Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akik nem szeretnék, hogy a...

Akik nem szeretnék, hogy a kisgyerekük ne kezdje el 6 évesen az iskolát, miért gondolják igy? Miért ellenzi szinte mindenki?

Figyelt kérdés
Kislányom július elején született és én szeretném, ha 6 évesen kezdené, persze ha mindenki úgy gondolja. Én is épphogy 6 évesen kezdtem és nem éreztem soha hátrányát.
2014. szept. 3. 19:49
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Én 6 évesen és 8 naposan kezdtem a sulit, soha nem volt hátrányom. Fiam májusi, mindenképpen viszem suliba mikor 6 lesz. De pl. barátnőmék nem vitték az ikreiket, de ott gondok voltak és mindenki szerint maradniuk kellett még.
2014. szept. 3. 21:44
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Azért az, hogy a nagycsoport után nem nagy változás az első osztály, az azért erős.

Én Angliában élek. Lányom idén, egészen pontosan holnap kezdi a sulit. 4 éves, július végi. Ha lehetne, visszatartanám. De megnyugtató, hogy itt teljesen más a tanítási rendszer. Eleve másfél hétig csak napi két órát lesznek benn, aztán ott van az is, hogy 9-kor kezdenek. 3 óráig lesznek majd, de kát hosszú szünetük lesz. Az osztályterem még pár évig olyan, mint egy óvoda. A céljuk inkább csak az, hogy tanuljon meg a gyerek írni-olvasni-számolni. Nem tömik agyon a fejüket mindenféle "felesleges" információval.

Ha magyarba laknék, akkor valószínű én is megpróbálnám visszatartani. Szerintem úgy ráérnek még ennyire beszabályozva élni. Ha a szülő úgy érzi, hogy a gyerek készen áll erre 6 évesen, akkor ne tartsa vissza, de ha nem, akkor tartsa vissza. Ha nem elég érett rá a gyerek, könnyebben előfordulhat, hogy megútálja az iskolát és/vagy nem tud ezek között az erős szabályok között élni. Tanítónőnek tanultam a fősulin. Gyakorlat alatt meglátogattam egy óvodát és az első osztályt. Tapasztalatom az, hogy egy csomó gyerek az óvodában nagycsoportosként nem áll készen az iskolára, és ez sajnos a rendszer hibája is. A gyerekek nem tudnak 45 percen keresztül nyugton ülni. Többségük össze-vissza feszeng, némelyik szó szerint a földön fetreng, jónéhány hónapba telik, mire megszokják, hogy vannak szabályok. Szerintem kicsit lájtosabb átvezetés kéne óvoda és suli között, akkor talán a szülők se akarnák visszatartani a gyereküket. Persze lehet jönni azzal a szöveggel, hogy mi is túléltük, de nagytöbbségünk valljuk be, útáltuk az új szabályokat. Nagy valószínűséggel akkor is útálni fogják őket, ha 7 évesen mennek iskolába, de nyernek egy évet. Miért olyan nagy bűn, hogy az anyuka próbálja ettől megóvni a gyerekét ameddig csak lehet? El fogja kezdeni a sulit a gyerek, csak egy évvel később, mért kell ezen kiakadni?

2014. szept. 3. 23:19
 13/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, mentek a kezek :-).

Azokra a gyerekekre gondoltam, akik egyébként érettek az iskolára.

Utolsó! Hol olvasod, hogy bárki is kiakadt? Feltettem 1 kérdést, mert kiváncsi vagyok, mások mit gondolnak. Én is elfogadom, amit írtál, Te is fogadd el, hogy nem mindenki úgy látja, ahogy Te.

2014. szept. 4. 06:22
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Az én kisfiam 4 éves volt júniusban. Nem szeretném,hogy 6 évesen iskolába menjen. Vegyes csoportba jár,most kezdte a középsőt. A hét kicsiből ő volt a legfiatalabb,de úgy,hogy a többi vagy előző év őszi,vagy januári születésűek. Tehát egy fél évvel minimum idősebb nála mind. MINDENBEN éreztük a hátrányát,növésben,rajz,mozgás,önállóság stb. és nem utolsó sorban az önbizalmát is letörték ezek a "hátrányok".

Megfogadtam,hogy iskolában ezt nem játsszuk végig :(

2014. szept. 4. 09:27
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Az enyém nem kezdte el (szintén júliusi) két okból. Az egyik, hogy bár szociálisan, érzelmileg érettnek látom, ugyanakkor finommotorikában elmarad a kis iskolát kezdő társaihoz képest. Másik ok, hogy az osztályának nagy része 7 éves lett volna, sőt, 8 éves is akadt köztük és úgy éreztem, hogy nagy hátránnyal indítana.

Szerintem ne döntsd el ezt most előre, még van bőven idő addig, látni fogod, hogy ő tavasszal milyen és ha érettnek látod rá, akkor miért ne kezdené 6 évesen.

2014. szept. 4. 10:45
 16/24 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, köszi Neked is! Még nem aktuális, mert a kislányom csak 4 éves :-). Úgy fogalmazok inkább, hogy én nem szeretném, hogy még 1 évet pluszban ovis legyen, csak ha kell.
2014. szept. 4. 11:13
 17/24 A kérdező kommentje:
Kedves 14! Köszi Neked is. Érthető, hogy miért nem szeretnéd az iskolát, de van oka és nem az, hogy legyen még 1 évet gyerek. Én azt nem értem, akik csak ezért tartják vissza. Ha egyébként érett lenne az iskolára minden tekintetben, nem hiszem, hogy élvezi még az ovit.
2014. szept. 4. 11:18
 18/24 anonim ***** válasza:
8. vagyok. A lányom iskolaérett volt, az én döntésem volt, mert jobban ismerem. Az érettség nagyon összetett dolog. Van, amit az óvónők és a nevelési tanácsadó nem lát, de a szülő igen.
2014. szept. 4. 19:19
 19/24 anonim ***** válasza:
50%
Igazából a lényeg az,hogy lehetőleg ne legyen se túl fiatal sem "öreg", tehát ha éppen, hogy 6 éves de a többiek inkább hét akkor az sem jó,ahogy az sem ahogy az egyik válaszoló írta,hogy 7,5 évesen kezdje,nagy baromságnak tartom,a legjobb az ha hasonló korú gyerekek járnak egy osztályba a gyereknek is jobb,7,5 évesen elsőt kezdeni,meg eléggé gáz,és ritka,hogy a gyerek nem elég érett szellemileg hozzá 6-6,5 évesen.
2014. szept. 4. 19:36
 20/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm Nektek is a választ!

Kedves 8,18! Igazad van, hogy a szülő mást lát, de ez fordítva is igaz. Foglalkozások az óvodában vannak és pont az óvónők látják, hogy egy gyerek hogy vesz részt 1-1 foglalkozáson, meddig figyel oda, mennyire tud együtt "dolgozni" a többiekkel.

2014. szept. 4. 20:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!