Mennyi idősen lehet rövid időre otthon hagyni egyedül egy gyereket?
Kisfiam 4,5 eves. Még évekig nem merném egyedül hagyni otthon kis időre sem (pl. amíg lemegyek a postaládához, vagy a közeli boltba). Barátnőmnek ugyanennyi idős a fia, ő elmegy a boltba úgy, hogy a kicsit otthon hagyja.
Szertném tudni, vajon én aggódom csak túlzottan?
Szerintem ez gyerekfüggő. Az enyémek például soha-semmit nem vettek a szájukba, nem kellett attól sem félnem, hogy ablakhoz másznak.
Kb. 5 évesen már fél órára egyedül mertem hagyni őket, persze azért ezt nem sűrűn csináltam, csak ha nagyon muszáj volt, közben pedig tiszta ideg voltam. (boltba, vagy ilyesmi leszaladtam, de a bolt csak kb. 10 perc tőlünk, de postaládához, vagy szemeteshez simán le mertem futni)
Most 9 és 7 évesek, simán el vannak egyedül, de a kettőt együtt például nem merem egyedül hagyni, mert akkor ölik egymást (amúgy jó tesók, de néha se vele-se nélküle a kapcsolatuk... :) )
Nekem el vannak addig tv-vel, vagy játszanak, olvasgatnak. És persze nagyon nagy áldás a mobiltelefon... mindig hívom őket ilyenkor, hogy minden rendben van-e.
Sűrű azért még most sem hagyom őket magukra.
utolso vagyok, kicsit eltérek a témátol, de ha visszagondolok, 4 évesen egyedül jártunk már ovodába is a testvéremmel, illetve 5 évesen egyedül bicajoztam le a körös partra (ami max. 4 km lehetett) uszotanfolyamra, és akkor már egyedül jártam fodrászhoz is...igaz, mindig sirás-rivás lett belöle, mert nem nagyon tudtam felfogni, hogyha egyszer levágatom a hosszu hajamat, bizony az sokára fog megint derékig érö lenni. anyum pedig simán otthagyott bennünket 2 évesen a lakásban, kis falat ennivalokat készitett nekünk, hogyha megéheztünk volna..
( ez nem a megboldogult 60-as években volt, hanem 85-ben )
csak kiváncsiságbol kérdem, de annak idején mikor ti gyerekek voltatok, hány évesen volt az, amikor nem a szülök, hanem ti mentetek a boltba?
szerintem már joval elöbb, mint 7-8 éves..vagy csak én kaptam ilyen "cifra" nevelést, hogy iskolába egyedül jártunk, a boltba, és természetesen otthagytak bennünket a házban, kertben egyedül.
bár én azt sem értem, hogy otthon a gyerekek, miért 7-8 évesen kezdik az elsö osztályt, az ovodát meg 4 évesen.. tisztára olyan, mintha szándékosan kicsit fgyatékosnak tekintenék a gyerekeket..még kicsi a szobatisztasághoz 3,5 évesen..még nem baj, ha szoptatom..és már 3 éves..
én a kettőtök közt látom a megoldást.
enyém is 4,5 éves, simán kimegyek a postaládához, kimegyek ha csöngetnek, lemegyek a kertbe és megetetem a kutyust, stb. de telken kívül nem megyek.
értelmes, okos egy 4-5 éves gyerek, meg lehet mondani neki, hogy rögtön itt vagyok, csak behozom a levelet. (mondjuk ha panelban laktok akkor más a postaláda nyilván).
elmenni majd akkor fogok ha tud magára vigyázni, tud írni, olvasni és biztonságosan használni a mobilt, a kulcsot (tehát ajtót nyitni, zárni) és már neki is "jól esne" egyedül lenni kicsit, vágyik rá, hogy kipróbálja. gondolom majd iskolás 1-2 osztályos korában jön majd ez el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!