Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Sír a kajáért a 3 éves,...

Sír a kajáért a 3 éves, kegyetlenség ha nem adok neki holott tudom nincs rá már szüksége? És a környezettel hogy lehet ezt megértetni?

Figyelt kérdés

Van egy 5.5 éves fiam és egy 3 éves lányom, a fiam nem túl jó evő ha eszik se hízik semmit, 17 kiló és 118 cm. Sose volt téma ez hogy mit eszik mennyit mikor mivel amúgy is nagyon vékony, izmos, de vékony. Aztán megszületett a lányom aki kezdetektől imád enni. Csecsemőként persze még csak egészséges ételeket kapott-evett mivel akkor még nem tudta hogy van más is, így ette amit elé tettem. Aztán 1 éves kora után egyre jobban kinyílt a világ számára jártunk társaságba, boltba, nagyszülőhöz és ő mindig mindenhol mindent megevett megeszik. Egyrészt örültem hogy végre egy jó evő másrészt nem aggódtam még mert zöldséget gyümölcsöt tejterméket is evett jórészt. Alacsonyabb volt jóval mint a tesója ennyi idősen és több kiló is, de akkor még azt mondta a gyerekorvos is hogy majd megnyúlik, elnövi. 1 évesen 74 cm volt és 11 kiló, 2 évesen 90 centi és 15 kiló.

Bevallom hogy jónéhányszor pizzázott, mekizett apával, imádja a spagettit, rántott húst, sajtokat, magában (!) édességet persze. A nagyobbam is eszik evett ilyesmiket de ő ugye annyira vékony és gyors anyagcseréjű hogy nem problémáztam ezen.

Azt tudni kell hogy én is hajlamos vagyok a hízásra és egy állandó fogyókúra az életem, hogy normál súlyomat tartsam és 2 naponta tornázok vagy futok (177 cm vagyok és 67 kiló most). Egészségesen táplálkozom, és mindig kínálom a lányomat is. De a lényeg hogy úgy egy év alatt teljesen rákapott a hízlaló ételekre, ami nekem egyre kevésbé tetszik/tetszett ráadásul a súlya 17 kiló most 3 éves korára. Igaz 100 centi hozzá de akkor is sok ez látszik. Az orvosunk is azt mondja most kell odafigyelni már mert 5-6-7 évesen már nehezebb lesz jóval.

Egészségeseket főzök neki, mindennap próbálkozom de nem akar enni. Sír és könyörög az üres kenyérért, a sült krumpliért, ha meki felé megyünk véletlen iszonyú cirkuszt vág le édességet egy nap egyszer kapnak mert ugye azt azért nem akarom hogy teljesen kimaradjon nehogy ez visszaüssön. Nehéz a dolog mert a nagyobbamnak meg kifejezetten a tésztaféléket zsírdúsabb ételeket javasolják ( gondolok itt arra hogy tejföl, tejszín ) de a lányomnak meg épp hogy sovány tejtermék kellene, valami magvasabb pékárú sovány hús, zöldség gyümölcs ilyesmi. Félreértés ne legyen, nem diétázik! Csak az ételek minőségén szeretnék változtatni, de senki se ért meg. A férjem csak csóválja a fejét és SAJNÁLJA a gyereket. (közben azért mindig husikázza meg viccelődik hogy husis leszel mint anya...) anyósom az totál ki van akadva rendszeresen elmondja hogy jaaaj Timike majd ha jössz hozzám, elmegyünk a pizzériába vagy a Meki be meg kapsz ezt azt amazt. A boltban ha sír ordít a fánkért, csokis croissant-ért csokiért hogy ő ÉHENHAL és adjak neki enni meg ilyenek, akkor az emberek feddően néznek (ezt még hagyján mert nézzenek de sokszor be is szólnak hogy szegény éhes).

Kedvem lenne mondani hogy ja pont úgy néz ki mint aki éhezik.

A gyerekorvos és védőnő is egyetért velem hogy nem szabad ilyesmikkel "hízlalni" dehát hogy a fenébe értessem meg vele, 3 éves, nyilván nem érti.

