Láthatás kikényszeritése ha a gyerek nem akarja látni az apját, hogy zajlik, történt e már ilyen valakivel?
A hugom 7éves kislánya 5éves 2hetenkénti láthatás után novemberben úgy döntött hogy nem óhajt az apjával menni láthatásra.Birósági itélet ide vagy oda,igy döntött.Korához képest értelmesebb gyerekről van szó.
A gyámügy "természetesen" a szokásos szöveggel jön,hogy az anyuka biztos az apja ellen nevelte,holott ebből semmi sem igaz.
Az apja ezt nem hajlandó tudomásulvenni,hogy valamit novemberben eltolt(kiabált,durva hangnemű volt vele az elmondása szerint),és mig a kisgyerek nem ad neki szabad jelzést,addig nem óhajt láthatásra menni.
Ha minden kötél szakad hogy fogja elvinni az apja a gyerekét akarata ellenére? Bilincsbe verve vagy rabláncon?
Tisztában vagyok láthatási joggal,mindennel.Neten is utánanéztem jogtárakban stb.
De úgy érzem itt van egy joghézag,nevezetesen hogy az apa láthatási jogát ebben az esetben felülirja a gyerek döntése,hogy ő nem akar menni.
Azt is irja ugye a törvény hogy a gyereknek joga van a nyugodt élethez,életkörülményekhez.
Nos kérdem én,ebben az esetben nem sérülnek a gyerek jogai azzal hogy az apa a láthatási jogának erőszakos keresztülvitelével egy olyan szituációt teremt amely nem veszi figyelembe a gyerek nyugodt életvitelhez való jogát?
Én mint volt sógora,épp szombaton beszéltem vele személyesen,mikor jött volna a kislányért.Mondtam neki hogy legyen türelemmel,lehet 1-2-5év múlva a gyerek úgy dönt hogy majd megkapja az esélyt tőle hogy láthassa.
Nagy idegesen beintett,hogy "majd a biróságon!"
Kinomban csak nevetni tudtam,hogy lehet ennyire böszme? A saját gyerekét akarja biróság elé citálni vagy mi?
De most ezt,hogy gondolod, hogy többet ne is lássa a gyerekét az apa? Nem gondolod, hogy neki is szüksége van a gyerekére. Az meg elég abszurd, hogy majd 5 év múlva keresheti, persze ha öt évig nem is látja nem is fogja keresni az apját.
Azért az apának nem csak fizetni kell, vagy akkor gyerektartást sem fizessen?
Nem olvastad el figyelmesen amiket leirtam:
-a gyereket nem tiltja senki az apjától
-5éven keresztül rendesen ment hozzá láthatásra
-november óta nem hajlandó menni
Azt a volt sógoromnak mondtam hogy LEHETSÉGES hogy 1-2-5 év múlva láthatja HA A KISLÁNYA ÚGY ÓHAJTJA.legyen türelemmel.
Az apjának kéne tudomásulvennie a gyereke döntését,illetve megkeresnie a módját hogy kiengesztelje a gyerekét,jóvátegye valahogy amit tett aminek ez lett a következménye hogy a saját gyereke nem óhajtja látni.
Erre kérdeztem azt,hogy lehet kikényszeriteni akarata ellenére egy gyerekből hogy az apja elvigye láthatásra?
Vasvillával,ostorral,furkósbottal kergessük ki a kislányt a házból a láthatási szombaton hogy márpedig mész apádhoz akár tetszik akár nem?
Kiskorú és nincs akarata,döntése.Igen tudom ez a hivatalosan hangoztatott frázis.
De ismét kérdezem: hogyan hajtják végre egy 7éves kiskorún az akaratával ellentétes láthatást?
Jön a gyámügy,rendőrség,végrehajtó,TEK és ha háromszori felszólitásra sem hajlandó engedelmeskedni akkor bejönnek érte és akár bilincsbe verve testi kényszer alkalmazásával kiviszik az apjához? Vagy hogy?
Precedens az ügy azt látom,mert eddig csak a szokásos frázisok iródtak le,de hogy miként hajtják végre azt egy cselekvőképtelen kiskorun az nem.
Ez mellébeszélés.
Mivel nem tudsz a kérdésre válaszolni ezért pontoztalak le.
1,az apja magánterületre a ház tulajdonosának engedélye nélkül nem jöhet be
2,megáll szépen a kapuban
3,a gyerek kimegy a teraszra és odakiabál neki hogy nem megy ki hozzá
Ha figyelmesen olvastál volna akkor láthattad, feljebb már irtam hogy ezt a gyámügyön az apja szemébe az ügyintéző előtt meg is mondta.
Tehát a kérdés továbbra is: erőszakkal hogy tudja elvinni az apja? Mit ir erről a jogszabály?
A ház apám tulajdona,és egy külön más témájú peres ügy miatt ide az apa nem teheti be a lábát.
A kapuban megállhat,kihivhatja a gyereket.
De novemberig ez ment is rendesen: 2 hetente szombaton 10-re lejött,a kislány már az ablakból figyelte,felvette a cipőjét,kabátját és már ment is ki.
Ez 5évig igy működött.
Sőt,az is működött hogy megbeszélésre el volt cserélve a szombat,pl tavaly is nyaralás miatt,vagy munkahelyen családi nap miatt.
Tehát aki azzal jön hogy tiltva van a gyerek,meg az apja ellen van hangolva az téved,mert egy 5évig működő dolog változott meg tavaly novemberben egyetlen láthatási napon.
Reggel elvitte az apja,este azzal jött haza hogy többet nem óhajt az apjához menni.
Növember óta már egy rakás pszichológus vizsgálta a kislányt és az anyját(hugomat) egyedül az apját nem,hogy vajon mitől váltotta ki az az ominózus kiabálás,durva hangnem a kislányban azt hogy nem óhajtja látni az apját.
Az apja pedig a jogszabályban leirtak szerint máris futott gyerekvédelemhez,gyámügyhöz,biróság mindenhova,mert képtelen fölfogni amit a saját gyereke a gyámügyön mondott neki hogy nem akar hozzá menni.
Kell még ezen valamit ragozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!