Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van olyan, aki zavarónak...

Van olyan, aki zavarónak találja, ha a saját gyereke folyamatosan az intim szférájában van?

Figyelt kérdés

Annyira kivagyok, szégyellem magam nagyon, de már alig bírom elviselni, hogy a 3,5 éves fiam egész nap nem mozdul a fél méteres körzetemből. Szinte rá kell csapnom a wc ajtót az orrára. Minden este megfogadom, hogy holnap szép napunk lesz, egész nap mosolygok, de ahogy nyílik a szobája ajtaja, görcsbe rándul a gyomrom. Mindig arról álmodtam, hogy reggel majd összebújunk a gyerekemmel, milyen jó lesz, de ha ki akarok menni pisilni, folyamatosan kiabál utánam. Rohanok vissza, mi a baj, semmi, csak azt akartam kérdezni, mikor jössz vissza. Nagyobb játszótere van az udvaron, mint a kisvárosnak, ahol lakunk, de nem játszik semmivel. Bent sem. Nem is lehet vele játszani, mert csak azt hajtogatja, te csináld. Én meg nem akarok autózni egész nap csak azért, hogy ő nézhesse.

Hiába viszem el akárhova, nem érdekli semmi, csak az, hogy az egyik keze mindig rajtam lehessen, mint az amerikai filmekben annál az autós játéknál.

Elolvastam minden tanácsot, hogyan kell önálló játékra szoktatni, de semmi nem jött be.

A legnagyobb baj, hogy rosszul érzem magam attól, hogy idegesít a saját gyerekem, amitől állandóan rossz kedvem van, szegény gyerek meg szinte egész nap egy mosolyt, kedves szót nem kap tőlem, holott semmi rosszat nem csinál. Nem is tudna, mert nem csinál semmit egész nap.

Azért így tettem fel a kérdést, hogy minél többen felháborodjanak, hátha a beszólások észhez térítenek.

Köszönöm, hogy kipanaszkodhattam magam.

2013. máj. 25. 12:13
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
Egy gyerekekkel foglalkozó hölgy azt mondta, hogy bevonzom ezt a viselkedését, mert már előre stresszelek, hogy na ma megint mi vár rám. Valahol igaza lehet, mert például a sokak mumusa, az altatás nálunk mindig is úgy zajlott, hogy redőny leenged, gyerek betakar, meseolvasás, aztán puszi és kijöttem. Ma például szólt, hogy elment pisilni és ő most lefekszik. De az evés gond is akkor oldódott meg, amikor feladtam a könyörgést, azóta úgy eszik, mint egy kisangyal.
2013. máj. 25. 13:24
 12/38 anonim ***** válasza:
100%

Először gondoltam beszólok finoman vmit:-))), ahogy vágytál rá...

De végigolvastam a többi hozzászólásodat, és én is azt gondolom, hogy ez túlzás, vmi bibi van..furák a reakciói...

Ez hogy áll melletted az evés közben és csak néz nagyon idegen sztem egy ekkora gyerektől...

Lehet nincs semmi, csak simán unatkozik, tehát elsőre mindenképp vinném játszóházba, bnőmhöz, akinek hasonló gyerkőce van, és otthagynám kicsit, kikérném a véleményüket, hogy szerintük baj van-e...

2013. máj. 25. 13:25
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mind a két gyermekem rajtam csüng. Szerintem természetes dolog. Reggel mellettem és a férjem között aludnak. Nem nagyon pihenem ki magam. Úgy gondolom természetes. Én is megőrültem. A Wc-n is velem vannak.

Most a nagyobb 6 a kicsi 4 éves. Most jutottam el odáig, hogy levihetem a szemetet úgy, hogy nem bömbölnek. Most kezdenek együtt játszani, úgy hogy nem kell mellettük legyek. De ez szerintem annak köszönhető, hogy együtt vannak.

Én megértelek. Ha nem tudsz feltöltődni, nem tudsz miből adni. Nincs lehetőséged arra, hogy valakire rábízd időnként, hogy magaddal is törődj?

