Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyire szabályozzátok...

Mennyire szabályozzátok gyermeketek tv-nézését?

Figyelt kérdés
Szabad tévéznie? Vagy időbeli korlátozás van? Szerintetek káros? Miért? Vagy éppen hasznos, mert lehet tanulni a mesékből? Mi a véleményetek?
2012. nov. 9. 14:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
62%
Amikor itthon voltak a gyerekek nyári szünetben, nagyon sok mesét néztek, mert kint annyira meleg volt, hogy megmaradni nem lehetett, a játékokat unták, a kreatívkodás, meg nem egész napos program. Most ismét megy az ovi, és normalizálódott a helyzet. Reggel felkelnek, bebújnak mellénk az ágyba, és megy a Minimax. Nap végén fekvés és amíg el nem alszanak rajta. (van, hogy 5perc, van, hogy egy hosszú mese is lemegy.)
2012. nov. 9. 14:28
 12/23 anonim ***** válasza:

3 éves ovisom van. Reggel ő már kukorékol 6kor, így bekapcsolom a minimaxot, vagy a mr. beant (imádja), így én még pihenhetek kicsit. Közben játszik, autózik, kirakózik, szóval nem csak bámulja a tv-t. Lassan magamhoz térek, elkészítem a kakaóját, magamnak kávét, megisszuk, aztán öltözés és irány az ovi. Du. 4re érünk haza, akkor ált. játszunk (most a piacozás nagy sláger nála), de közben néha megy háttérzajnak a minimax, bár most már egyre kevésbé érdekli, így játék közben egyre ritkábban kapcsolom be. Míg nem volt ovis, több tévét nézett. De néha vannak olyan napjai, mikor hazajövünk az oviból, hogy kéri az elmo-t (most a karácsonyos a kedvence), vagy tűzoltó Sam-et, vagy thomast, chuggingtont.

Sosem tiltottam, szabályoztam le, hogy mennyi tévét, mesét nézzen. Sokan majd' le harapták a fejem, mikor másfél évesen oda volt a verdákért, és engedtem neki napjában többször is megnézni. Vagy naponta többször megnéztük a Dobd el a pelust Elmo-t. Na bumm, mellette sokat játszottunk, mondókáztunk, a könyvek abszolút nem érdekelték, viszont akkor szájtátva nézte a verdákat vagy Elmo-t, ami jó hatással is volt rá, hamar szoba- és ágytiszta lett. Nem lett függő, most már nincs alvás meseolvasás nélkül, és egyre kevésbé érdekli a tv. Egyre érdeklődőbb, már nem a mese a fő dolog az életében, hanem hogy felfedezze a körülötte lévő világot, alkothasson, játszhasson (főleg ha az oviban olyasmit csináltak, amit otthon is tudunk folytatni).

2012. nov. 9. 14:37
 13/23 A kérdező kommentje:

Mindenkinek megy a zöld kezecske! :)

De tényleg ne bántsuk egymást, mert nem vagyunk egyformák. Mindenkinek másak az elvei, szokásai, stb.

Én is ismerek olyat, akinél egész nap megy a TV, ha kell ha nem, és a gyereket mégsem érdekli, oda se néz. Én egész nap nem tévézek, nekem az esti Híradónál kezdődik a tévézés, akkor kapcsolom be először a tv-t. A lányom meg mégis rászokott a mesére. (Egy zűrös időszakban kapcsoltam neki mesét, hogy hátha leköti és sajna ott ragadt...)

2012. nov. 9. 14:41
 14/23 anonim ***** válasza:
Nekünk nincs tv-nk, se dvd lejátszónk. Nem anyagi, elvi okai vannak. Számítógép van. Igen, megnézünk néha egy-egy filmet, de alapvetően nem ülünk egy helyben egy monitor előtt és nézünk ki a fejünkből. Rengeteg mást lehet csinálni, minek ezzel "elhúzni" az időt? Vannak szép filmek, mesék, azokat egyszer-egyszer érdemes megnézni (ha a gyerek beteg újdonságként hat rá egy-egy film, jobban ágyban is marad, mint ha egész nap azt nézi, és unja).
2012. nov. 9. 15:06
 15/23 anonim ***** válasza:

3 hónap múlva lesz 3 éves a lányom.

reggelente kb 1 órán át néz dvd-t.

bogyó és babaóca volt jó darabig a sláger, msot sajnos a dömögőék kalandjai, de abban annyi buta dolog van (verekednek, kővel dobálnak, stb...).

szerintem ennél többet nem jó, ha képernyő előtt ül. általában korlátozom, de van, hogy többször is nézi egy nap; én sem szeretem, ha a konyhában van akkor, ha olajban sütök.

