SOS. Hogyan tudnám kezelni a kisfiam hisztiét és engedetlenségét? (2 éves fiúcska, részletes okok lentebb)
2 hetenként járunk a másik nagyszülőkhöz, akik bármit megengednének neki. (pl. mert megtetszik a babának az öngyújtó, nem elteszik, hanem inkább megmutatják milyen szépen ég, vagy felhívják a figyelmét olyan dolgokra, amik veszélyesek lehetnek) A gond az, hogy én is ott vagyok és akkor a gyerek szemében én vagyok a rossz, mert nem hagyom az ilyesmit. Amikor hazajövünk pedig napokig borzalmasan hisztis és rossz, hiába magyarázok neki fél óráig, nem akarja megérteni mit miért nem úgy kéne, pedig előtte mindig rendesen viselkedett ha elmentünk valahova, akkor is. (a nagyszülőkkel hiába beszélem meg, nem véletlen gyújtotta kiskorában majdnem magára a függönyt a fiúk) Ha nem megyek vele, veszély fenyegeti, ha pedig igen, akkor teljesen kezelhetetlenné válik számomra a kisfiam. Hogyan tudnám a helyzetet kezelni?
A segítséget előre is köszönöm.
Szerintem nem azzal van a gond,hogy megmutatják neki. Az én fiam is két éves, ő olyan,hogy ha megtalál valamit és kivesszük a kezéből,eltesszük, akkor csakazértis érdekli! :)
Nálunk a nagyszülők pont a gyufát "mutatták" meg neki. Meggyújtották,hogy lássa mi az, meg,hogy az ég, de apukám oda is nyúlt és úgy csinált, mintha nagyon megégette volna a kezét. Azóta nem is érdekli, ill.ha lát egy gyufát akkor mondja,hogy veszélyes.
Próbáld meg elmagyarázni a nagyszülőknek,hogy nem az a gond,hogy megmutatnak dolgokat a gyereknek, hanem,hogy éreztetni kell vele,hogy mi veszélyes és mi nem!
én is úgy gondolom, hogy meg kell neki mutatni mindent, ami érdekli, de azt is, hogy mi miért veszélyes.
ha tiltod, akkor még jobban izgatja, és előbb utóbb eléri azt a kort, hogy már hiába pakolsz el, magától is eléri, és meg ffogja nézni úgy, hogy te ne is vedd észre. Szóval ha azt akarod, hogy bízzon benned, akkor igenis hagyni kell, hogy megnézzen akármit, és rá kell szánni az időt a dolgok megismerésére...
sztem ez a hiszti nem a nagyszülők miatt van, hanem mert elérte ezt a kort, és te pedig elvárod, hogy ugyanaz a jó kisfiú legyen, aki eddig volt...de most nyílik az akarata, szóval kicsit vedd lazábbra a figurát, próbáld élvezni, hogy ilyen érdeklődő, ebből tanul, okosodik...
Ráadásul érezni, hogy gyűlik benned a harag a nagyszülők iránt is, ez nem jó, próbáljatok vmi kompromisszumra jutni...én megértem, hogy aggódsz, nagyon is, én is ilyen vagyok, nem is engedem a nagyikhoz egyedül, de ez az öngyújtó-láng mutogatás sztem nem gáz...:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!