Tényleg rosszul kellene éreznem magam, mert bölcsibe jár a 3 évesem és itthon vagyok a fél évessel?
A helyzet a következő: Visszamentem dolgozni, ezért a fiam 2 évesen ment bölcsibe (amúgy sem vagyok bölcsiellenes), majd két hónap múlva kiderült, hogy jön a kistesó. Mivel nem mehetett oviba, ezért mégegy évet ráhúzott az egész csoport, 10-en vannak, nagyon meg vagyok elégedve, a fiam is jól érzi magát, így most szeptembertől is jár. De így ugye hazahordja a betegséget, mondjuk csodával határos módon eddig még csak kétszer volt beteg.
Amikor itthon van ő is, eljátszunk, örülök, hogy néha ő is itthon van (bár beteg ne lenne, de van, hogy nem megy bölcsibe, csak úgy), de huzamosabb ideig kikészít az, hogy állandóan csak a fegyelmezés megy itthon. Dackorszakát éli, bár nem hisztis, de 20x kell neki mindent elmondani, és szerinte is "a falnak beszélek". Persze máshol nem ilyen, meg lehet vele jelenni bárhol (még temponban is végigült esküvőt, keresztelőt), meg lehet vele beszélni bármit, csak itthon apjával meg velem ilyen.
Nem is ettől vagyok kiakadva, próbálom nevelni, bár szép szóval, aztán eréjesen, aztán meg én vagyok a gonosz anya stb, dehát ezen túl kell esni, más téma.
Hanem attól, hogy a kishuga egész nap mást sem hall, mint az eréjes, olykor kiabálós anyát, akinek semmi nem jó, és 20x ismétli ugyanazt, ráadásul türelmetlen is leszek ettől, arról nem is beszélve, hogy szegény pici csak le van rakva hogy nézelődjön, mert a naggyal játszunk.
A dokinéni szerint nem kéne mennie a nagynak 4 évesen oviba, hogy ne hozza haza a betegségeket (két év bölcsi után). Vagy inkább két három betegség / tél, csak ne őrüljek meg, és a pici is kap legalább annyi egyedül törődést, mint a nagy kapott.
Szerintetek? Én inkább az utóbbira szavazok, holott minden tiszteletem azoké az anyukáké, akik két picivel vannak otthon!!!
Bocsi, hogy ilyen hosszú lett, de még így sem tudtam leírni érthetően, hogy mis az én dilemmám. Köszi, ha végigolvastátok!
Köszi a válaszokat! Mindenkinek ment a zöld kéz.
Sejtettem, hogy ez is megossza a társaságot, mert aki eleve a bölcsi ellen van, hogy 3-4 éves korig otthon legyen a gyerek az anyukával, annak van egy véleménye. Én a két gyerektől függetlenül akartam, hogy menjen a fiam bölcsibe, nem azért, mert lepasszolnám, és nem bírom, hanem mert azt tartom, hogy kell neki a gyerektársaság, illetve ott megszok egy rendszert. Nyilván ehhez az is kellett, hogy legyen olyan a családban, aki ebben megerősít, hogy a bölcsi nem mumus.
Nagyon szeretem a gyerekeim, de nem tartom őket búrában, figyelek, amit tudok megteszek, hogy ne kanászodjanak el, de nem vagyok az a tipikus anya, aki nem hagyja rá senkire a gyerekét 3 évesen sem, nem baj, ha nem elsőnek látom almát enni és cuppogni, csak másodiknak (Mondjuk pont én etetem őket, de láttam már itt, aki ezért volt kiakadva), élvezem, mikor meséli a bölcsis napját, mostanában már lódít és talál ki történeteket, úgy kell megkérdeznem, hogy most ez hogy is volt, szeretem, hogy bárhova elmegyek vele, csak jókat hallok,és látom is, hogy milyen jól viselkedik, és elfogadtam, hogy a viselkedése, amit velünk művel, csak nekünk szüleinek szól - ami már a kistesó érkezése előtt is megvolt. És még sorolhatnám, persze nem tudom, hogy ha nem ment volna, és itthon lett volna velem, akkor - a fentiek miatt - enne e egyedül, öltözne e egyedül, stb stb... mert a bölcsiben mindent csinálnak egyedül, itthon mégis ha nem etetem, nem eszik, 20x szólok, hogy vegye a cipőjét, mire hajlandó nagy duzzogva stb stb.
