Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a Magyarországon...

Mit gondoltok a Magyarországon élő, kínai vállalkozókról és az alábbi szituációról?

Figyelt kérdés

Olyan vállalkozókra gondolok, akik nem nagyobb területen tevékenykednek, hanem kis vállalkozásokat indítanak. Pl; "ékszer"üzlet, meleg konyhás büfék.

Nemrégiben megtörtént velem, hogy egy ilyen vállalkozó szellemű kínai (25éves) fiatalembernél volt szerencsém.. dolgozni. Első vállalkozása volt, bár állítása szerint 10 éve, mióta itt él ruházati nagykereskedést is üzemeltet.

Had ne mondjam... A működési engedélyen keresztül, a vásárlók könyvén át, egy egyszerű számlatömbig mindent az alkalmazottainak kellett beszereznie és intéznie, mert amellett, hogy még beszélni sem beszéli normálisan a nyelvet, még ezeket az alapvető dolgokat sem tudta. Az üzletére rendkívül vigyáz, ami természetesen érthető, de a termékei annyira silány minőségűek, hogy napi tegyük fel 15 vásárlóból, következő napra 7-8 visszahozza a vásárolt árut. Ebből következik, hogy tulajdonképpen rosszul megy az üzlete, amiért csak az alkalmazottait hibáztatja. Megmagyarázni nem lehet neki a dolgokat, már vásárló is tett személyesen panaszt nála (amit fel sem fogott, nem is értette, csak bólogatott és mosolygott), emellett folyamatosan az üzletben volt, járkált, szinte már tyúklépésben követte a vásárlókat, hogy elkerülhesse a lopást ( ebből az ügyből jegyzőkönyv lett felvéve, az érdeklődő asszony teljes felháborodása miatt )a kasszatér roppant kis helyén a dolgozóit hátráltatja, folyamatosan figyeli, feszélyezi munkájukat. Ez sajnos mind velem történt meg, nem bírtam, felmondtam. Felmondáskor csak egy papírt kaptam (tele kínai írással), amit nem voltam hajlandó tolmács nélkül aláírni, de magyarul csak annyi volt feltüntetve rajta, hogy a munkaviszony közös megegyezés szerint felmondásra kerül. Se a rózsaszín kiskönyvemet, sem az egészségügyi könyvemet se a bérpapíromat, se a kilépő papírjaimat nem kaptam meg és hiába magyarázom, fogalma nincs (állítása szerint), hogy miről beszélek. Könyvelője számát nem hajlandó megadni, lassan ott tartok, hogy rendőrt küldök rá. A napokban lehetett volna új állásom, ahova az ő előbb említett hanyagsága miatt, nem vettek fel. Nem tudtam bemutatni a kötelező dokumentumokat. Mit tennétek, mit gondoltok erről?

2011. jún. 20. 10:41
 1/6 anonim válasza:
Egy ügyvédhez menj szerintem, ő majd útbaigazít...és valószínüleg a rendőrséget is bekell majd ehhez a fajtához vetni, hogy kiadja a papírjaidat.
2011. jún. 20. 10:52
 2/6 anonim válasza:
Az efféle vágottszemű dögöket agyon kell verni
2011. jún. 20. 11:19
 3/6 anonim ***** válasza:

Tegyél panaszt a munkaügyi központban (Helyileg illetékes), ott majd segítenek, hogy mi merre hány méter.

NFSZ néven futnak.

2011. jún. 20. 11:30
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.A mai nap még egyszer bemegyek személyesen, ha nem intézkedik, akkor megteszem a lépéseket.

Én nem írtam bele a kérdésembe, de a 2.hozzászólóval teljes mértékben egyet kell, hogy értsek. Eddig nem volt bajom "velük", de ezután, hogy volt szerencsém megismerni a jellemüket....

2011. jún. 20. 11:37
 5/6 anonim ***** válasza:

Hasonló 22 éves tudatlan kínainál én is dolgoztam egy hétig de csak próbaidőben, így az én papírjaimmal nem volt gond.

Később találkoztam egy volt munkatársammal, őt felvette egy hónapra, mondta, hogy elég nehezen sikerült visszaszereznie a papírjait, a szerencse nálunk az volt, hogy a kínai ismerte a szomszéd boltos csajt akinek voltak régóta itt élő kínai boltos ismerősei és ők segítettek a zöldfülű kínainak.

Egy újonnan nyitott étterem volt, az első héten voltam ott a kezdő csapattal. Nyitás előtt egy nappal még nem volt berendezés sem, az első napon reggel hozták a hűtőket amit nekünk kellett bevinni. Természetesen nem volt kaja, mondjuk vendég sem, 1-2 bejött, ki kellett küldenünk őket.

A működési engedély meg a többi papír sem volt kész, a kínai egyedül azt tudta, hogy majd jönnek valakik papírokat meg tisztaságot ellenőrizni. Így mi gőzerővel nekiálltunk felnyalni a kócerájt meg átnézni a papírjait, az adókártyáját is úgy kellett kikönyörögni tőle. Persze az nem tetszett neki, hogy ahelyett, hogy a krumplit pucolnánk hátul, kényelmesen üldögélünk és olvasgatunk, így áthívta a szomszéd boltos lányt papírmunkát csinálni, mi pedig zöldséget pucoltunk (a hámozott krumplit nagykerben nem sokkal drágábban meg lehet kapni, olcsóbban kijött volna mint minket alkalmazni a pucolásra, persze erről nem tudott, meg sem értette mi az).

Fizetni 300-at fizetett egy órára, ha túlóráztunk azt nem fizette ki.

Természetesen minket is követett, leülni nem volt szabad, enni-inni sem, figyelte, nehogy egy szem krumplit bekapjuk miközben hozzuk-visszük a kaját a konyhából.

Azóta lassan csődbe megy, minden héten más lányok dolgoznak, gondolom rájött, hogy ha nem jelenti be az embereket csak összevissza foglalkoztatja őket és a próbanapokat nem fizeti, akkor olcsóbban kijön. Jelentkező pedig mindig van, amikor pultban álltam akkor is bejött néhány lány, hogy nincs-e üresedés.

Mellesleg az első szakácsnak nem volt rendes végzettsége, a fiatal srác nyelvtudás nélkül idejött boltot nyitni és hozta a barátját, akinek lehet volt valami kínai papírja, de nem volt szechuani szakács. Erre elég gyorsan rájött, hogy nem lesz jó, a negyedik napon már egy vén róka kínai szakács is velünk dolgozott, még ő volt a legjobb fej, bár a főzésen kívül máshoz nem értett, papírban nem tudott segíteni, hiába tudott magyarul.

Szóval én kínaiaknál többet tuti nem dolgozom, inkább a munkanélküliség. Bocs, h ennyit írtam, csak gondoltam mások ne fussanak bele ilyenekbe tudatlanul.

2011. jún. 20. 12:58
 6/6 A kérdező kommentje:
Teljesen igazad van. Én is így vagyok vele. Inkább keresgélek egy darabig, de hogy én még egyszer kínainál dolgozzak, az kizárt.
2011. jún. 21. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!