Őszintén! Szoktátok valamivel, valakivel riogatni a gyereket?
Töredelmesen bevallom, hogy én déli alvás előtt szoktam emlegetni a gyerekszedő bácsit, aki ilyenkor az utcán járkál, és nézi, alszanak-e mindenhol a gyerekek. A szót nem fogadó, nem alvó gyerekeket elviszi. Korábban nem volt gond a déli alvással, majd jött valami hirtelen, nem is aludt vagy 2 hétig, azután pedig kemény melóval úgy, hogy mellette vagyok, és hogy bevonuljon a szobájába, néha ezt a bácsit emlegetni kell. Nem fél tőle amúgy, meg is akarja néha nézni az ablakon keresztül, de pont elmegy addigra... :-D
(Tudom, nem jó szokás, de emlékszem, szintén déli alvásnál nálam is eljátszották ezt pár alkalommal. Nem lettem lelki beteg, egészséges felnőtt ember lettem, a gyerekeimet szeretetben, összhangban nevelem, alapvetően a kiegyensúlyozottság jellemző mindenkire. Szóval légyszi, bántásra nem vagyok vevő.)
Én a kisfiamat csak egy dologgal szoktam riogatni, mégpedig azzal, hogy nem szabad elkóborolni, mert elrabolja valaki, és többé nem leszünk egymásnak, nem fogom tudni megkeresni, és bántani fogják őt idegenek.... Ezt azért, mert 3 éves kora óta többször mondogatta, hogy elcsavarog. Hogy kiszökik az oviból és elmegy. Nagyon ijesztő ez nekem, így inkább megijesztettem, vagyis nem is, lényegében felvázoltam neki, hogy ez milyen veszélyekkel jár.
Engem gyerekkoromban nagyanyám ijesztgetett, hogy elvisz a róka, szintén volt gyerekszedő, meg szekeres cigány, meg mindenféle. Nem tette tönkre a gyerekkoromat, bár félős vagyok, sötétben félek az utcán és egyedül félek otthon éjszaka... Nem tudom, ezzel akkor is így lennék -e, ha nem ijesztget. Viszont emlékszem, gyerekként inkább benne csalódtam emiatt. Mert hogy azt gondoltam, miért nem azt mondja, hogy ha jön a gyerekszedő és el akar vinni, akkor én itt leszek és megvédelek. Szóval úgy éreztem, ő partner lenne ebben, hogy a gyerekszedő vagy a róka elvigyen engem. Nem túl szoros a kapcsolatom vele, szintén nem tudom, hogy emiatt -e....
Kérdező, tanácsként mondom, ha azt szeretnéd, hogy a gyerek elaludjon, akkor fáraszd le és ne adj neki élénkítő ételeket/italokat. Nyugtasd le, mesélj neki, énekelj, simogasd. De semmi képpen ne ijesztgesd. Gondolj bele, idegesen meg félve te is csak még kevésbé tudsz elaludni! A másik meg, hogy lehet, hogy ezek ellenére sem alszik el majd. Ha a feltételek biztosítottak, és mégsem alszik el, akkor fogadd el, hogy neki kevesebb az alvásigénye, mint a legtöbb gyereknek! Van ilyen. Az én nagyobb gyerekem is ilyen volt.
Tegnap óta lenyugodtam, jobban látom a dolgokat. A bántó, helyzetet nem egyértelműen megértő kommentekkel nem foglalkozom, az építő jellegű hozzászólásokat köszönöm még egyszer.
A férjemnek elmeséltem este, hogy kaptam itt hideget-meleget, és megbeszéltük, hogy annyira nem volt jelentős ez a pár alkalommal történő "ijesztgetés", hogy hanyagoljuk. Ma délben is elég volt szimplán megkérni, hogy feküdjünk le. (Azt azért megjegyezném, hogy bár lassan 3 éves lesz, de van igénye az alvásra, ugyanis simán alszik 2,5-3 órát is. Kár lenne szenvednie, ha csak dacból nem akarna lefeküdni.)
Ahol a nagymama ijesztgetett: szerintem nem ettől alakult ki a távoli viszony közöttetek, ez már csak egy ráadás, és a mai világban azt hiszem, simán félhet egy felnőtt ember is, függetlenül a gyerekkorától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!