Láthatás kikényszeritése ha a gyerek nem akarja látni az apját, hogy zajlik, történt e már ilyen valakivel?
A hugom 7éves kislánya 5éves 2hetenkénti láthatás után novemberben úgy döntött hogy nem óhajt az apjával menni láthatásra.Birósági itélet ide vagy oda,igy döntött.Korához képest értelmesebb gyerekről van szó.
A gyámügy "természetesen" a szokásos szöveggel jön,hogy az anyuka biztos az apja ellen nevelte,holott ebből semmi sem igaz.
Az apja ezt nem hajlandó tudomásulvenni,hogy valamit novemberben eltolt(kiabált,durva hangnemű volt vele az elmondása szerint),és mig a kisgyerek nem ad neki szabad jelzést,addig nem óhajt láthatásra menni.
Ha minden kötél szakad hogy fogja elvinni az apja a gyerekét akarata ellenére? Bilincsbe verve vagy rabláncon?
Még mielőtt valaki irná a láthatást a gyermekjóléti szolgálatnál,megelőzöm.
"elrendelték" a láthatást-újraszoktatást a gyermekjóléti szolgálatnál.Megtörtént egyszer majd még egyszer,harmadik alkalommal a kislány összeszedte a bátorságát és közölte hogy nem óhajt oda se menni,ott sem akarja látni az apját.
Tehát ez a meccs is le lett játszva,hogy "semleges területen" találkozzanak.
Egymástól függetlenül 2 pszichológus vizsgálta meg.Hivatalból a gyámügy által is természetesen.
Az elmúlt évek gyermekelhelyezési perei miatt a kislány már úgy járt pszichológushoz mint más gyógyszert iratni a megfázásra.
Megvizsgálták a hugomat is(az anyját).
Egyedül az apja feje nem lett még agyturkász által megvizsgálva.
Tehát ami létezik itt már minden körbe lett járva.
Azt még hozzátenném hogy a kislány az átlag gyereknél fokozottabb orvosi ellenőrzés alatt áll.Mint irtam epilepsziája van,születésekor a jobb agyféltekéjén egy 5x3cm-es db elhalt(agyi infarktus).
Tehát MR,CT,fokozott ellenőrzés 2havonta,labor,viselkedési vizsgálat,minden.
A tünetei 2 gyógyszer szedésével vannak "elnyomva",amik amúgy a mozgásában jelentkeznének,bal oldali végtagrángás,egyensúlyvesztés(tehát nem a tipikus "habzószájú" epilepszia) és a két gyógyszer az olyan piszok erős,hogy csak lestem amikor elolvastam a leirását mennyiféle szövődmény,mellékhatás van,de sajnos a jelenlegi állás szerint élete végéig szednie kell.
Még irhatnám a kislány testvérét,aki 12éves,fiú.
Ő a váláskor az apjához került,a hugom kénytelen volt elfogadni hogy apásabb kötődésű,igy figyelembe vették a gyerek akaratát is az apjával él.
A láthatás forditva úgy működött-működik hogy egyik héten a fiú jön(apám lehozza 1km-ről kocsival) másik héten mint ahogy irtam a kislány ment(5évig rendesen).
Az elmúlt időszakban már többször szóba került hogy ekkora 12éves gyereknél már nem kéne mereven a kéthetente szombat 9-18óra láthatáshoz ragaszkodni,mert egy 12éves gyerek már legyen önálló,1km-ről sétálva 15perc alatt bármikor beszaladhat egy "sziasztok,hogy vagytok" erejű látogatásra.
De ez nem történik meg,a fiú eszméletlen önállótlan,gyámoltalan.
Jómagam mint a nickemből kiderül méhészettel foglalkozom.12évesen kezdtem! 10évesen már önállóan szülői felügyelet nélkül jártam könyvtárba,játszóházba,modellező szakkörre,barátaimmal csavarogni,játszani(természetesen nem a világ végére!).
Tehát ha 2hetente nem lenne lehozva a gyerek magától le se jönne.Más nem neveli,csak az apja,és a jelek szerint nem egészen tökéletesen.
12éves gyerekek 6osztályos gimnáziumba járnak önállóan Veszprémbe-Székesfehérvárra autóbusszal,ő pedig önállóan 1km-re nem sétál el hogy az anyját lássa.
Hugom részéről hamarosan megszületik a döntés hogy a kisfiúnál ezt a 2hetenkénti előirt láthatást beszünteti,hogy rákényszeritse a gyereket az önállósodásra.
Jópár napig nem jött válasz,hozzászólás,nem véletlen mert mint 3 a helyitől független gyámügy és az interneten kutakodás után kiderült nem is nagyon jöhet.
Nos,kiderült hogy a törvény nem rendelkezik arról az esetről amikor a 14 év alatti gyerek valóban nem akar láthatásra menni.Az esetek zöme az a szituáció amikor az egyik szülő valóban a másik ellen hangolja a gyereket,és erre van a rendelkezés hogy birsággal szankcionálják azt a szülőt aki a másik ellen neveli a gyereket.
