Akik nem szeretnék, hogy a kisgyerekük ne kezdje el 6 évesen az iskolát, miért gondolják igy? Miért ellenzi szinte mindenki?
Azért az, hogy a nagycsoport után nem nagy változás az első osztály, az azért erős.
Én Angliában élek. Lányom idén, egészen pontosan holnap kezdi a sulit. 4 éves, július végi. Ha lehetne, visszatartanám. De megnyugtató, hogy itt teljesen más a tanítási rendszer. Eleve másfél hétig csak napi két órát lesznek benn, aztán ott van az is, hogy 9-kor kezdenek. 3 óráig lesznek majd, de kát hosszú szünetük lesz. Az osztályterem még pár évig olyan, mint egy óvoda. A céljuk inkább csak az, hogy tanuljon meg a gyerek írni-olvasni-számolni. Nem tömik agyon a fejüket mindenféle "felesleges" információval.
Ha magyarba laknék, akkor valószínű én is megpróbálnám visszatartani. Szerintem úgy ráérnek még ennyire beszabályozva élni. Ha a szülő úgy érzi, hogy a gyerek készen áll erre 6 évesen, akkor ne tartsa vissza, de ha nem, akkor tartsa vissza. Ha nem elég érett rá a gyerek, könnyebben előfordulhat, hogy megútálja az iskolát és/vagy nem tud ezek között az erős szabályok között élni. Tanítónőnek tanultam a fősulin. Gyakorlat alatt meglátogattam egy óvodát és az első osztályt. Tapasztalatom az, hogy egy csomó gyerek az óvodában nagycsoportosként nem áll készen az iskolára, és ez sajnos a rendszer hibája is. A gyerekek nem tudnak 45 percen keresztül nyugton ülni. Többségük össze-vissza feszeng, némelyik szó szerint a földön fetreng, jónéhány hónapba telik, mire megszokják, hogy vannak szabályok. Szerintem kicsit lájtosabb átvezetés kéne óvoda és suli között, akkor talán a szülők se akarnák visszatartani a gyereküket. Persze lehet jönni azzal a szöveggel, hogy mi is túléltük, de nagytöbbségünk valljuk be, útáltuk az új szabályokat. Nagy valószínűséggel akkor is útálni fogják őket, ha 7 évesen mennek iskolába, de nyernek egy évet. Miért olyan nagy bűn, hogy az anyuka próbálja ettől megóvni a gyerekét ameddig csak lehet? El fogja kezdeni a sulit a gyerek, csak egy évvel később, mért kell ezen kiakadni?
Köszönöm szépen a válaszokat, mentek a kezek :-).
Azokra a gyerekekre gondoltam, akik egyébként érettek az iskolára.
Utolsó! Hol olvasod, hogy bárki is kiakadt? Feltettem 1 kérdést, mert kiváncsi vagyok, mások mit gondolnak. Én is elfogadom, amit írtál, Te is fogadd el, hogy nem mindenki úgy látja, ahogy Te.
Szia! Az én kisfiam 4 éves volt júniusban. Nem szeretném,hogy 6 évesen iskolába menjen. Vegyes csoportba jár,most kezdte a középsőt. A hét kicsiből ő volt a legfiatalabb,de úgy,hogy a többi vagy előző év őszi,vagy januári születésűek. Tehát egy fél évvel minimum idősebb nála mind. MINDENBEN éreztük a hátrányát,növésben,rajz,mozgás,önállóság stb. és nem utolsó sorban az önbizalmát is letörték ezek a "hátrányok".
Megfogadtam,hogy iskolában ezt nem játsszuk végig :(
Az enyém nem kezdte el (szintén júliusi) két okból. Az egyik, hogy bár szociálisan, érzelmileg érettnek látom, ugyanakkor finommotorikában elmarad a kis iskolát kezdő társaihoz képest. Másik ok, hogy az osztályának nagy része 7 éves lett volna, sőt, 8 éves is akadt köztük és úgy éreztem, hogy nagy hátránnyal indítana.
Szerintem ne döntsd el ezt most előre, még van bőven idő addig, látni fogod, hogy ő tavasszal milyen és ha érettnek látod rá, akkor miért ne kezdené 6 évesen.
Köszönöm Nektek is a választ!
Kedves 8,18! Igazad van, hogy a szülő mást lát, de ez fordítva is igaz. Foglalkozások az óvodában vannak és pont az óvónők látják, hogy egy gyerek hogy vesz részt 1-1 foglalkozáson, meddig figyel oda, mennyire tud együtt "dolgozni" a többiekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!