Őszintén! Szoktátok valamivel, valakivel riogatni a gyereket?
Töredelmesen bevallom, hogy én déli alvás előtt szoktam emlegetni a gyerekszedő bácsit, aki ilyenkor az utcán járkál, és nézi, alszanak-e mindenhol a gyerekek. A szót nem fogadó, nem alvó gyerekeket elviszi. Korábban nem volt gond a déli alvással, majd jött valami hirtelen, nem is aludt vagy 2 hétig, azután pedig kemény melóval úgy, hogy mellette vagyok, és hogy bevonuljon a szobájába, néha ezt a bácsit emlegetni kell. Nem fél tőle amúgy, meg is akarja néha nézni az ablakon keresztül, de pont elmegy addigra... :-D
(Tudom, nem jó szokás, de emlékszem, szintén déli alvásnál nálam is eljátszották ezt pár alkalommal. Nem lettem lelki beteg, egészséges felnőtt ember lettem, a gyerekeimet szeretetben, összhangban nevelem, alapvetően a kiegyensúlyozottság jellemző mindenkire. Szóval légyszi, bántásra nem vagyok vevő.)
Igen, az első pár válasz visszafogott volt. Igazából a személyeskedés bántott, de nagyon. Az én lelki világom elbírja... Mégis, mit képzel rólam az, aki ilyet ír??? Sok évet vártunk mindkettő gyerekünkre, óriási szeretettel vártuk és fogadtuk őket. Napközben segítségem nincs, és két kicsit kell összehangolnom. Itt mindenki olyan tökéletes, hogy soha nem hibázik, vagy mindent a nagykönyv szerint tesz??? Ugyan már...
De az, hogy ezen pici apró szegmens alapján ítéljen meg valaki... Abszurd.
Az én szülőfalumban volt ilyen bácsi, de sosem féltem tőle. Rézf.... bagoly is, de azt tudtam mindig is, hogy csak kitaláció.
Nagyon sok múlik a hangnemen, hanglejtésen, a szavak tartalmától is. Nem félelmetes. Nem gondolnám, hogy ez bármikor is bármi negatív hatást váltana ki a gyermekemből, mint írtam, nem akarok neki rosszat!
Ezt úgy írod, mintha két út lenne: vagy ordítasz a gyerekkel, vagy szépen higgadtan gyerekszedő bácsival riogatsz.
Elmondom, mi hogyan jártunk el:
24 hónapos a lányom, születésétől átalszik minden éjjelt, nappal is nagyon jó alvó. 20 hónapos korától lett picit nehezebb lefektetni nappal.
Ha nem akar még jönni pihenni, de látom, hogy fáradt, akkor mondom neki, hogy jöjjön be, én most ezen a szép ágyon fogok pihenni. Nem akar, a nappaliból nézeget be, közben én elkezdem lapozgatni a mesekönyveit. Egy idő után bejön, olvasunk 2 mesét együtt, majd mondom, hogy anya most már alszik, és becsukom a szemem. 5 perc múlva lemászik, hoz ezt-azt, játszik, szólítgat, nem szólalok meg, csak annyit mondok, hogy alszom. Fél órán belül ő is alszik. Ha éppen jobban elfárad, akkor nincs ilyen gond, de pl. ma nem könnyen feküdt le, mert bölcsi sem volt (délelőttönként már bölcsis), és kimenni sem tudtunk, mert zuhogott az eső.
Vannak rossz napok, amikor az ember azt sem tudja, hogy mit tegyen már a gyerekkel, mert épp annyira makrancos, annyira rosszcsont, de nem gondolom, hogy ezzel stresszelni jó ötlet. Pszichológus vagyok, sehol nem láttam még olyat, hogy erre biztatnák a szülőket.
Ez nem nagykönyvről, ez józan belátásról szól.
Ha ki tudtad találni a gyerekszedő bácsit, akkor miért nem találtál ki valami kedvesebbet? Feldíszíteni az ágyát, szerezni kedvenc mesehősös ágyneműt, egy vicces párnát, egy jó kis közös szokást...?
Ettől nyilván senki nem lesz rossz anya, csak rossz ötleted volt, amire most próbálunk rávilágítani. Szerintem felejtsd el ezt a butaságot, és találj ki valami épkézláb dolgot, és azt alkalmazd következetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!