2012. nov. 9. 16:03
 16/23 anonim ***** válasza:
hétvégén délelőtt és este, hétközben csak este nézhetnek max 1 órát TV-t. Volt, hogy végtelenített szalagon képes lett volna egész nap a Kis hableányt vakulni. Egyáltalán nem vagyok Tv ellenes, csomó mindent tanult a TV-ből, de úgy gondolom, hogy valamilyen szinten korlátozni kell a TV nézést.
2012. nov. 12. 13:19
 17/23 anonim ***** válasza:
na igen, jó hogy említetted a híradót... sosem néznénk olyan adást a gyerekek mellett, amiben gyilkolnak, balesetet mutatnak, vagy erőszakról esik szó. Egyáltalán nem egy 3 és egy 2 éves fülének való kifejezések ezek. Van egy ismerősöm, akinek a 3 éves gyereke állandóan gyilkosságokról, meg hullákról beszélt, mert az ismerősöm szerette nézni a CSI-t... igazából nem is tv-zünk amíg a gyerekek fent vannak.
2012. nov. 12. 13:23
 18/23 anonim ***** válasza:

Nincs TV-nk, DVD-t sem néznek a gyerekek.

Meséket töltöttünk le, és ami a You Tube-on van.

Igyekszem úgy csinálni, hogy napi fél óra-40 percnél ne legyen több.

Magyar népmesék, Pom-pom, Pampalini, Ho-ho-go horgász, Vízipók-csodapók, MIkrobi, Bogyó és Babóca, Barbapapa, Kis vakond, Kockás fülű nyúl, Kukori és Kotkoda, ezek mennek nagyjából.

Ovi időben csak este van egy-egy mese, az összesen 12-15 perc, hétvégén ennél valamivel több. Mi akkor szoktunk engedni egy mesét, ha már nagyon felpörögtek és csak rohangálnának a lakásban.

Vagy ha betegek, olyankor néha egy óra nézés is megy egyben, de az más.

3 és 5 évesek

2012. nov. 12. 14:06
 19/23 anonim ***** válasza:
3 és 5 évesem van,ritkán ülnek a tv előtt,nem igénylik-szerencsére. csak jó fajta tanulságos meséink vannak itthon és a minimaxot is szelektálom. ha úgy látom jó a mese és hasznos,megyünk megnézzük. ők ritkán kérik-talán heti 1x
2012. nov. 12. 14:17
 20/23 anonim ***** válasza:

ja és ez is csak hétvégn,hétköznap ovi előtt-után szó sem lehet róla,mivel 5re érnek,6kor vacsi,7kor alvás van. reggel korán kelnek-6kor-de nagyon jól elfoglalják magukat amig készítem a cuccaikat.

én sem bántanék meg senkit,de a napi mesézés-nem az esti mese hanem az órákig tartó-az gyerek lepasszolás. üljél csak oda addig se kell veled foglalkozni. sztem meg kell tanítani a gyereknek h feltalálja magát és így akkor is érdemlegesen és hasznosan tölti el az időt ha nem foglalkozunk vele mert más dolgunk van. én nagyon bánnám h a gyerek tv-vel kelne,feküdne,azon aludna el stb. ráadásul a mesélt mese sokkal jobb,fejleszti a fantáziát,kreativitást,szókincse,főleg a közösen kitalált. persze ez azzal jár h jó sokat kell, a gyerekkel foglalkozni,e hosszú távon maximálisan megéri.

egy -számomra-rossz példa: 6 és 12 éves gyerek,gyönyörű házban,kert minden adott,mit csinálnak? halálra unják magukat max a tv meg a playstation. se barátok,se sport,se hobby. és miért? mert anyunak apunak sem fontos semmi,meló után tv. gyerek ezt látja,neki ez a normális. szóval a gyerek általában azokat a szokásokat veszi fel amit a szüleiktől lát. ha a szülő tv vel kel és fekszik evidens h a gyerekének is bekapcsolja,hisz neki az a jó. mindenki arra tanítja a gyerekét ami neki jó,amit szeret.

a fent említett család ezt szereti. mi rajzolunk,festünk,kirakózunk,gyurmázunk,társasozunk,gitározunk,énekelünk,sütünk,főzünk,sportolunk,kertészkedünk stb stb. a tv az utolsó a sorban

2012. nov. 12. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!