Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Játszótér szituáció: hogyan...

Játszótér szituáció: hogyan kezeled, kiveszed a másik gyerek kezéből a játékot hiszen te vagy az erősebb?

Figyelt kérdés

Helyzet: gyereked máséval játszik, a "tulaj" igényt tart rá, visszaadjuk a tulajnak ha tetszik a gyerekemnek ha nem, hiszen az övé. A mi játékunkkal játszik más, visszakérné a gyerekem, de a kisgyerek nem adja, szülő közelben sehol. Kérésre nem reagál a kisgyerek vagy nemes egyszerűséggel mondja hogy nem adja. Finoman megfogom, próbálom elvenni tőle, nem adja sőt visít. Teendő? Erőszakosan vegyem ki a kezéből, üldözzem végig a játszótéren mert a mi motorunkon biciklinken akármin ül és szemmel láthatólag nem akarja visszaadni? Nagy játszótér sokan vannak, sokszor azt se tudom kihez tartozik egy egy gyerek.

Az lenne az igazságos ha az én gyerekem is visszakapná ami az övé hiszen mi is mindig visszaadjuk a másét. Következetlenségnek érzem, hogy ha ő kéri akkor pedig nem tudja visszakapni. Nem is érti igazán hogy visszafelé miért nem működik. Odáig jutottunk hogy idegesen megyek le a játszóra hogy vajon lesz e ott megint így ebek harmincadjára otthagyott kicsi aki mellett nincs ott a szülő.

2013. júl. 23. 09:23
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Nem elinduláskor van gond. Hanem ha OTT vagyunk és úgy kéri a saját cuccát mert játszani szeretne vele. Ha indulunk akkor egyértelmű hogy visszük magunkkal, azért balek én se vagyok nem fogom otthagyni a kismotort vagy bármit:))
2013. júl. 23. 09:53
 12/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

mi is voltunk már hasonló helyzetben. Érdekes módon mindig ismeretlen gyermekekkel.

Akkor én szépen odamentem a vadidegen kisgyermekhez, szépen elkértem a biciklinket. Ha nem adta oda, vagy toporzékolt vagy csapkodott (ilyen is sajnos nem egyszer van), akkor leguggoltam hozzá, még egyszer elmondtam, hogy menni szeretnénk vagy a kisfiamnak szüksége van rá, a bicikli az övé- eddig is odaadta, még ha nem is kérte el a kutya sem stb.

Általában ilyenkor egy jóérzésű, gyermekével foglalkozó szülő megjelenik és akkor én megvárom azt, amíg ő lerendezi a kicsivel.

A "problémásabb" gyerekeknél persze híre-hamva nincs a szülőnek (pletykál hátat fordítva vagy kint dohányzik, iszik stb.)

Ha ez sem vezet eredményre, akkor én szépen felállok, kedvesen, de jó hangosan elkiáltom magam (hogy a kinti dohányzó csoport is biztosan hallja):

- Elnézést, kihez tartozik ez a szőke/barna, piros pólós stb. kisfiú/kislány? Egy ideje szeretnénk visszakapni a biciklinket, tudna segíteni az anyukája?

A megszégyenülés, a "figyelem középpontjába kerülés" ereje szokott hatni azokra a felelőtlenebb szülőkre is, akik csak kilökik a gyerekeiket- ilyenkor azért oda szoktak találni. Elvétve ugyan, de még utólag meg is köszönik a játékot.

Egy olyan helyzet van, amikor én sem nagyon tudom a megoldást: ha a felelőtlen szülő belöki a kicsit a játszótérre, ő meg szépen elmegy a közeli boltba vagy fagyishoz stb. vásárolni. Ettől a hajam égnek áll.

Ha nem siettünk, akkor szépen megvárom a szülőt és négyszemközt ugyan, de elmondom neki, hogy pl. 15 perce vártunk arra, hogy megérkezzen a gyermekért felelős felnőtt- egyébként SZÍVESEN vigyáztam rá helyette- ha már itt tartunk, akkor engem XY-nak hívnak, gondoltam bemutatkozom, ha már volt annyira bátor, hogy ismeretlenül rám merte hagyni a gyerekét. :)

Ha szeretnénk hazamenni, esetleg sietünk valahová, akkor szépen megkérem más gyermekét is, hogy szálljon le a bicikliről, nekünk mennünk kell, nincs időnk megvárni amíg az édesanyja előkerül. 3-4 éves kortól azért már meg lehet értetni bőven más gyermekkel is ezeket.

Ismerősök mindig vannak kint, általában a normális értékrendű, felelős szülők ilyen esetekben figyelemmel kísérik a helyzetet és segítünk egymásnak.

