Miért nem nevelik az anyukák (tisztelet a kivételnek) manapság a gyerekeiket?
Több olyan kérdést találtam, ahol arról panaszkodnak, hogy vendégségbe érkező kisgyerekek az anyuka szeme láttára teszik tönkre a vendéglátó dolgait.
Óvodáskoromra egyértelmű volt számomra, hogy idegen helyen kérdezés nélkül semmihez sem nyúlhatok, törékeny dologhoz óvatosan nyúlunk, nem szaladgálunk, nehogy leverjünk valamit, az asztalnál késsel-villával, maszatolás nélkül étkezünk, tele szájjal nem beszélünk stb.. Mindezt úgy, hogy soha életemben nem ütöttek meg, nem ordibáltak velem. Miért hiszik a mai anyukák, hogy ha nem hagynak rá mindent a gyerekre, az már mindjárt egyenértékű a kegyetlen idomítással, erőszakoskodással? Hiszen a gyerek későbbi életét nehezítik azzal, hogy nem tanítják meg viselkedni, másokhoz alkalmazkodni!
Ok. Igaz.
De ahogy írtad ehhez kell intelligencia (nem magas iskolai végzettség), és hogy az illető nevelése egykoron jó volt. Mert szinte mindent visszaadunk a saját gyerekeinknek akaratlanul.
Anyukám normális volt, már-már tökély, viszont az apám egy igazi csőd. Agresszív, türelmetlen, magas elvárások...
És bármennyire utáltam néha én is türelmetlen vagyok, kiabálok semmiségért, mert tul.képpen én vagyok fáradt... Nehéz ezeket leküzdeni. igyekszem, de nem mindig sikerül.
Az anyuka is csak ember, semmi tragikus nincs abban, ha néha elveszíti a türelmét és kiabál. Az életben sem mindig mosolygó emberekkel fog találkozni az a gyerek, még előnyére is válik, ha otthon látott már felnőttet hisztizni.:)
Amit rossznak tartok, és amit sajnos sokat látok, az a következetesség teljes hiánya. Nincs olyan, hogy ezt szabad, ezt meg nem, hanem csak olyan, hogy most anyukának jó kedve van, ezért mindent szabad, meg olyan, hogy anyuka nyűgös, és azért is ordibál, amit máskor simán csinálhatnak a gyerekek. Ettől aztán totál összezavarodik egy kisgyerek.
Valaki kérdezte, milyen könyveket ajánlanánk?
Én nagyon szeretem dr. Ranschburg Jenőt, valahogy az ő szemlélete nagyon közel áll hozzám, nem az észt osztja és hülye nevelési trendeket próbál lenyomni az emberek torkán, hanem azt mutatja be, hogyan "működnek" a gyerekek, hogyan fejlődnek a képességeik, hogyan gondolkodnak, hogyan érzékelik a világot különböző életkorban.
Van egy másik könyv, most vettem még csak, eddig csak beleolvasgattam itt-ott, de tetszik, és rengeteg jót hallottam róla: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje. Ez már inkább gyakorlati könyv. Keress rá a neten, a bookline oldalán vannak róla vélemények is jócskán.
Imádom Ranschburg Jenőt ill. Vekerdy Tamást is!!
Még gyerekvállalás előtt is sokat olvastam róluk.
Én is próbálom felismerni, hogy hol követem el ugyanazokat a hibákat mint pl. a szüleim.
Ugyanakkor megjegyezném, hogy VAN az az életkor, amikor a nyugodt, határozott és odafigyelő anyuka gyereke is kritikán alulian viselkedik és nincs mit tenni:) Szóval tökéletesen jólnevelt és rendes minta gyerek sincs szerintem, vagy csak meg van félemlítve.:(
Az előzőeket olvastam, olvasom én is.
Paul Hauck: Csak a baj van velük? Ez főleg a tévhitek szemszögéből ír, de nagyon hasznos. Ne ijesztgessük a gyereket, az hogy szeretjük, még nem lesz elkényeztetett, keményen büntessük... azután a fontos nevelési kérdéseket veszi számba. "Logikára és érzelmekre épít"
3. voltam
A mostani divatos nevelési elvvel átestünk a ló túloldalára. Régebben a poroszos, megfélemlítő nevelési elv volt a 'trend', most pont az ellenkezője. Pár év (évtized), és talán beáll az egyensúly, az aranyközépút.
Nagyon nehéz úgy nevelni a gyereket, hogy ellentmondunk a divatnak. Én korlátokat állítok a gyerekemnek, nem kapom fel az első nyekkenésre, illetve meg tudom különböztetni a hang minőségéből, hogy valódi gondja van-e. Ezt a családban nem nézik jó szemmel. Pl. az anyósom a mai divat szerinti nevelést részesíti előnyben, és ugyan nem mondja ki, de érzem, hogy rideg, kemény anyának tart, ezzel nekem okozva némi rossz érzést. A másik gyerekétől született unokája sokat van nála, és az a gyerek tényleg pont olyan, amire itt mindenki panaszkodik: hisztis, kezelhetetlen. De neki ez nem elég bizonyíték.
Te is érezted már ezt, hogy keménynek, szívtelennek tartanak, mert nem a mai kor szerint nevelsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!