Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért néz rám furcsán mindenki...

Miért néz rám furcsán mindenki, ha elmondom, hogy a 8 éves lányom segít otthon?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ma reggel már kicsit besokalltam. Egy anyuka elkezdte nekem mondani, hogy a gyerekeket nem szabad befogni házimunkára...

A 8 éves lányom lazán elmosogat, krumplit pucol, ha éhes, megmelegíti magának, vagy megcsinál egy vajas kenyeret, kiszedi a mosógépből a ruhákat. Nem muszájból, hanem mert szeret nekem segíteni. Rendben tartja a szobáját, kiporszívózza, kisöpri.

A 7 évesem főzni és takarítani szeret segíteni. Hozza a hozzávalókat, vizet, kiviszi a szemetet.

Nem az ő dolguk, és nem is elvárás. Mondtam már nekik, hogy menjenek játszani, ne érezzék, hogy muszáj segíteni, de azt a választ kaptam, hogy ők szeretik csinálni.

Szerintetek is ekkora baj?

2014. jún. 27. 10:45
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
36%
Nem baj, ha ők is akarják. Én is csináltam ennyi idősen. Ettől függetlenül jobban bíztatnám őket a szabad játékra, az a nekik való, nem a házimunka, szerintem.
2014. jún. 27. 10:47
 2/16 A kérdező kommentje:
Ezt én is így látom, és délutánonként csak játék van, játszótér, sétálunk, utazgatunk...
2014. jún. 27. 10:50
 3/16 anonim ***** válasza:
83%
Nálunk is csinálja a kisfiú kb. 7 éves kora óta. Ő is élvezetből, nem pedig muszájból. Egyszerűen érdekli a dolog. Imád pl. krumplit pucolni, teregetni, porszívózni. Szerintem nem is baj, önállóságra neveli a dolog már most.
2014. jún. 27. 10:52
 4/16 anonim ***** válasza:
80%

Nincs ezzel baj, nem is értem miért lenne probléma ez.

Szerintem teljesen normális, hogy az ember megtanítja ezekre a dolgokra a gyerekeit.

Nekem fiaim vannak, de ha akartak pl. mosogatni, sose mondtam hogy ne csinálják. Olyan többször volt, hogy amikor elaludtak ki kellett vennem a szekrényből amit betettek és újra elmosni, de ez részletkérdés. Csak így lesznek önállóak a későbbiekbe.

Most 14 és 16 évesek. A konyhát simán összepakolják, teregetnek, ha éhesek főznek tésztát, vagy sütnek rántottát maguknak. Szerintem egy fiúnál is alap ez. Ők is kb 6 évesen kezdtek érdeklődni.

Azt azért hozzátenném, hogy mára már nem lelkesek, úgy kell kérni őket. :) Azonban nincsenek elveszve, és ha majd egyszer külön fognak lakni, nem kell féltenem őket.

2014. jún. 27. 10:57
 5/16 anonim ***** válasza:
84%
én segítettem ennyi idős koromban és szerintem ez teljesen természetes... aki nem engedi segíteni a gyerekeit majd szenvedhet később amikor már "elvárna" már egy kis segítséget... akkor majd megkapja hogy nem kell mert eddig se kellett... nyugodtan hagyd had segítsenek... addig is együtt vagytok + ahogy az előttem szóló is írta, önállóságra is neveli ez a gyerekeket... amúgy meg krumplipucolás közben tök jókat lehet beszélgetni, nevetgélni, egy meghittem, jó kapcsolatot felépíteni a gyerekeinkkel :) szóval ne foglalkozz más szülővel ki mit mond.. :)
2014. jún. 27. 10:58
 6/16 anonim ***** válasza:
80%

Nem, szerintem ez szuper! Ez nekik játék, de mégis feladat, klassz, hogy szeretik, eközben is veled vannak, beszélgettek, meg hát ez az élet, akárhogy is nézzük.

Nekem a férjem úgy nőtt föl, hogy csemmi dolga nincsen, csak tanuljon. Elmondanám, nem tud egy cipőfűzőt befűzni, egy ágyneműt fölhúzni 42 éves létére.

Szerintem ami nálatok megy, az teljesen természetes dolog. Nem azt mondom, hogy a gyerek lássa el a családot, de ilyen szinten, ahogy írod, ez teljesen rendben van. Az megy hogy 8 évesen a saját szobáját rendben tartja, nagyon is jogos elvárás.

2014. jún. 27. 11:03
 7/16 anonim ***** válasza:
67%
Nálunk ha nem akarja akkor is meg kell csinálnia. 5 éves a lányom és úgy nevelem, hogy amit ő már meg tud csinálni azt ő csinálja meg. Ez nekem is könnyebbség és neki is szerintem csak hasznára válik. pl. este megágyaz magának fürdés után, reggel szépen beágyaz. Igaz nem olyan szépen tudja még behajtogatni de azért megcsinálja a maga módján, persze ilyenkor mindig megdicsérem. Tudja hogy vasárnap takarítós nap akkor söpröget a szobájában, port töröl, kipakoljuk a ruhás szekrényét, összehajtogatjuk stb. Ő is mosogat (persze utána újra el kell mosogatni sokszor, meg vízben áll a konyha:D) de egyre ügyesebb. Sokszor jön segíteni teregetni, főzni stb. Vannak feladatai amiből nem engedek (ágyazás, saját szobájának rendben tartása, ovis táskába bepakolás- délután kipakolás, ruhái elpakolása stb.) de a többit csak akkor csinálja ha épp kedve van.
2014. jún. 27. 11:36
 8/16 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem az a baj, ha valaki meg akarja mondani, hogyan neveljék mások a saját gyereküket. Már miért ne lenne szabad "befogni"? Nyilván nem gyerekmunka, de ha szereti csinálni, hadd segítsen. Az enyém annyira nem szereti, de van feladata, amit meg kell csinálnia (pl. porszívózza a szobáját), és segít nekem, ha kell. Én igyekszem kicsit önállóbbá tenni ezzel. Más meg másképp gondolja. A gyerekek sem egyformák, ezt is el kell fogadnunk.
2014. jún. 27. 11:39
 9/16 anonim ***** válasza:
80%
Minket is befogtak gyerekkorunkban,és hasznunkra vált.Ez kellene legyen a normális,nem pedig az,hogy kiszolgáljuk teljes mértékben a gyereket,aztán még ha húsz éves lesz,akkor is mi takarítunk utána,mosunk rá.Nyilván a gyerek dolga a tanulás,de napi 10-15 percet nyugodtan segíthet,a szobáját meg rendben tarthatja.Ebben is mint mindenben az arany középút a normális
2014. jún. 27. 11:59
 10/16 anonim ***** válasza:
80%

Jó pár évvel ezelőtt egy hatéves gyerekre símán rábízták a libacsordát, kihajtotta, legeltette, hazahozta őket. Otthon segített mindenben, egy se lett lelkibeteg.

Csak valamiért most hiszik sokan, hogy nem szabad egy gyereket otthoni munkára fogni.

Dehogynem! Egy nyolcéves gyerektől minimum elvárható, hogy a saját szobáját rendben tartsa, a port is le tudja törölni, akár porszívózni is tud.

Söprögetés, teregetés, hulladék kivitele, virágok locsolása, háziállat etetése, akár a mosogatás is átadható neki.

Szerintem helyesen neveled őket, pláne úgy, hogy a lányaid szeretik csinálni.

2014. jún. 27. 12:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!