Nagyon el tud szomorítani, amikor ilyen magára hagyott, agresszív kisgyermekkel kell hadakoznunk, de az sem megoldás, hogy rá kell hagyni mindent- főleg, ha az már az én kisfiam játékának a rovására megy.

Szép napot:

2013. júl. 23. 12:37
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm kipróbálom mindezeket!!! Egyébként igen sokszor a hely másik felén beszélget a szülő (mint utóbb kiderül ha mondjuk távoznak a helyről és látom ki hiányzik a szülő csoportból) de sokszor számomra nagyon meglepően ez van amit írtál hogy beteszi a gyereket és ELMEGY a boltba vagy ide oda. Vagy az emeletes ház aljába leküldi a 4-5 évest és úgy félóránként kinéz egyszer...
2013. júl. 23. 14:05
 14/17 anonim ***** válasza:
Hát első körben látványosan forgatnám a fejem a szülőt keresve, majd megkérdezném hangosan, hogy kihez tartozik ez a gyerek :) Valaki csak reagál rá, aztán szépen a szülővel rendezném le a dolgot. Nekem is az a legrosszabb ezekben az esetekben, hogy az én fiam nem irigy és a ha vissza kell adni, vagy oda kell adni valamit első szóra megteszi, és nyilván ő sem érti, hogy ha szüksége van a saját motorjára miért nem ülhet rá fel. Amúgy szerencsére nekünk a közelünkben van egy kicsi játszó, kevés gyerek jár oda és ott viszonylag normálisabb szülők vannak, nincsenek szabadjára engedve a gyerekek, így ha valamelyik olyat csinál amit nem kéne rá szólnak.
2013. júl. 23. 14:58
 15/17 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon nehéz helyzet, nem tudom, hogy mi a jó megoldás. Nálunk mindig az a szitu, hogy 'A' anyuka mondja: "Engedd, hogy játsszon vele", 'B' anyuka mondja "Add vissza, nem a miénk". Szóval mindenki a saját gyerekét próbálja "nevelni". Az a legrosszabb, amikor nincs ott a gyerek mellett a hozzátartozó, aki a másik oldalról be tudna avatkozni. És tényleg nehéz helyzetben vagy, hogyha sok gyerek van, nagy játszótér, mert így esélyed sincs, csak mondjuk ha tényleg kiveszed a másik kezéből, ami a tiétek.

Igaz, játszótéri etikett is van (vagy lenne) a világon, én pl sosem engedem meg, hogy kérdezés nélkül használjon a kislányom más játékot, azt meg pláne nem tudom elképzelni, hogy más motorját, biciklijét használjuk. :-O

2013. júl. 23. 15:50
 16/17 anonim ***** válasza:
0%
És közben a gyereked néz és azt látja, milyen tehetetlen vagy egy tökmaggal szemben. És aztán szép lassan elvész benne az az érzés, hogy az én anyukám megvéd engem és az én anyukám milyen erős és bátor. Én már nem fogok problémát csinálni a dolgokból. Ha nem adják vissza ami az övé, ha elveszik tőle, ami nála van, ha homokot vágnak a szemébe, ha fenyegetik, az én gyerekem azt fogja megtanulni, hogy az én anyukám megvéd engem, az én anyukám erős és nem ijed be egy tökmagtól, ahol az én anyukám van, ott engem nem érhet semmi baj. És ha ehhez az kell, hogy kitépem a homokdobáló kezét, akkor kitépem a kezét. Ennyi. Lehet lepontozni, de ez is egy nézőpont ám és van is benne valami.
2015. aug. 8. 19:01
 17/17 anonim ***** válasza:

A gyereked Szerinted azért fog felnézni rád, mert nagyon bátran kitéped a 3-4-5-6 éves kezéből a homokozó lapátot, a kezével együtt? Ugye ezt nem gondolod komolyan? Pont az ilyen "nem félek felnőttként egy tökmagtól" hozzáállás miatt fog a te gyereked is így lerendetni egy konfliktust, mert tőled veszi a példát. Nem a gyerek élete van veszélyben, hanem egy játékról van szó. Veszed?

Soha nem fenyegettem meg még egy gyereket azért, mert első szólásra nem adta oda a játékát a kislányom, mégsem hiszem, hogy az jönne le belőle, hogy gyenge vagyok. Nem tudom mennyi idős a gyereked, azt hiszem kicsi, nem jár még közösségbe. Vigyázz, mert ez lehet visszafelé fog elsülni, és nem fogják szetetni. Egyébként Szerinted erre a gyerek szülője hogy reagál? Ha én azt látnám, hogy a kislányom karját rángatja egy FELNŐTT, finoman fogalmazva us bepipulnék rád, az Apja meg még jobban. A saját konfliktusaidat is így rendezed le?

2015. aug. 8. 19:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!