Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Az létezik, hogy a másfél...

Az létezik, hogy a másfél évesünk hiperaktív lesz? Tudom, hogy még korai, de szerintem akkor is az. (bővebben lent)

Figyelt kérdés

A kislányunk születése óta nyughatatlan, nyűgös, túl élénk. Enyhe oxigénhiánnyal született, a kúszást kihagyta, minden más fejlődési fázis rendben volt, azt leszámítva, hogy újszülöttként napi 8-10 órákat aludt, a többi időben őrjöngve sírt. (Voltunk is mindenféle ultrahangon, negatívak lettek.)

Most másfél éves, és alapvetően semmit sem változott. Nagyon aranyos, már egész ügyesen beszél is, VISZONT gyakorlatilag közveszélyes. Gyakran minden ok nélkül dührohamban tör ki, ha "rájön az ötperc", gyakorlatilag nem lehet leállítani. Nem túlzok, szó szerint közveszélyes. Olyan, mint egy kis atom, akit felhúztak.

Már egyszerűen nem bírunk vele, mert ahogy egyre ügyesedik, úgy egyre veszélyesedik is. Már akárhová fel tud mászni (étkezőasztal, emelet, létra, kötélhágcsó a játszótéren). Időnként megsérül, de rá sem hederít, pörög tovább, mintha észre sem venné. Pedig akkorákat esik időnként, mint az ólajtó, nézni is fájdalmas, ő meg rá sem hederít.

TUDOM, hogy még túl kicsi ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy hiperaktív-e, de szerintem ő nem pusztán átlagon felül élénk. NEM. Egyáltalán nem túlzok, ha azt írom, hogy SEHOGY sem lehet vele bírni. Néha egyszerűen "elmennek otthonról", minden látható ok nélkül, és akkor gyakorlatilag nem lehet vele mit csinálni, bepörög és őrjöng, mint egy kis mini tornádó.

A gond az, hogy ha ilyen marad, az tényleg veszélyes lesz őrá magára és a környezetére nézve is.

Szóval egyre inkább úgy vélem, hogy hiperaktív... tapasztaltabb szülők, szerintetek? És mi tévők legyünk? Már egy ideje fontolgatom, hogy felhívom a védőnőt ez ügyben, de nem akarom hiába zaklatni sem.

Szerintetek?

2013. aug. 5. 15:51
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia, az igent még talán nem is kell mondania, viszont mivel írtad, hogy már ügyesen beszélget, fontos figyelni, főleg a te kislányod esetében, hogy halad-e is a beszéd, fontos, hogy érdeklődéssel kérdezzen, bővüljön a szókincs.

Amit írtál a dührohamról, az valóban aggasztó. A kislánynál esetleg még egy hiperérzékenység is felmerülhet, bár ezt csak laikusként írom, mert említetted azt, hogy néha közönséges ingerekre is dührohammal reagál. Érdemes lenne a hiperérzékenység terén is szétnézni, olvashatsz a neten is róla. Mi nem értjük, de sok embernek egy hang, egy szín, egy hangfrekvencia, egy hangulati változás, egy éppen nem kívánt étel, egy oda nem illő ruhadarab, stb. óriási labilitást, ezáltal rohamot okoz(hat). Egy igencsak tapasztalt TSMT terapeuta egyébként ilyen téren is tud tanácsot adni.

Viszont mivel nálatok ilyen összetett és komolynak mondott problémák vannak a mindennapokban, én azt tenném a helyedben, mint amit tettem én is, kerek perec kértem egy háziorvosi beutalót egy megfelelő intézménybe (pl. Vadaskert - itt pont az ilyen típusú viselkedésproblémákra vannak specializálódva) és elvittem magam. Kaptam a "majd kinövi", meg a "nem baj, majd lehiggad", stb. jelzőket, de nem érdekelt, ezért is vittem.

Egyet tudok tanácsolni, ha anyaként csak egy hangyányit is úgy érzed, hogy probléma van, akkor cselekedj, vidd, ahova csak tudod és lehet, még ha több helyre is viszed, mint kellene, mert minél hamarabb kapsz segítséget, fejlesztést, foglalkoztatási irányt, annál hamarabb tud változás beállni, annál könnyebb, boldogabb, egyszerűbb lesz később mindannyiótoknak, és a kislánynak is jobb lesz. Később ugyanis lehet, hogy ő jobban fog szenvedni a saját viselkedésétől akár a bölcsiben, akár oviban vagy később.

2013. aug. 7. 10:44
 12/14 anonim ***** válasza:
Remélem olvasod még a válaszokat kedves kérdező! Kezet foghatunk mert az én lányom szóról szóra ilyen. Nála nem volt születéskor probléma de az első fél évet gyakorlatilag végig sírta (sírtuk...), alig aludt, ő sem kúszott és mindent nagyon hamar kezdett csinálni. Fél évesen mászott felálállt, 9 hósan elindult, a beszédfejlődése is nagyon gyors, be nem áll a szája már 2-3 szavas mondatokat mond. A játszótéren megállíthatatlan, mindenhova felmászik, önveszélyes, semmi félelemérzete, folyamatosan pörög...Lakásban mindenre felmászik, ugrál a bútorokon (bútorokról...) állandó felügyeletet igényel. Nem merem senkire rábízni, hatalmas akarata van neki is. Én is félek hogy hiperaktív lesz :-(
2013. aug. 17. 14:40
 13/14 anonim ***** válasza:
Elég régi a kérdés, sok év telt el, nem valószínű, hogy jár még erre valamelyikőtök de ha mégis nagyon érdekelne mi lett a gyerkőcökkel? Volt valami gond a magatartása mögött vagy szépen kinőtték ezt a viselkedést?
máj. 8. 10:31
 14/14 anonim ***** válasza:

Alapvetően mi is hasonló cipőben járunk, oxigénhiányos koraszülött, mozgás fejlődése iszonyú gyors volt, kuszas nélkül. Most másfél éves és állandóan nyüzsög egyfolytában rohan, menni nem is tud csak futni, esik-kel, rengeteg apró baleset éri. Neki mindig mindenhol ott kell lenni, ha valamit nem szabad földhözveri magát úgy ordit kapálózva.. Bevásárolas a legvadabb remalmunk vele! Babakocsiban nem marad meg, a kezünkből kitépi magát úgy rohan amerre lát, szót nem fogad, behívni nem lehet, katasztrófa vele bárhova menni mindenhol megbamulnak olyan cirkuszt csinál

Sokszor én jobban elfáradok estére mint ő! Alvásával mindig volt gond, már újszülöttként is alig aludt. Az evése viszont katasztrófa még mindig.

Nálunk a családban van hiperaktív amúgy, olvastam hogy ez nagyrészt genetikailag determinált, tehát örökölhető. Babakent abszolút tobbemberes baba volt, letenni nem lehetett nem volt el soha fél percig semmivel, már akkor is folyamatos szórakoztatást igényelt különben ordított, nappal alig aludt szinte egész nap rettentő hangerőn sírt csinálhattunk bármit. Szóval ezek alapján nálunk is abszolút benn a pakliban.

Kíváncsi leszek

máj. 8. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!