Meg lehet keresztelni az 1 éves kis fiamat?
Olyan fura dolgokat olvasok itt... Öcsém keresztanyja elvált, és az új élettársa a keresztapa, senki nem bolygatta. Az meg főleg megdöbbent, hogy a mai napig használják a katolikus egyházban a "törvénytelen gyerek" kifejezést, ez egy elég csúnya, rossz emlékű megnevezés. Tudom, az én véleményem pont nem mérvadó a kérdésben, de azért akkor is.
Egyébként az én szüleim sem kötöttek egyházi házasságot, csak polgárit, mégsem szerepel a keresztlevelemben, hogy törvénytelen lennék.
Szegeden az alsóvárosi templomban nagyon rualmas a pap. Mi ott kereszteltettük meg a fiunkat. Nekünk nem volt egyházi esküvőnk,én megvagyok keresztelve a férjem nincs. A keresztszülőknek sem volt egyházi esküvője, egyikük megvan keresztelve másikuk nincs.
Előtte nem kellett járnunk hittanra sem.
Szóval ott elhitték,hogy keresztény hittben fogjuk nevelni a gyerekeket minden féle papír nélkül.
És ez is a lényeg, ha jól belegondolunk.
Ja, és nem kellett fizetni. Mi adományt adtunk, 10 ezer Ft.
Leírom, hogy nálunk hogy megy ez (római katolikus). Mi most akarjuk megkeresztelni a kisfiunkat, a leendő keresztszülők közül csak a keresztapa van megkeresztelve, így hivatalosan csak ő fog szerepelni a keresztlevélben, de ettől függetlenül mind a ketten a keresztvíz alá fogják tartani. A pap azt is mondta, hogy olyan is van, hogy nem írnak be hivatalosan senkit keresztszülőnek, ha nem római katolikusok a kiszemelt keresztszülők, de ettől függetlenül van keresztelő és vannak keresztszülők, de az egyház előtt hivatalosan nincsenek keresztszülei a gyereknek.
Sőt, már én is úgy lettem megkeresztelve, hogy a keresztszüleim reformátusok, így hivatalosan ők nem kerülhettek be a keresztlevélbe, így a nagybátyám lett beírva, pedig ez már 30 éve volt!
Nálunk házasodni is lehet úgy, hogy csak az egyik fél katolikus, a másik más vallású, vagy nem is vallásos. A húgoméknál pont így volt. A férjének, aki nem vallásos alá kellett írnia egy papírt, hogy a születendő gyereküket nem fogja akadályozni a vallásgyakorlásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!