"Én házam, Én szabályaim, Te házad, Te szabályaid" -mennyire értetek vele egyet?
Szerintem vendégségben illik betartani a vendéglátók szabályait.
Mennyi idős az a gyerek? Végső esetben egy tányérról megehetné máshol is, csak ne morzsázzon össze mindent, ha nem muszáj.
Teljes mértékben egyetértek, és szerintem vendégként nem jogos ilyenen megsértődni. Két dolog viszont:
- automatikusan senkitől ne várjuk el hogy tudja hogy nálunk mik a szabályok
- ha szólunk valami miatt akkor azt (elsőre legalábbis) ne ordenáré stílusban, a másikat megszégyenítve ("Nem tudom Ti otthon hogy éltek de nálunk nem szokás...") tegyük, hanem normális hangnemben
A közmondás szerint: "Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak".
Nem véletlenül alakult ki. Aki vendégségbe megy valahová, az tisztelje meg a vendéglátót azzal, hogy alkalmazkodik a szokásaihoz. Cserébe a vendéglátó is udvariasan, előzékenyen, vendégként fog bánni vele.
Kölcsönös alkalmazkodás nélkül nem lennének emberi kapcsolatok.
Szerintem itt is az aranyközépút a helyes. Pl. ilyen esetben SZÉPEN megkérni a vendéget, hogy nálatok ezt így szokás, ha lehetséges, ők is tartsák be.
De pl. a sógoromék ezt kicsi elvetemülten csinálják, ők bigott vallásosak (elsősorban a felesége), ezért amikor ott vagyunk, sokszor ránk akarják kényszeríteni az asztalnál imádkozást, az anyósunkhoz pedig azért nem szeretik engedni a gyerekeiket, mert nálunk nem kell imádkozni evés előtt. Szerintem ez már sok...
Egy-egy ilyen alkalomból szerintem nem lesz semmi gond.
Én is igyekszem pl. az asztalnál etetni a gyereket. De ha nagy ritkán eljönnek a barátnőmék a kicsivel és uram bocsá' a kiflit a nappaliban eszi a két gyerek, nem szólok rájuk. Azért mert két havonta szabad ilyet, nem fog rászokni a gyerekem! Más lenne, ha hetente előfordulna!
De ha valaki nagyon ragaszkodik ehhez, akkor lehet szépen, kicsit célozgatva közölni. Gondolok itt arra,hogy "rászólok" a sajátomra,hogy Pistike, gyere az asztalhoz, mert tudod, ott szoktunk enni. Én speciel ennyiből megérteném,hogy oké, a vendéglátók így szokták.
Mondjuk én mindig megkérdezem,hogy nálatok mi a szokás.
Vendég vendességbe jön, én nem értek vele egyet.
Persze ha gyakran jönnek akkor oké, de most 2-3havonta egyszer akkor biztosnem szólnék érte.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!