentől, és nem foghatod minden percben a kezét. Ha annyira félős, úgysem nézi meg mégegyszer, úgysem játszik vele még egyszer. (mint a kérdező gyereke).

Akkor minek eleve tiltani? Apámnak a saját apja adta a kezébe az első (és egyetlen) szál cigijét 12 évesen, mondván "Tessék, fiam, próbáld ki, ne titokban szívd a barátokkal a sufni mögött."

Csodák csodája, apámnak nem ízlett, s nem dohányzott soha életében. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy mindenki csinálja ezt. Mindössze hoztam egy példát, hogy lehet ezt normálisan is csinálni.

A beteges aggódás sosem vezet jóra. Úgyis kipróbálja, max akkor, ha te nem látod. A gyereknek néha igenis szüksége van arra, hogy megtanulja feldolgozni a félelmet. Ha hiszed, ha nem, már az esti mesék is a kisgyermekek félelmein alapszanak. Elhagyott, esetleg árva gyerekekről olvasol nekik esténként, akiknek a maguk lábán kell boldogulniok.

A Twist Oliver mitől szörnyúbb, mint a Jancsi és uliska? Gondolkozz ezen.

Még egyszer sajnálom, hogy kiakadtam. BŰÉK!

2015. jan. 1. 10:43
 50/50 anonim ***** válasza:

Jó, nem kellene egyikünknek sem lebunkózni a másikat, csak ha valaki úgy szól hozzád, hogy "te, szerencsétlen", arra nem sokan reagálnak jól. Lépjünk túl rajta. bocs.

Én azért reménykedem benne, hogy nem sok 10 éves gyerek van, akit ilyen szinten magára hagynak, majd elmegy a tescoba, és megveszi a Fűrészt.

Nem tiltani kell, hanem tanítani. Elmagyarázni, hogy ez még nem neki való. Van egy 10 éves unokahúgom, és még sosem jutott eszébe véres játékot játszani vagy horrort nézni. Ettől még biztos van olyan gyerek, akinek eszébe jut, de talán lehet korlátozni, hogy mihez jut hozzá. Ilyen korú gyerekek azért még nem járnak egyedül moziba meg bevásárolni.

Hogy kipróbálja-e vagy sem, megint gyerekfüggő. Nekem sosem jutott eszembe, hogy cigizzek, nem is próbáltam soha. De nem vaguynk egyformák.

A meséknél pedig szerintem sokat számít a körítés. Ugyanazt a témát elő lehet adni úgy, hogy egy gyereknek befogadható legyen és ne keltsen félelmet, meg úgy is, hogy rémisztő legyen. Fontos a látvány, a szavak, és így tovább.

Nem féltem túl, továbba is azt mondom, hogy a korhatárok nem kőbe vésett szabályok, pusztán iránymutatók. Ha a gyerek olyan, egy 14 évesnek is adhatsz már felnőtt tartalmat, de egy 9 évesnek még továbbra is túlzásnak tartom a 18 éves tartalmat.

Döntsön mindenki legjobb belátása és a saját gyereke ismeretében.

2015. jan. 1. 13:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!