Három egymástól független gyámhivatal felhivása és az itteni kérdés feltevése után sincs válasz.A gyámhivatalok a törvény szövegét mondják "magnóról".
Ismételt kérdésre hogy akkor mégis hogyan fogja kikényszeriteni az apa az ellenkező gyerekét,filmszakadás a válasz.
Kérdeztem hogy :"végrehajtó fogja elvinni a gyereket?" a válasz: "hát azért az nem"
A gyereket november óta "vallatja" pszichológus,gyámügy,gyerekjóléti szolgálat,és an block a véleményére nem kiváncsiak.A legilletékesebb,a gyerek megkérdezése nélkül hoznak határozatokat.
Ma,szombaton az apa jött a gyerekért.A gyerek ki lett vive,csalva az apjához,hogy "tessék,vidd,hivd el magaddal,láthatod nincs ellened hangolva,ha akar megy veled ha akar nem".
A kislány ismét megmondta az apja szemébe,kultúráltan,hogy "apa nem megyek veled,kiabáltál velem,rossz voltál velem,nem megyek"
Az apának majdnem szétrobbant a feje a dühtől,ismét a "majd a biróságon,meg a törvény" szöveget nyomta.
Ekkor közbeszóltam: "figyi,ott van előtted a törvény,a saját gyereked.számodra az a törvény amit az imént a gyereked mondott.a birósági papirod egy wc papir,a szent az amit a gyereked mondott az előbb.fog már fel!"
Ekkor jött azzal hogy "és ha 10évig nem akar jönni?"
Válaszom:"akkor 10évig nem fog menni.majd ha ő úgy dönt hogy megérdemled tőle hogy megy hozzád,akkor megy.ha 10év múlva akkor 10év múlva"
Szóval nem érti meg,hogy olyan mélyen belemászott a gyerek bögyébe,hogy igy bünteti érte a saját kislánya.
A gyámügynek meg most az lenne a dolga hogy megértesse az apával hogy ami erővel,törvénnyel nem megy,azt talán nem kéne erőltetni.
Azt elfelejtettem,de sokat elmond az egészről.
Az apa annyit mondott "ő csak egy gyerek,nem lehet szava,nem lehet véleménye"
Erre a hugom,az anya közbevágott: "hogyne lehetne akarata véleménye,mégis mi a gyereked egy zsák krumpli?"
Szerintem azért próbáljátok megbeszélni a kislánnyal, hogy egyszeri eset volt és az ilyet meg kell bocsájtani és új esélyt adni. Csak az apukája, és látszik, hogy az apukája tényleg kíváncsi rá, hiszen megy. Lehet, hogy nem a legjobban adja elő magát, de biztos szereti, ha ennyire erőlteti a láthatást. Nektek kell most a kislánnyal beszélni, hogy próbálja meg még egyszer és ha megint így viselkedik apuka akkor nem kell menjen. De ha 5 évig nem volt probléma, akkor megér egy esélyt.
Remélem semmi más nincs a háttérben, amit a lány nem mert elmondani, mert az lenne a rosszabb eset. Én attól tartanék a legjobban, hogy akkor nem csak üvöltözés történt, hanem vmi más is amit nem mer elmondani. A fiú ott volt ezen a novemberi találkán? Ő mit látott ebből?
persze hogy ott volt,a szeme láttára pofozta fel az apja.
a fiúnál meg mint feljebb irtam a 12éves kora miatt,meg hogy kb 1km-re laknak most már jogos elvárás lenne hogy ne leszabályozva menjen a láthatás,hogy 2hetente menetrend szerint lehozzák mint egy csomagot,hanem önállóan,akkor amikor akar,akkor jöjjön.
csak magamból tudok kiindulni,10évesen önállóan elmentem könyvtárba,modellező és bélyeggyűjtő szakkörre,12évesen a könyvtárban megtaláltam a méhészethez ihletet adó méhészkönyvet,12-13 évesen körbejártam a város összes méhészét,megismerkedtem velük,elmentem a szomszéd faluba busszal ottani méhészekhez.
8. osztályos koromban meg már 10 saját méhcsaláddal gazdálkodtam,önállóan.
5.osztályos koromban 5 nyúlketrecben nyulakat tartottam,biciklivel mentem a város szélére lucernát sarlózni nekik és kiskocsival vittem a nyulakat leadni mikor volt nyulátvétel!:)
szintén 5-6.osztályban 2 helyi gyártól elhordhattam a kartondobozokat a MÉH telepre,hogy zsebpénzt csináljak magamnak a modellvasútamhoz!:)
nonszensz hogy egy 12éves gyerek meg úgy van nevelve hogy 1km-re önállóan nem mer eljönni a nagyszüleihez és az anyjához,testvéréhez.:))))
mindezt azért irom,mert a gyámügyi bla bla magnószöveg az,hogy a "kislányt úgy kéne nevelni hogy szeresse az apját" de a gyámügy arról nagyot kussol hogy a nagyobbik gyerek meg nincs önállóságra nevelve az apja részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!