2 évesednek engeded, hogy táblagépen (igazi Tablet PC) játsszon?
34-es! Sajnos ez jellemző a mi társadalmunkra, nagyon borúlátó a magyar, mindenben a hibát a jövőre mutató kárt lesi, a végletekben gondolkodik. Így van ez a szoptatás-tápszer, csoki-nem csoki és minden szélsőséget feszegető kérdésben. A mértékletesség a lényeg, az odafigyelés. Azért nem lesz degenerált tiniként gépfegyverrel lövöldöző a gyerekem, mert 2 évesen képes kirakózni a tableten. A későbbi terveimet pedig nem ismered, de nem szerepel benne a napi több órás gépezés.
Az óvodás példa pedig nekem nem életszerű, egy óvónő feltételezése. Napi több órát az ovi után még gépezni? Időben lehetetlen. És azért mert egy gyerek nem tudja, hogy mi az a tehén, a többi még tudhatja. És lehet, hogy az a gyerek tudta volna, hogy mi az a hőlégballon. Csak sajnos arra kíváncsi a pedagógiai rendszer, hogy mit nem tudunk...
A kérdésemre pedig nem visszaigazolást vártam, csak kíváncsi voltam az ellen- és az én táborom véleményére. Szórakoztat és tanít...
igen,engedem, rengeteg kicsi gyereknek való játék van. Képkereső,színező, puzzle,lufi durrantó , betű, szám játék stb....
Most 4,5 éves, profin ért az okostelefonhoz, laptophoz, asztali géphez. De akár eljátszik a szobájában a játékaival is, mellette rengetegett szerepjátékozik, korának megfelelő játékokkal.
Az én 2,5 évesem is a youtube-on vagy a videa kid-en szörfözik (és már vagy éve teszi ezt). Persze ott ülök mellette és cenzúrázok, de magától is a Lolka és Bolkát, Kisvakondot és társait választja ki, na meg az angol nyelvű tanító dalocskákat. (TV-t nem nézünk.) Ő is teljesen jól kezeli az egeret és szintén sok szót és éneket megtanult már angolul (első szava az apple volt, amin jót nevettünk, mert egy Mac-en nézi mesét és a saját alma jelét hívta így a bölcsiben), sőt azt hiszem tud ezt-azt lengyelül, oroszul és japánul is, csak azt én nem értem :) Nem tartom csodagyereknek. Csak 2 évesen kezdett beszélni, de mára szépen, érthetően, jó ragozással beszél (magyarul). Sokat vagyunk játszótéren is, plusz ugye a bölcsiben sem gépezik és természetesen itthon is szoktunk mindenféle korának megfelelő hagyományos foglalatosságot művelni együtt. Ja és érzelmileg kiegyensúlyozott, nyugis, amennyire csak a dackorszak engedi :)
Viszont játékot nem engedek neki, mert amíg a meséket magától megunja 10-20 perc után és hív inkább játszani, a gépes játékokról párszor úgy kellett lebeszélni hisztik árán. Így ebbe nem akartam belefolyni. Biztos lesz belőle még vitánk - most szerencsére elfelejtette már, hogy a gépen játszani is lehet.
2 évesnek még nem annyira engedném, mert úgyis tönkretenné, leejtené, mármint az én lányomból kiindulva. De 3.5 évesen már jól kezeli az enyémet. Youtube-ot szokta nézni, de egyáltalán nem vált függővé. Én is abban hiszek, ha ez a generáció felnő, számukra ez már olyan természetes lesz, mi meg csak itt hőbörgünk meg óvjuk tőlük, de úgyis hiába.
Az angol tanulással kapcsolatban meg az a véleményem, hogy a fejlődés annyira előrehaladott, hogy még azt sem bizonyították, hogy ilyesmi úton meg tud tanulni egy kisgyerek angolul vagy sem. Tehát nem kellene egyből kételkedni, az is lehet hogy igen. Most még mindenki a saját anyanyelvben hisz, vagy a nyelvtanárban, de sosem lehet tudni, egyszer majd eljön az idő, amikor a fejlődésnek köszönhetően a nyelvtanár szakma is a múlté lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!