2013. máj. 25. 13:28
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok. Még az eszembe jutott, hogy ne azt mondd neki, hogy játsszon VALAMIT, csináljon már VALAMIT, hanem azt, hogy:

- építsél a kockákból egy nagy tornyot.

- Fektesd le a a macit mert nagyon fáradt, s énekeld el neki a boci-boci tarkát.

- Csináljál a homokozóban egy várat, s körülötte kerítést.

- Úgy látom beteg a maci, vizsgáld meg. (az én 4 éves gyerekem rajong a szerepjátékokért)

2013. máj. 25. 13:38
 15/38 A kérdező kommentje:

Így szoktam motiválni, igen. Meg hogy lefényképezzük a tornyot, stb, de két kockát egymásra tesz, jöhet a fényképezés és utána megkérdezi, most mit játszunk.

Kipróbáltam már, hogy csak néhány játékot hagyok elő, a héten megfenyegettem, hogy odaadom valakinek az összes játékát, úgy csináltam, mintha telefonálnék, jöjjenek a cuccért. Utána azt kérdezgette, milyen autóval jönnek, hányan, hol parkolnak le, hogyan jönnek be, ha elmegyünk a boltba...

Eleinte megmosolyogtam, hogy ha felálltam a fotelból, ugrott fel, hogy hova megyünk. Fel sem merült a lehetőség, hogy egyedül menjek a konyhába... De már fáradt vagyok nagyon.

2013. máj. 25. 14:12
 16/38 A kérdező kommentje:
Még azt nem írtam, hogy a férjem külföldön dolgozik, de minden hétvégén itthon van. Látszólag elfogadja a helyzetet, nem hisztizik, amikor apa visszamegy, beszél vele minden nap telefonon, de lehet, hogy a lelke mélyén fél, hogy én is itthagyom?
2013. máj. 25. 14:19
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem szimplán unatkozik. Hiányzik neki a gyerektársaság, csak te vagy neki. Ilyen korban nem nagyon lehet tőlük fantáziadús játékot elvárni, te viszont kitalálod a játékot.

Konkrét feladatokat adj neki, mindig ő találja ki, hogy mit csináljatok. Adj neki választási lehetőséget, de szabj határt. pl. a kerti játék. Kettő dolgot kérhet, a többit hagyd. Magadat túráztatod a kipakolással.

Néha igenis, hagyd magára! Kirakod a két-három kerti játékot, vigyél magadnak könyvet, mellette vagy, de nem vele kell foglalkoznod. Mond meg neki, hogy építsen várat, te addig olvasol.

Meg kell tanulnia, hogy neked is vannak igényeid, privát szférád, vágyaid.

Természetesen, nem drasztikusan, és sokáig fog tartani, de ez a mértékű tapadás nem feltétlen jó.

2013. máj. 25. 14:28
 18/38 anonim ***** válasza:

