Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Óvoda nagycsoportos, azaz 5....

Óvoda nagycsoportos, azaz 5. év előtti logopédia beszédfejlesztésre többet árt, mint használ?

Figyelt kérdés

kétféle választ szoktam kapni. Szakemberek szerint (gyermekorvos, védőnő, és itt is sokat olvastam), hogy majd az utolsó évben az oviban, azaz a gyermek 5 éves korában kell majd logopédushoz vinni a gyermeket, ha addigra még vannak nem tiszta hangjai.

mások itt meg, hogy ez hülyeség, mert előbb kell, akár 2-3 évesen már, ha nem beszél mondatokban és tisztán.

az első csoport szerint dadogás, kommunikációs zavar, mutizmus is kialakulhat, ha a gyereket elküldjük fejlesztésre, ahol állandóan kijavítják, ezért nem szabad ezt erőltetni, ezért elég, ha 5. évben látja logopédus, mert addig folyamatosan kitisztulnak majd a hangok.

én már semmit nem tudok, szerintetek melyik az egézségesebb?

#beszédfejlesztés #nem pedig beszédfejlesztésRE #elírtam az RE betüt.
2014. jan. 8. 14:16
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

lányom sem ejti az R hangot. De ezenkívül a V hangot nem tudja ejteni, illetve van egy-két betű, amit bizonyos szavakban nem tud ejteni. De más szavaknál meg igen. Mondjuk az N betüt, a P és B és L betüt. Ez mitől függhet, nem tudom. Amúgy 3 éves lesz nemsokára, és mostanság indult be nála a folyamatos beszéd. Sok szava van és rengeteg mondókát tud, persze nem tisztán pont ezek a problémák miatt.

Fogalmam sincs, mit tegyek, hova forduljak.

segíteni szeretnék neki.

2014. jan. 8. 15:18
 12/24 anonim ***** válasza:
Azokat a hangokat, amiknek a képzése szemmel látható (p, b, v) szinte biztos, hogy magától megtanulja, ezekbe kár beleavatkozni. Olyan ez neki, mintha egy egyévest biciklizni tanítanál. Tök fölösleges, csak ártani tudsz vele. Ha már ovis, kérd meg az óvónőt, hogy kérje meg a logopédust, hogy vizsgálja meg. Majd ő eldönti. A teljesen tisztán beszélő hároméves olyan ritka, mint a fehér holló. Most tanul beszélni!! Picike még.
2014. jan. 8. 15:22
 13/24 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nálatok mi és (szerinted) mekkora probléma? Az előttem szólók elég jól leírták, nem mindegy, hogy milyen típusú problémája van a gyereknek.

Beszédhangot 2-3 évesen természetesen nem javítunk. Kb. 4,5 évesen célszerű elkezdeni a terápiát, ha sok (kb 15 hibás hangja van a gyereknek, mert ilyenkor valószínűleg nem lesz elég egy év). Sok-sok előkészítő gyakorlat van, amik segítik a "spontán" javulást is: ajak és nyelvügyesítő feladatok, fújások, stb. ) Fiatalabb korban azért sem célszerű elkezdeni a fejlesztést, mert ameddig a gyerek nem hallja azt, hogy valamit rosszul ejt, nincs értelme javítgatni a hangokat. Először a hallási figyelmét, észlelését kell olyan szintre hozni, ami jó alapja a hanghibák javításának.

2014. jan. 8. 15:23
 14/24 anonim ***** válasza:

13. vagyok

Mire bepötyögtem, írtál is.

Teljen nyugodt lehetsz, ez ebben a korban természetes. Beszélgessetek, mondókázzatok sokat, spontán fog javulni, ha meg mégsem, majd nagycsoportos korában foglalkozik vele logopédus.

2014. jan. 8. 15:26
 15/24 anonim ***** válasza:
még csak 3 éves lesz, ne aggódj. Javulni fog. 4-5 évesen ha lesz(nek) hang(ok) amit nem ejt jól ,akkor keress fel egy logopédust.
2014. jan. 8. 15:32
 16/24 anonim ***** válasza:
0%
Ha a korai fejlesztések, logopédia,mozgásterápia,Sindelar,lovas-kutyás terápia ártana akkor nem volna rájuk szükség.Pont az a lényeg, hogy minél előbb elkapni a problémát,feltérképezni az okát és megoldani, hogy mire iskolába kerül ne kerüljön hátrányba.Akinél 3 évesen indul meg a beszéd, az igenis meg van késve!!!!Idegrendszeri éretlenség,vagy más probléma miatt és segítségre szorul.Én biztos engedném logóra, mivel ez egy játékos mozgásos foglalkozás általában és sok plusszt tud adni.Gyógypedagógus voltam.
2014. jan. 8. 17:30
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Ki mondta, hogy nem beszél három évesen? Itt nem erről van szó. És épeen ez a lényeg, hogy ebben a korban néhány (néha) rosszul képzett hang nem probléma, hanem általános jelenség. Kár erre rárohanni lovakkal meg kutyákkal.
2014. jan. 9. 08:20
 18/24 anonim ***** válasza:
nem mindegy hogy 2-3 hang hibája van vagy 20 hanghiba betücsere,stb. tiéd még 3 éves sincs igy még 1,5-2 év mulva lehetne megmondani hogy kell e logopédia.
2014. jan. 9. 13:17
 19/24 A kérdező kommentje:
köszönöm, ha még olvastok, egy kérdésem lenne, hogy hanghibának mit ejtünk? egy betű egy hanghibának felel meg?
2014. jan. 9. 19:12
 20/24 anonim ***** válasza:
A magyar nyelvben igen, egy betű egy hangnak felel meg. Más nyelvekben nem feltétlenül, de gondolom, magyar anyanyelvű gyerekről van szó.
2014. jan. 9. 19:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!