Mi a véleményetek az alábbi szituációról?
A történet a következő: Van egy elsős kislányom. Most nem azért, mert az enyém ;), de tényleg angyali kislány, szófogadó, soha nem bánt másokat, sőt, sokat eltűr másoktól, néha még túl sokat is. (Ezt mondja a tanítónénije is.). Namost előtte ül egy kislány, aki mondhatni, hogy épp az ellenkezője. Alapból nagyon aranyos ő is, miért is ne lenne az, de ő azért jóval elevenebb... A lányom már hetek óta panaszkodott, hogy folyton hátrafordul órán, piszkálja, nem hagyja figyelni. (Persze a tanítónéni ha észrevette, rá is szólt.) Utána már arról panaszkodott, hogy csúfolja, és a haját is húzkodja. Oké, mondtam neki, hogy ne hagyja, de azért ne is bántsa a másikat, de azért próbálja megvédeni magát. Erre a múlt héten azzal jött haza, hogy a kislány órán hátrafordult, ő megint rászólt, hogy forduljon előre, erre a kislány mit csinált? Elkezdte fojtogatni, meg kitépte egy csomó haját... Na jó. Ezen a ponton eldurrant az agyam. Kinéztem az ablakon, és a kislány pont ott ment a házunk előtt hazafelé, én meg kimentem, és megállítottam. Megkérdeztem tőle, hogy mit is csinált a lányommal (mire ő nem mondott semmit, csak hallgatott), kérdeztem, hogy az én lányom bántotta-e őt egyszer is, akár szóban akár tettel (erre azt mondta, hogy nem), majd mondtam neki, hogy még egyszer egy ujjal hozzá ne nyúljon, és ne is csúfolja.
Ezután kerestük az apukáját is a munkahelyén, de nem dolgozott. Ma viszont összefutottunk, én meg megállítottam, és megkérdeztem, hogy mondta-e a lánya, hogy elkaptam. (Mert ugye nem akartam a háta mögött intézni a dolgot.) Mire ő: "Igen, mondta, és nagyon nem örülök neki. sírva jött haza, és egész este sírt, és azt mondta, hogy nem mer eljönni a házatok előtt, és az iskolába is fél elmenni. Meg különben is, azt mondta a lányom, hogy a te lányod úgy beszólt neki, hogy már nem bírta elviselni....bla bla" Szóval a kislány úgy adta elő a dolgot, hogy én egy félelmetes vadállat voltam, aki őt fenyegette (ami persze nem igaz), és ő a legártatlanabb az egész ügyben. Persze az én verziómat alig bírtam elmondani... :S Végül azért mondta az apuka, hogy azért ismeri ő a lányát, és nem tartja kizártnak, hogy úgy történt, csak nekem vele kellett volna beszélnem. Igen, az addig oké is, csakhát a fojtogatás mellett én már nem mertem úgy elmenni, hogy na majd pár nap múlva, ha összefutok az apukával, majd megbeszéljük, úgy éreztem, hogy azonnal cselekednem kell, és én úgy érzem, hogy elég diplomatikusan intéztem a dolgot. Korábban is volt sok eset (elvégre gyerekek), amikor bántották a lányomat, de ez már túl volt azon a bizonyos ponton...
Vagy szerintetek hagynom kellett volna, hogy másnap a lányom úgy menjen iskolába, hogy a másik kislánynak senki nem szól egy szót se ezért? :S
Amúgy érdekes módon azóta semmi gond a lánnyal.
Szegény nagyon meglepődött, ráadásul órán történt.
Próbálom megtanítani rá, hogy védje meg magát, nade ilyen helyzetben mégis hogy? Fojtogasson vissza, vagy mi?
Az a "baj", hogy ő alapból olyan, hogy soha, semmilyen esetben nem akar másokat bántani, megbántani, még azokat sem, akik őt bántják. Tudom, ez furcsa, de ez van. Sajnos tőlem örökölte, én is ilyen gyerek voltam. :(
Hat nehez eldonteni hogy mit tegyen a szulo ha bantjak a gyermeket.Az sem jo ha szolsz az sem ha nem de talan megis jobb ha megtanulja megvedeni magat hiszen az elet eleg kegyetlen es kesobb talan azert fogjak bantani mert "anyukaja kell hogy megvedje".A gyermekek eleg gonoszak tudnak lenni egymassal.Azt nem vitatom hogy most jol dontottel,de probalj meg nem mindig beleavatkozni.
Az en lanyom az iden kezdte a napkozit elejeben o is elturte hogy veszekedjenek vele de en kitartoan mindig azt mondtam neki hogy "aki teged nem bant azt neked sem szabad bantani de aki bant azt ugyanugy szabad viszaadni"
Meg is tanulta megvedeni magat.Nem bantjak, osze is baratkoztak egymassal es mar egy ideje nem meseli hogy bantotta volna valaki.Ki kell hogy harcolja hogy kicsit felnezzenek ra.
A szülőkkel kellett volna megbeszélned a dolgot! Ugyanakkor a helyedben én is ugyanezt tettem volna.
Persze, hogy nem hagyod, hogy bántsák gyermekedet. Végülis elérted a célodat az a kislány már nem piszkálja a te csemetédet, és most ez volt a lényeg! Továbbiakban meg próbáld arra tanítani, hogy megvédje önmagát, mert nem foghatod egy életen át a kezét!
Én is ilyen volt, mint a kislányod:) Aztán egy idő után kinőttem és egészséges mértékben már tudok "gonoszkodni" is, ha kell.
Nekem is voltak anno hasonló szituációim, igazából nem tudsz ellenük mit tenni. A kislány szemét volt, és szerintem az apukája ha egy kicsit is normális, maj elbeszélget vele.
Többet Te már nem tudsz tenni. Mindenesetre ne akard mindig megvédeni a lányod, mert egy bizonyo szint után ezzel is árthatsz! Hidd el egy idő után be telik nála a pohár és úgy visszaadja, hogy csak na.
18/L
Nekem is ez volt az első eset, hogy beleszóltam az "ügyeibe". :S Eddig soha, semelyik társával nem beszéltem ilyen ügyben (én sem szeretném ha ezzel csúfolnák), és még a szülőkkel sem, bár ilyen durva eset nem is történt.
De a kérdés igazából nem is ez, hanem, hogy szerintetek mennyire jogos a másik szülő kiakadása a történteken? (hogy beszéltem a lányával)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!