Huh,az enyém is ilyen volt,de javult a helyzet! Ne keseredj el! Már 4,5 éves a fiam, középsős. Az ovi jót tesz, hidd el! Vigyed csak, ne hagyjon ki semmit! A fiam rengeteget alakult e téren a közösségben. Jelenleg te vagy az egyedüli játszótársa,hisz az apja sincs sokat vele. Ha mondom a fiamnak,hogy játsz egyedül légyszi,még el is sírja magát,ha olyanja van, mert ugye anya nem akar játszani.....és én is éreztem ezt,hogy mindjárt kiugrok az ablakon, legalább kicsit egyedül leszek......borzasztó érzés, ezt igy bevallani. Rákiabáltam, egyszerüen idegesitett....MIÉRT NEM TUD EGYEDÜL EGYETLEN PERCET SEM ELJÁTSZANI? Hát én tudom az okát,nem tanítottam meg rá, mert őt meg kellett. Nekem más dolgom sosem volt,mint hogy csakis Vele foglalkozzam. Kirakózás,rajzolás,olvasás, memoryzás, most társasozás,kártyázás, számítógépezés, sétálás,bringázás, kertészkedés, focizás....MINDENT velem csinált. Aztán elkezdtem beszélni vele erről,hogy ő már nagyfiú és hogy kell játszani,viselkedni egy ekkora nagy fiúnak.....volt olyan is, hogy megkértem, hogy míg az óra el nem ér a 9-esig (először 10 perc, majd húsz,majd 30), játszon a vonatokkal vagy a toronyépitéssel,addig én tanulok (angolt), vagy elolvasom ezt a cikket,ami nekem fontos. És nagyon megdicsértem,ha megtette! Figyelte az órát a megadott ideig és próbált ellenni. És egyre jobban ment a dolog! Ez volt egy jó éve. Aztán magamban beláttam,hogy ő sosem lesz az a gyerek,aki órákig molyol magában ,mindig is ilyen matrica lesz,aki folytonos foglalkozást igényel. És mióta megbékéltem magammal, kevesebb a dühkitörésem emiatt:) kb megszünt. Van,hogy nagyon fáradt vagyok ( míg oviban van,dolgozom), és türelmetlen vagyok vele, pedig semmi mást nem akar,mint velem lenni. Én meg ezért leszidom.

Próbálj rátalálni a kedvenc elfoglaltságotokra, futóbringázás, te meg húzz egy görkorit vagy kotord elő a régi bringád és menjetek! A fiam sem játszik a kertben egyedül, legalább is ritka. Együtt focizunk, sátrat állitunk. Most veteményeztem vele, azt locsolgatjuk. Ez sem érdekli? Egyedül locsol,addig olvasok:) és többet viszem olyan helyekre,ami élményt ad, hogy ne unatkozzunk. Kitartás! Hidd el, jobb lesz!

2013. máj. 25. 17:03
 19/38 anonim ***** válasza:

Így, hogy leírtad, hogy az apukája külföldön van, nekem magyarázatot adott a viselkedésére. Szerintem attól fél, hogy elveszít. Ő még kicsi, az időben nem tud tájékozódni. Nem érti azt, hogy három nap múlva hazajön apa. Csak azt érzi," hogy egyszer csak apa haza jön, itthon van, majd megint eltűnik. Ki tudja mikor jön haza, lehet nem is jön." S szorong folyamatosan. Attól fél, hogy Te is eltűnsz, csak úgy. S azzal, hogy veled van- az ő kis hite szerint-nem tűnhetsz el. Szerintem bábozzál neki "elmegy apuka dolgozni"-kitalált mesét, "Rettegő gyermek" mesét..... S ha kérdez, mindig beszéld meg vele. Hány éves? Milyen szinten tud rajzolni? A kirajzolás is hatásos. Vagy Játszatok legóval, vagy babával olyat, hogy az egyik baba félti az anyukáját, hogy eltűnik, vagy a babának elmegy az apukája dolgozni messzire....

Utána érdemes lenne a gyermeked által kitalált mesét meghallgatnod, vagy az általa elbábozott mesét megnézned. Jó lenne minden nap erre 10 percet szánni, lefekvés előtt.

2013. máj. 25. 20:00
 20/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat, nagyon hasznosak voltak!

Valóban, a játék során a babák jéghideg vízben fürdenek és ha rosszul viselkednek, mehetnek az óvodába :) Szóval innen tudom, hogy nem rajong a magas láznál alkalmazott hűtőfürdőért és az ovit büntetésnek veszi. Ezeket próbálom is vele megbeszélni, csak az apa- téma nem jött elő még így, ebből gondoltam, hogy nem ez bántja.

A többi ötletet is kipróbálom, a "ha majd odaér a mutató" módszert máskor is bevetettem már.

Olyan jó volt kipanaszkodni magam, sokminden megvilágosodott nekem is és azért külön hálás vagyok, hogy senki nem írta, úgyis nemsokára kirepül a fészekből és akkor visszasírom ezt az időt :)

2013. máj. 25. 20:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!