Szerintetek megfelelő módon fegyelmeztem és büntettem a 18 hónapos kisfiam?
Ma ebédnél elkezdett rosszalkodni, kipocsolta a meggyszószt a tányérjából, majd egy laza mozdulattal kiborította az etetőtálcájára a maradék ételt. Amíg pocsolt, minden alkalommal higgadtan, de határozottan megfogtam a kezét, és rászóltam, hogy ezt nem szabad. Amikor kiborította, úgy gondoltam, hogy na, itt végetért számára az ebéd: határozottan kikaptam az etetőszékéből, megmosdattam, és beküldtem a szobájába, a szobaajtót pedig becsuktam. Csak addig tartottam bent, amíg feltakarítottam, kb. 5 perc. Ő addig üvöltött, toporzékolt bent, majd egyszercsak elhallgatott. Ekkor bementem, a fiam pedig állt a szoba közepén kezében a játékgitárjával, taknya-nyála egybefolyt, szipogott, de már nem sírt. Leültem szemben Vele, magam elé tartottam, és elmagyaráztam, hogy miért csuktam be a szobájába. Végig a szemembe nézett, nem sírt, majd a végén hosszan megölelt. Utána könnyen fogat mostunk /mindig ellenkezni szokott/, és 2 perc alatt elaludt.
Nem kiabáltam Vele, nem is ütöttem vagy szorítottam meg egyáltalán. Nem szoktam kiabálni, mert az szerintem a tehetetlenség jele /nem azt mondom, hogy sosem szakadhat el a cérna, de kiabálással nem akarok fegyelmezni/, a testi fenyítésnek pedig minden formáját elutasítom.
Mivel ez volt az első ilyen eset, kíváncsi lennék gyakorló anyukák tapasztalataira, módszereire, észrevételeire. A negatív kritikát is szívesen fogadom, hiszen úgyis számtalan eset lesz, amikor fegyelmeznem kell majd a gyerekemet, csak legyenek normális hangvételűek azok a kritikák, et szeretném kérni.
Köszönöm, ha írtok.
Én ilyen esetben mindig azt csináltam, hogy azonnal befejezte az étkezést.
Ha még nem lakott jól, így járt.
Kedves 11-es! Azt értem, hogy jó móka felfedezni, pacsálni, de a fiam már másfél éves, nem kezdő:-) Azért írom, hogy nem kezdő, mert kb. 1 éves korában már annyira érdekelte az evés kanállal, villával, hogy mostanra szinte egyedül eszik. Már a levest is kanalazza, jó, még sokszor mellé is megy, akkor picit beledugja az ujját, van, higy kikeni a kilötykölődött étellel az etetőtálcáját, de az tudom, hogy az a fajta pacsálás nem rosszaság. A mai viszont kifejezetten rosszalkodásnak tűnt: ezerszer evet már meggyszószt, ismeri az ételek többségét, mert nagyon jó étvággyal mindent megeszik. Szval ennyi tapasztalatgyűjtés után mindig furcsállom, hogy minek kell megint malackodni?!
Egyénként köszi Neked is, hogy írtál.
én is azt gondolom, hogy 1,5 évesen még bőven elég csak abbahagyni az ebédet. aztán 2 évesen jöhet a büntihely. de az sem bezárás. a büntetés letöltése és büntetésbe kényszerítés között van különbség, de ehhez még érnie kell, mert még nem értené.
de úgy kéne ahogy írod, mindig visszavinni... aztán megérti, hogy ezzel magával szúr ki mert következetes vagy, persze ehhez kell kemény pár óra :D
enyém már nagy, 4,5 éves, nálunk egy olyan fél éve működik jól ez a büntetés, most már tényleg érti, meg is bánja, bocsánatot is kér... 1,5 éves szerintem előbb elfelejti mit tett mint hogy megbánja :)
Jó, hogy ilyen higgadt tudsz maradni.
Az ilyen "kizárásos" büntetéseknél, azt mondják, nem szabad több percre kiküldeni, mint ahány éves a gyerek. A bezárás szerintem is ijesztő.
Köszönöm Mindenkinek a nagyon normális hangvételű, építő kommenteket, most kellemesen csalódtam a gyakoriban.
Igazat adok azoknak, akik szerint egy ekkora gyereket még nem szabad bezárni sehova. Legközelebb az ilyen esetekben véget fog érni számára az étkezés. Gondolom, ha ezt alkalmazom következetesen, mg fogja érteni.
Egyébként nem tudom, hogy a bünti eredménye volt-e, vagy csak épp olyan kedvében volt a kisfiam, de az uzsonna végén összepakolt maga után: visszarakosgatta a meghagyott zsemledarabokat a tányérjába, a tányért pedig a kezembe adta. Nagyon aranyos volt!
Szval köszi mégegyszer a hasznos tanácsokat. Mindenkit felpontoztam:-)
Legközelebb,ha malackodik elég neki csak annyit mondanod határozott hangon,hogy"Kivegyelek az etetőszékből?"
Hidd el emlékezni fog a mai esetre és nem fog többször ilyet csinálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!