Mi a véleményetek a mostani elvárásokról gyermeknevelés terén?
Nem tűzszításnak szánom, érdekelne, hogy a mai kisgyermekes anyukák mennyire tudnak ezzel "együtt élni".
Arra gondolok, hogy régen anyukám pl. egy-egy hazugságért simán lekevert egy pofont. Ma nem tehetjük meg ugyanezt, mert az már bántalmazás. Vagy pl. a gyerek sokadszori kérlelés, magyarázás után sem fogad szót, és épp nem tudjuk a sarokba állítani, mert az utcán, játszótéren, boltban vagyunk, nem kiabálhatunk vele, nem üthetünk a fenekére...Anno kisgyerekként, ha pl. kiszöktem, anyu a hajamnál fogva rángatott haza, ha hisztiztem a boltban, rácsapott a fenekemre. Nem volt rossz anya, sőt, neki köszönhetem, hogy ember lettem. Csak sokszor már úgy érzem, hogy az én hisztis királylányom megérdemelné, hogy rácsapjak a kezére, pl. mikor késsel szaladgál, fogalmam sincs milyen indíttatásból, vagy épp a kályhából piszkálja ki a parazsat. Tudja, hogy nem szabad, mégis...
Ti hogy vagytok ezzel? Mennyire fogadjátok el ezeket?
Nem tudom, merre élsz, soha senki nem fogja rád hívni a gyámügyet, ha a késsel szaladgáló gyereknek a kezére csapsz, aki azt mondja, hogy ezért folyik ellene eljárás, az egyszerűen hazudik. Ilyen nincs. A bántalmazás az egészen más kategória, sajnos még arra sem fordítanak elég figyelmet, mindannyian hallottunk a gyerekeiket éveken át büntetlenül péppé verő és erőszakoló szülőkről.
Mindenkinek szíve joga véleményt alkotni a testi fenyítésről, de ha büntetendő lenne a kézre csapás, szerintem egyetlen, 3 évesnél idősebb gyereket nevelő szülő sem lenne szabadlábon.
Szerintem is túlzásba viszik a mai nevelési elvárásokat. Nekem sem kenyerem az ütés, de volt olyanra példa, hogy kismotorral direkt kigurúlt az útra, épphogy elkaptam 9 hónapos terhesen futottam utána. Hát annyira lesokkolt az egész, hogy ott elvertem a fenekét. Mindenki minket nézett, pedig ez volt a legdurvább "verése" a nagyfiamnak.
Akkor a dackorszak közepén volt, kialvatlan voltam, sokkot kaptam és így jött ki! Ez van.
Egyébéként én is amondó vagyok, hogy magyarázd el, türelemmel, ésszel tanítsd és neveld a gyereked. De ismerek egy anyukat olyan durván szigorú a gyerekeivel, szinte kérdezni sem mernek (hogy veri-e azt nem hinném, csak szavakkal tartja kordában), most az egyik gyerek elkezdett nappal bepisilni. Szóval lehet, hogy az érzelmi ráhatás sem mindig jó.
Nagyon nehéz jól csinálni, ráadásul minden gyerek más és más. Mi 4-en voltunk testvérek, 2-en kikaptunk, ha indokolt volt, normális, tisztelettudó felnőtt lett belőlünk. Az egyik testvérem , ha csak csúnyán nézett anyu, már akkor lelkibeteg lett, soha nem kapott ki, s belőle is normális ember lett. A legisebbnek pedig mindig minden meg volt engedve. Háát, vele voltak a legnagyobb gondok!
Én amondó vagyok, néha előfordul, hogy egy nagy atyait (kamaszkorban például) kapjon a gyerek, de biztosan nem ez az első és egyetlen nevelési módszer.
Nem vagyok "rácsapás" ellenes! Úgy gondolom,hogy egy ritka, de jó időben adott fenékre, kézre csapás még nem állítja meg a fejlődésben a gyereket!
A verés és e között azért van különbség! Két és féléves fiam éppen hisztikorszakát éli, meglehetősen keményen. Ha hisztizik, akkor ráhagyom, ha ordítson, ha utcán, akkor otthagyom, kicsit előrébb megyek stb., viszont van az a pillanat, amikor bizony rácsapok a kezére. Pl. amikor dühből földhöz vágja az apja telefonját.
Van egy ismerős baráti pár, ahol anyuka azt vallja,hogy soha nem szabad megütni a gyereket. 5 éves a fiúcska és ő még sosem ütötte meg, anélkül is lehet nevelni, meg megért mindent stb. Na már most nemrég eljöttek hozzánk vacsorázni. Hát én még nem imádkoztam így,hogy vendég hazamenjen. A gyerek a ropit kiborította a földre, ráugrált, két kézzel verte a plazma tévénket és még sorolhatnám. Anyuka persze megpróbálta elmagyarázni,hogy miért nem jó, amit csinál, szép, nyugodt hangon. Na kb. annyit ért,mint hallottnak a csók. Az én gyerekem ne legyen ilyen. Ne mondják rá,hogy bárcsak hazamenne.
Engem soha nem érdekelt az hogy ki hogy neveli a gyerekét.Viszont az erőssen kiborit amikor pl ülök a buszon és a hátam mögött kegyetlen rugdalja a kisfiú az ülést és csak ezt hallom"Pistike ne rugdost a széket"és kb egész uton csak ez megy és Pistike meg sem hallja,és ez csak egy példa a több százból amit láttam hogy mennyire jó szavakkal nevelni a gyereket.Nem érdelek hogy hogy nevelik a gyereket csak ez engem ne érintsen.
Szerintem óriási bajok lesznek itt 10-15évv mulva.
Hidd el a védőnő dolga pont az hogy "üres " szavakkal dobálózzon, hogy ezzel is megelőzze a családi agressziót! Tudom, mert ismerek több olyan embert aki védőnő képzésre jár...
Ahogy már irták, ha késsel szaladgálna...tuti kapna a kezére, ha kezére ütsz attól még nem fog megsántulni... Plusz én sarokba is állítanám!
Mielött megköveznének, nekem is van egy fiam aki 4 éves lesz, s próbálja sokszor a határokat, s én pl: nem mentem semmire azzal ha többször is elmagyaráztam a dolgokat, 2x szólok valamiért (ebbe bele tartozik, hogy elmagyarázom miért ne csinálja) ha igy sem... akkor sarok!!
Nem szeretném, hogy ő belőle is nagyképű úrfi legyen, amilyen a legtöbb serdülő!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!