Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » "Én házam, Én szabályaim, Te...

"Én házam, Én szabályaim, Te házad, Te szabályaid" -mennyire értetek vele egyet?

Figyelt kérdés
Olyanokra gondolok, hogyha pl. nálunk nem szokás a nappaliban enni, csak az asztalnál ülve. Ha vendégek jönnek, és a kisgyerek betrappol a nappaliba egy nagy kiflivel, vagy bármivel, szépen megkérem, hogy az étkezőasztalnál egye meg...Jogos, ha a vendég anyuka megsértődik ilyen miatt? Ez csak példa. Írnátok olyan dolgokat, ami miatt szóltok?
2013. dec. 30. 14:01
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem vendégségben illik betartani a vendéglátók szabályait.

Mennyi idős az a gyerek? Végső esetben egy tányérról megehetné máshol is, csak ne morzsázzon össze mindent, ha nem muszáj.

2013. dec. 30. 14:06
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Teljes mértékben egyetértek, és szerintem vendégként nem jogos ilyenen megsértődni. Két dolog viszont:

- automatikusan senkitől ne várjuk el hogy tudja hogy nálunk mik a szabályok

- ha szólunk valami miatt akkor azt (elsőre legalábbis) ne ordenáré stílusban, a másikat megszégyenítve ("Nem tudom Ti otthon hogy éltek de nálunk nem szokás...") tegyük, hanem normális hangnemben

2013. dec. 30. 14:07
 3/16 anonim ***** válasza:
63%
Én semmiért nem szólok a vendégnek.Főleg ha ritkán jönnek....Néha kibírja az ember azt a kis takarítást amit a vendég gyerekek csinálnak.Nem megsértődnék, de azért magamban rosszul esne hogy ritkán elmennék hozzátok és ilyen beszólásokat kapnék.Szerintem ez tőled illetlenség hogy vendégeknek így szólsz dolgokért.Ha ilyen elvárásaid vannak inkább ne hívj magatokhoz vendégeket.Kicsit túlzásba viszed szerintem.
2013. dec. 30. 14:10
 4/16 A kérdező kommentje:
Természetesen nem azzal kezdem, amikor ajtót nyitok, hogy felsorolom a "szabályokat". Nem szólok mindenért, de vannak olyan dolgok, amik miatt igen(ilyen a nappaliban evés) Kulturált módon szólok, nem bunkó stílusban( gyere, menjünk ki az asztalhoz, ott kényelmesen le tudsz ülni, és megenni a kiflidet)
2013. dec. 30. 14:16
 5/16 anonim ***** válasza:
Amit otthon szabad a gyerekeimnek, azt nem biztos, hogy anyunál, anyósnál vagy egyéb rokonnál is. Ahány ház, annyi szokás. Ha pl.: nálunk vagy gyerek, és az enyém csinál valamit, ami nálunk szabad, akkor rábízom a másik anyukára, hogy ő mit szól hozzá. Másnál pedig igazodunk az ottani szokásokhoz.
2013. dec. 30. 14:26
 6/16 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok, javítok: nálunk VAN másik gyermek...
2013. dec. 30. 14:28
 7/16 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

A közmondás szerint: "Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak".

Nem véletlenül alakult ki. Aki vendégségbe megy valahová, az tisztelje meg a vendéglátót azzal, hogy alkalmazkodik a szokásaihoz. Cserébe a vendéglátó is udvariasan, előzékenyen, vendégként fog bánni vele.

Kölcsönös alkalmazkodás nélkül nem lennének emberi kapcsolatok.

2013. dec. 30. 14:42
 8/16 anonim ***** válasza:

Szerintem itt is az aranyközépút a helyes. Pl. ilyen esetben SZÉPEN megkérni a vendéget, hogy nálatok ezt így szokás, ha lehetséges, ők is tartsák be.

De pl. a sógoromék ezt kicsi elvetemülten csinálják, ők bigott vallásosak (elsősorban a felesége), ezért amikor ott vagyunk, sokszor ránk akarják kényszeríteni az asztalnál imádkozást, az anyósunkhoz pedig azért nem szeretik engedni a gyerekeiket, mert nálunk nem kell imádkozni evés előtt. Szerintem ez már sok...

2013. dec. 30. 14:46
 9/16 anonim ***** válasza:

Egy-egy ilyen alkalomból szerintem nem lesz semmi gond.

Én is igyekszem pl. az asztalnál etetni a gyereket. De ha nagy ritkán eljönnek a barátnőmék a kicsivel és uram bocsá' a kiflit a nappaliban eszi a két gyerek, nem szólok rájuk. Azért mert két havonta szabad ilyet, nem fog rászokni a gyerekem! Más lenne, ha hetente előfordulna!

De ha valaki nagyon ragaszkodik ehhez, akkor lehet szépen, kicsit célozgatva közölni. Gondolok itt arra,hogy "rászólok" a sajátomra,hogy Pistike, gyere az asztalhoz, mert tudod, ott szoktunk enni. Én speciel ennyiből megérteném,hogy oké, a vendéglátók így szokták.

Mondjuk én mindig megkérdezem,hogy nálatok mi a szokás.

2013. dec. 30. 15:07
 10/16 anonim ***** válasza:

Vendég vendességbe jön, én nem értek vele egyet.

Persze ha gyakran jönnek akkor oké, de most 2-3havonta egyszer akkor biztosnem szólnék érte.

2013. dec. 30. 16:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!