Miért néz rám furcsán mindenki, ha elmondom, hogy a 8 éves lányom segít otthon?
Sziasztok!
Ma reggel már kicsit besokalltam. Egy anyuka elkezdte nekem mondani, hogy a gyerekeket nem szabad befogni házimunkára...
A 8 éves lányom lazán elmosogat, krumplit pucol, ha éhes, megmelegíti magának, vagy megcsinál egy vajas kenyeret, kiszedi a mosógépből a ruhákat. Nem muszájból, hanem mert szeret nekem segíteni. Rendben tartja a szobáját, kiporszívózza, kisöpri.
A 7 évesem főzni és takarítani szeret segíteni. Hozza a hozzávalókat, vizet, kiviszi a szemetet.
Nem az ő dolguk, és nem is elvárás. Mondtam már nekik, hogy menjenek játszani, ne érezzék, hogy muszáj segíteni, de azt a választ kaptam, hogy ők szeretik csinálni.
Szerintetek is ekkora baj?
Szerintem is normális dolog. Ugyan az én gyerekeim még kicsik 2 és 4 évesek, de este közösen pakolunk el a szobájukban, a ruhát már a kicsi is tudja, hogy a szennyesbe dobjuk és "segítenek" teregetni.
Nemrég látogatóban voltunk az unokatesóiknál és egészen megdöbbentem, hogy azok mennyire szétdobálják a játékaikat és úgy is hagyják, a ruháikat úgy vetik le, ahol épp vannak kilépnek belőle, semmi rendszer, semmi pakolás. Most nyilván ez megint egy másik véglet, de akkor is inkább tanulják meg a rendet, abból csak előnyük származhat! Hátha még élvezik is?? Hol itt a baj?
Szerintem ez tök jó.
A barátom öccse 7 éves. Az apjának kell kitörölnie a fenekét wczés után, nem tud egyedül fürdeni, az anyja nem engedi neki még azt se, hogy eg pohár vizet töltsön magának. Akkor se, ha mindenki ott ül a konyhában... A múltkor én tanítottam meg neki, hogy kell kinyitni a chipses zacskót...
Ő, ha szeretne is segíteni, az anyja nem hagyja neki... Bezzeg a bátyja már 10-12 éves kora óta takarít, mosogat. Ja, még aludni is az apjával alszik. (Anya a nappaliban, apa-fia a hálóban)
Nekem is az az elvem, hog neveljük önállóságra a gyereket. Nem azt mondom, hogy főzzön magára, de nem baj, ha tud söprögetni, krumplit pucolni (egyedül sz*rni...), stb.
Főleg amíg a gyerekek is szeretnének segíteni.
Mert manapság sokak fejében az van a gyereket hímes tojásként kel kezelni ha feladatot kap vagy rászólnak lelkibeteg lesz, aztán majd csodálkoznak,hogy egy elkényeztetett lusta,életképtelen gyerekük lesz.
Szerintem már kisebbet is be lehet vonni,nekem kicsi fiam már nagyon rég szeret segíteni,van egy videó ahol 11 hónaposan teregetésnél adogatja a ruhát, segít az előkészületeknél főzés,sütés előtt,nagyon szeretne én nem bánom, a játékait nagyrészt Ő pakolja el,és 3 éves.
Annak az anyukának nincs igaza fokozatosan igen be kell "fogni", hogy megtanulja, nyilván meg is kell vele szerettetni,és persze nem Ő csináljon mindent egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!