1,5-2 éves gyermeked milyen evő? Mennyire válogatós? Mennyit eszik kb?
Mindegyik jó evő volt, és ma is az. Ha nem ette meg, amit eléje raktam, eltettem az asztaltól. A következő evésig nem kapott semmit. Volt, hogy még vacsorát sem vetett. Amikor éhes volt,m akkor megette amit kapott.
Legfeljebb egy-két étel volt, amit engedtem, hogy ne egye meg.
Rossz evő gyerek nemigen van, csak rosszul szoktatott.
Aha. Ez így leírva gyönyörűen hangzik, de a gyakorlatban nem működik. Lányom sosem kap édességet két étkezés között, csokit, cukrot még sosem evett, semmi cukros kaját nem adok neki soha. Ennek ellenére ha a reggeliből csak 2 falatot evett, utána az ebédből sem fog többet enni ha az sem teljesen a kedvére való. Ha a kedvence van abból sokat eszik, ha nem a kedvence akkor meg 1-2 falat, jó esetben.
RÁadásul ha nem a kedvence van akkor állandóan elmászkál evés közben, 3 székre felmászik stb.
Az én kisfiam igaz csak 8 hónapos, de én is így járok vele.
Ami ízlik neki abból töménytelen mennyiséget eszik, ami nem kell, azt fújja ki, fordul el, sehogy nem tudom belerimánkodni.
Ráadásul a tápszert sem eszi meg, és anyatejem sincs már. Muszáj vagyok neki tejpépet adni, de abból is csak a vaníliás jön be neki. Tiszta ideg vagyok, ha arra ráun,, mit adok neki enni???? Próbáltam a csokisat is, de az sem kell neki. Én sem vagyok cukrospárti, de muszáj vagyok valami ilyesmit adni, mert ezt legalább megeszi. NA meg a gyümölcsöket, babajoghurtot. Mi lesz később vele???Erre számíthatok, mint te?
Amíg csak egy gyerekem volt, én is egyet értettem az elsővel, mert tök jó evő volt a kisfiam. (Ma is az). Ha nagy ritkán elő is fordulnak nem evős napjai, nem esem kétségbe, ha nem kell az ebéd, no problem, legfeljebb többet eszik uzsira. Soha nem csináltam nagy ügyet az evéséből, gondoltam, azért is ilyen jó evő.
Aztán megszületett a második, és wáááá.... :))) Igazából vele sem volt 1 éves koráig semmi gond, de azóta egyre rosszabb. Most 15 hónapos, legutóbb két hétig jóformán semmi főtt kaját nem tudtam belediktálni.
Most egy kicsit mintha alakulna, az utóbbi napokban egyre jobban eszik. Vele a következőek a tapasztalataim, hátha hasznát veszed némelyiknek:
- Rájöttem, hogy túl sokszor kínálom étellel. Ha reggeire csak kakaót iszik, tízórait pedig nem adok neki egyáltalán, akkor nagyobb eséllyel eszik valamennyit az ebédből.
- Nem igazán szereti a darabosat. Pedig a védőnő tanácsára már csecsemőkorában sem pépesítettem, csak villával törtem neki össze a zöldséget is, mégis. Azt szereti, ha a kajának krumplipüré-állaga van.
- A gyümölcsöt is sűrű pépként szereti. Az almán és a banánon kívül semmit nem szik meg darabosan, de ha összeturmixolom, és felöntöm egy pici tejjel, úgy, hogy kb. a joghurthoz hasonlítson, úgy bármit megeszik.
- A kenyeret nem eszi meg katonákra vágva, csak úgy, ha az egészet a kezébe veheti.
- Ha meg nem eszik így sem, akkor így járt.
Elég idegölő tud lenni ez a helyzet, de egyrészt próbáld megőrizni a nyugalmadat, maradj következetes (ne legyen soron kívüli nasi), és igyekezz kreatívnak lenni. Éhen nem fogja halasztani magát.
Köszi a válaszokat.
15 hós koráig kimondottan jó evő volt a lányom, bármiből sokat megevett, aztán sorra "hagyta el" azokat az ételeket amiket addig szeretett, pedig semmin nem változtattam.
mintha én írtam volna, főleg a 4-est:
14 hónapos, nem igazán szereti a darabosat, pépeset kb 1 hónapig evett, amikor elkezdtük, aztán egy pár hétig ette a darabosat, de azóta azt sem. Amit "rágni" kell, azok közül kölesgolyó, buláta, kenyér, banán, sárgaborsó, túró...
A gyümölcsöt is sűrű pépként szereti: csak alma és banán, összeturmixolva, nrm tejjel mint a 4-es hanem sinlac-kal,
úgy, hogy kb. a joghurthoz hasonlítson, úgy bármit megeszik.
"A kenyeret nem eszi meg katonákra vágva, csak úgy, ha az egészet a kezébe veheti." szintén
Legutóbb már végső kétségbeesésemben üveges bébiételt is próbáltam, az sem ízlett neki.
én is próbálom magamat nyugtatni, hogy végül is jó a súlya, mozog, vidám, de még anyatejet is kap.
Nekem akkor lett válogatós a gyerekem, amikor 16 hós korában végre önállóan elindult, plusz abbahagyta a szopást. Addig mindent megevett, utána csak amit ő akart (egyébként kifejezetten jó étvágyú, stramm gyerek). Repertoárja a rizs, spenót, kifli és tej volt. Egyébként ekkor már szépen kanalazott és villázott egyedül.
Védőnő tanácsára kipróbáltuk, hogy nem adunk mást csak vizet, erre 2 napon sem kóstolta meg az elé rakott 4 féle, teljesen különböző állagú és színű főtt étel egyéket sem. Volt két hónap, amikor nem kapott ebédet, ha nem ette meg - simán kihagyta hát az ebédeket és rájött, hogy uzsinál pótolja. Mindent kipróbáltunk, ettünk mindig együtt, próbálkoztak nagymamák, vittük étterembe, hívtunk és mentünk vendégségbe gyerekekhez együtt enni, rendeltünk, főztünk együtt... meg sem kóstolta az ételeket. Aztán elkezdte a bölcsit 2 évesen és a 3. hónap (amikor már az eleinte lazán optimista bölcsis nénik is kezdtek kétségbe esni), elkezdte legalább megkóstolni a számára "gyanús" kajákat is. Most lassan három éves, a darabos főzelékekkel, gyümölccsel, zöldséggel és a hússal még mindig hadilábon állunk, de ezeket is elfogadja már pürében és nagyon sok olyat megeszik, amiket régen nem.
Nekem is úgy tűnik, hogy a 1,5 éves iker lányaim régen sokkal többet ettek mint most! Bár fejlődnek, nőnek szépen úgyhogy nem aggódom, de sokszor tényleg úgy kell beléjük könyörögni néhány falatot.
Lehet, hogy a meleg miatt nem esznek annyit. :)
Add neki amit szeret.
Látom sokaknál probléma az evés.
LÁnyom amit megeszik: gyümölcs minden mennyiségben joghurttal, gyümölccsel. ZÖldségleves (különösen a borsó), prósza, rakott krumpli, halrudacska, paradicsomos dolgok,de csak hús nélkül. Olyan kajákat szeret, amiknek homogén az állaga, tehát nem szemcsés vagy ilyesmi pl főtt sárgarépa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!