Na mindegy is, nem magyarázom a bizonyítványom, igazából jobb gyereket nem is kívánhatnék, és ha a lányom is ilyen lenne, összetenném a két kezem.... ebből kifolyólag nem hiszem, hogy rossz anya lennék, csak arra voltam kíváncsi, hogy tényleg megérné e, hogy ne menjen oviba 4 évesen - mert a bölcsiből nem veszem ki, nyáron úgysem megy már.
Egyébként a baráti körömben is sokan vannak, akik viszik bölcsibe, oviba a nagyot, mikor ott a kicsi is.... úgy látszik lakótelepen ez a módi... lehet, ha kisebb városban kertesházban laknánk, fel sem merült volna.. nem tudom... Minden esetre köszi a figyelmet és az időtöket! Szép estét!
Kedves Kérdező!
Egyátalán ne érezd rosszul magad,szerintem jól csinálod.A bölcsi és az ovi dönt róla feltudják-e venni azt a gyereket akinek az anyukája otthon van a kistesóval ha fel tudják,felveszik,szóval ennyit arról,hogy "elveszed" a helyet.Fiam már 1 éveen meg votl veszve a gyerektársaságért,mindig is eleven,talpraesett és önálló kisfiú volt,és én sem tartom normálisnak,hogy 3-4 éves koráig otthon ül a gyerek,hiszen 1,5-2 évesen(gyerektől függ) igényli a társaságot,az új élményeket,arról nem is beszélve,hogy 2 év bőven elég otthon.Fiam 16 hónaposan ment bölcsibe,mert nekem szakmai gyakorlatra kellett mennem,a 6 csoporttársa közül még 1 kisfiú volt aki ennyire könnyedén,probléma,sírás mentesen szokott be.Az első perctől imádta,tudta megyünk érte,nem félt,az első héten ott aludt.Most már dolgozom,Ő meg bölcsizik,és minden reggel lelkesen készül,mióta bölcsis összesen 3szor volt beteg és pár nap alatt meggyógyult.Szeretnénk még babát 1-2 év múlva és biztos vagyok benne,hogy a következőt is beadom bölcsibe 2 évesen,még akkor is ha netalán tán terhes lennék a 3.al és később ugye Gyeden lennék otthon.Abban is egyetértek,hogy a 2.babának is kijár az anyából,kettesben töltött délelőttök,szerintem a legjobb megoldás ahogyan te csinálod.Mindig lesznek olyanok akik nem értenek egyet valaki normálisan elmondja a véleményét valaki meg rád förmed,hogy elveszed a helyet meg minek szültél két gyereket.Nekem fontos az iy,hogy mint anya ne egy lestrapált,hulla fáradt,kimerült,besavanyodott legyek hanem felüdüljek,kikapcsolódjak,és a munkában én kikapcsolódom.Tudod ez pont oylan,mint hogy a gyereked mellett eljársz-e szórakozni kikapcsolódni,megoszlanak a vélemények,én úgy gondolom,hogy heti egy este,délután kettesben a férjemmel elengedhetetlen,2-3-4 hetente egy-egy nagyobb kikapcsolódás barátnőkkel borozgatás,kerti parti,hajnalig tartó buli(itt nem arról van szó,hogy mindenki részegen fetreng,sokan azt értik buli alatt),koncert stb belefér.Vagy heti egy barátnős kávézás,séta stb szintén belefér babával vagy nélküle,szeretem színessé tenni a napjainkat amikor csak lehet.Szóval szerintem teljesen jól csinálod :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!