Nem tudom kire hagyni a gyereket. Mit tegyek?
2 éves kisfiam szeptembertől indul a bölcsibe.kb 2 hetünk lesz a beszokásra,utána nekem vissza kell mennem dolgozni,tehát a gyerek reggel kb 7:30-tól,délután 14:30-ig bölcsiben lesz.Eddig ez rendben is lenne,de sajnos a bölcsibe csak hétfőtől péntekig lehet vinni a gyereket,viszont nekem is és a páronak is olyan a munkahelyünk,hogy ritka eset,ha szabad szombatot kapunk.Így most ezen aggódunk,hogy hova tesszük majd agyereket szombatonként,nem is beszélve az ilyen-olyen szünidőkről,amikor szintén nem lehet bölocsibe vinni.Mivel minden rokon,ismerős stb kb ugyanilyen helyzetben van,hogy minden szombaton dolgozik,senki nincs akire ráhagyhatnánk a gyerkőcöt.Egyetlen alternatíva anyósom,mert ő nem dolgozik,de sajnos egyáltalán nem bízom meg benne olyan szinten,hogy rá merjem hagyni a gyereket és nem csak arról van szó,h nem vagyok jóban vele,vagy csak simán nem kedvelem.A saját fia sem tartja jó ötletnek,hogy rábízzuk a gyereket.
Így most nagyon tanácstalanok vagyunk ezügyben.Kinek,hogy sikerült megoldani az ilyen problémát?
Ilyen esetben 2 lehetőség van: fizetsz egy bébiszittert szombatonként VAGY keresel ismerős anyukákat akik hasonló cipóben járnak, és felváltva vigyáztok egymás gyerekeire.
Azon gondolkodtál már, mi lesz, ha a gyerkőc megbetegszik?
Az enyém február óta jár, azóta kb. fele időt itthon töltötte ilyen-olyan betegségek miatt.
Igen,gondoltam már én is arra,hogy bébibiszittert fogadok,mivel sajnos más lehetőség nem nagyon van,csak nem nagyon tudom,hogy hol is keresgéljek,hogy megfelelő,megbízható személyta találjak.
A többi kisgyerekes imerősömnek van olyan szerencséje,hogy vagy az egyik,vagy a másik nagyszülő ráér a gyerekre vigyázni.
Ha a gyerek beteg lesz,akkor az más tészta,mert a páromnak és nekem is a munkahelyén bizonyos fokig tolerálják az ilyesmit,azaz nem szokot nagy gáz lenni abból,ha valaki otthon marad pár napot emiatt,de azért minden szombaton mégse mondhatom azt,hogy beteg a gyerek.
Egyedülálló édesanya vagyok, megértem a problémádat.
Nekem nincsenek már nagyszülők sem, csak külföldön élő testvér és hozzám hasonlóan sokat dolgozó barátok. Így nálam még a családi segítség lehetősége is kizárt.
(annyi előnyöm van, hogy hétvégén nem kell dolgoznom, de volt már rá példa...)
Család- és pénzkímélő megoldás nincsen.
Ami nekem bejött (hátha nektek is megoldás lehet):
- azokon a hétközbeni bölcsis napokon, amikor nem tudod bevinni (nevelés nélküli munkanap, ilyen-olyan szünetek stb.) vannak napidíjas magánbölcsik, csanák, magánovik. Budapesti vagyok, ez az ovis kisfiamnál napi 5.000 Ft-ot jelent.
- hétvégi napokra megkörnyékezheted a bölcsis gondozónőket, általában mindig van a kicsi környezetében olyan, aki munka mellett vállal gyermekfelügyeletet és legaláb a kicsiknek lenne állandóság
- nem tudom, milyen munkakörben dolgozol, én szellemi, irodai munkát végzek- bizony volt már rá eset (évente 2* kb.) hogy akkora hajtás van, hogy nincs mese, máshogy megoldani nem tudtam, jött velem a kisfiam. Hoztam enni-innivalót, és az elveimmel ellenkezően, de sajnos órákig laptop-mesenézés. Én pedig hajtottam, ahogy csak tudtam, hogy mielőbb végezhessek. Ok, nem minden nap, nem minden héten, de néha ez is megoldás lehet.
- néztem, hogy a kicsit fél8kor beviszed és fél3kor már mész is érte. Akkor a napi munkaidőd max. 6 óra lehet, ugye?
Nincs arra mód, hogy ezt a napi 6 órát inkább napi 8ban dolgozd le hétfőtől-péntekig? Nem tudsz egyezkedni a munkáltatóddal?
Vagy ha előre nincs lehetőség a munakidőt módosítani (értsd adott napon többet, hogy több hétvége maradjon szabadon), akkor nem megoldható, ha átmész 4 órába?
Tudom, kevesebb pénz, de az nem állapot, hogy innnentől a gyemeketek nagyjából az általános iskolás korának végéig szombatonként idegenekre legyen bízva... lehet, hogy csak ezzel az áldozattal tudod ezt megoldani.
Esetleg a munkáltatóval egyezkedni: 6 órás munkaidő mellett átcsoportosítással tudsz vállalni havi 2 szombati munkanapot- akkor máris csak fele annyi hétvégét kell megoldani.
Anyós akármilyen, biztos vagyok abban, hogy jobb, mint egy VADIDEGEN fizetett bébiszitter, hiszen csak a saját véréről, unokájáról beszélünk. (ugye te sem vagy annyira naív, hogy azt gondolod, hogy a fizetett segítséggel szeretetet is lehet venni? Jó ha van, de nem alap...) Hacsak az anyós nem mentálisan beteg vagy rosszindulatú (és erről nem írtál), akkor nem látom, hogy miért indulna rosszabb esélyekkel mamaként, mint az idegenek óránként 800-1500 Ft-ért.
Összefoglalva:
- hétköznapokra magánintézmény napidíjjal
- hétvégére mama
- hétvégére fizetett segítség
- munkáltatóval egyezkedni
Minden jót.
Mi kis városban élünk,itt sajnos nincs ilyen,hogy napidíjas magánbölcsi,pedig jó lenne.
8órás munkaidőben dolgozom egyébként,reggel 6-tól délután 14-ig.A párom nyári időszakban reggel 7-re,télen pedig 8-ra jár dolgoíni,ezért ő fogja reggel vinni a gyereket bölcsibe,munka után pedig én megyek majd érte.
Sajnos anyósomra tényleg nem szivesen biznám.Először is azért,mert nem nagyon törődik az unokájával,ami annyit jelent,hogy kb 10 percre laknak tőlünk,de van,hogy 2 hónapig se jön el meglátogatni.Ha eljön,akkor is csak a baj van vele,mert annyira ügyetlen,hogy mindig valami baj éri agyereket,ha ő vigyáz rá.Jó persze egy örökmozgó kisfiúról van szó,olyankor is megüti magát néha,ha velem van.Viszont mikor anyósom vigyáz rá ilyenek történnek,hogy magára dönti a gyerek a biciklit,meg kiönti a forró kávét,amit anyósom az asztalon felejtett.Ez még csak az egyik dolog,ezen felül rengeteget dohányzik,iszik és káromkodik.A kisfiamat úgy becézi,hogy te kis qrva...
Szóval kb akkor hagynám rá,ha ő lenne az egyetlen ember a földön.
Így akkor marad az a lehetőség,hogy keresek egy jó bébiszittert,ill majd érdeklődöm a bölcsiben,hátha találok valakit,aki szokott gyerekekre vigyázni.
Köszönöm szépen a válaszokat,mind hasznosak voltak,ment a zöld kéz mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!