2012. okt. 5. 12:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Igen, kedves kérdező. 10 centivel nagyobb. De a 16 kilójával szó szerint csontkollekció. Persze, mivel nem látom a lányod, csak a fiamhoz hasonlíthatom, s mérvadó véleményt nem tudok alkotni. De továbbra is tartom, hogy erőszakkal nem fogsz nála semmit sem elérni. Az együtt főzést próbáltátok már? Együtt készítitek el az ebédet, hátha akkor eszik belőle? Vagy hogy egyik nap a tesó, másik nap ő mondhatja meg, hogy mi legyen az ebéd, de csak akkor ha megkóstolta azt, amit előző nap a tesó kért? A sült krumplit is meg lehet ám unni, s tuti ő is megunná egy idő után, s már mást is kérne.
2012. okt. 5. 13:36
 12/17 A kérdező kommentje:

Hiába. Próbálok vele együtt meg kiválasztani is együtt de neki mindenre az a válasza : mi az ebéd? ez meg az? (mindegy hogy az mi!!) én azt nem szeretem!!! És ennyi.

Helyette csak olyanokat választ és eszik amik véletlenül se jók. És nem úgy nem kap még egy szelet fehér kenyeret hogy NORMÁLISAN evett egész nap és akkor én dekára kiszámolom hogy hú hát az már sok kalória lesz, hanem úgy nem vagyok hajlandó üres fehér kenyérrel jóllakatni hogy se főtt ételt se semmi értékeset nem evett még aznap. Mert reggel megivott 2 dl tejet vagy kakaót, aztán kikönyörgött egy tejszeletet mert a nagyobb is kapott, aztán az ebédet köszöni ő nem szereti aztán felkel délután és éhes (hát nem csoda) és ordít a 3 szelet üres kenyérért vagy 15 deka sajtért magában vagy csokis pudingért vagy egyéb. Na ez így sehogy nem oké szerintem.

2012. okt. 5. 13:45
 13/17 anonim ***** válasza:

Én nagyon megértelek, mert 3 éves fiam 100 centi és 19 kiló. Ráadásul ő fél év alatt szedett fel 5 kilót egy súlyosabb betegség, és kórházi tartózkodás után. Nekünk megmondta a doki, hogy kb. másfél év, mire helyreáll a szervezete az éhezéses sokk után (2 hétig egyáltalán nem evett, csak ivott és infúzión volt).

Én is hiába kérem a családot, hogy ne tömjék a gyereket, mert épp elég neki, amit megeszik. Ráadásul tej- és tojásallergiás, szóval én még azt sem tudom megtenni, hogy egy joghurtot kap pl. uzsonnára. Meghatározott étrendje van, amiben bizony van kenyér, tészta, rizs és krumpli,mindamellett, hogy heti 4-szer van főzelék, és liszttel nem is sűrítek semmit, csak étkezési keményítővel. Azt mondta nekünk a gasztroenterológus, hogy majd alakul, de inkább súlyosabb legyen most, amíg ilyen összIge számmal rendelkezik(2660 az övé, és 50 alatt normális), mint olyan vékonyka, mint volt és folyton beteg.

2012. okt. 5. 14:58
 14/17 A kérdező kommentje:
13 as jobbulást a kisfiadnak!!
2012. okt. 5. 15:03
 15/17 anonim ***** válasza:

nem olvastam a válaszokat,csak azt irnám le neked,hogy az én fiam 25 hónapos,96 cm és 20 kg.De nem látni rajta úgy,inkább a pofiján,jó kis husis.Nem eszik sokat,édességet ritkán,1héten 2-3x kap olyat,ami édes vagy csokis,pl kakaós csiga,vagy egy péksüti,csokit egyáltalán nem eszik.A rudi az egyetlen "csoki",az a minden,amit van hogy 4x is eszik a héten akár.A gyümölcs joghurtokat imádja.Nagyon sok dokinál voltunk,legutóbb 1 hete az endokrinológián,ahol szintén megállapitották,hogy semmi baja a fiamnak szerencsére!Ott is közölték,hogy ő ilyen alkat.Ezzel a súllyal iskolába mehetne azt mondták,meg 4évesnek hitték.A gasztrón is ezt mondták hogy ő ilyen alkat,rengeteg vizsgálaton,vérvételen,uh-on voltunk,szerencsére semmi baja.Dietetikusnál is voltunk,ahova vinni kellett egy papirt,amire 1hétig minden nap kellett irnom mikor mit eszik-iszik.Azt mondta a hölgy,hogy ebbe ha akarna se tudna belekötni.Egyébként az én fiam is ordit a boltba ha édességet lát.

Most lelehet pontozni,(tisztelet a kivételnek)mert ilyenkor ez következik,mivel itt senki nem hiszi el hogy a fiamnak nincs baja,és hogy ő ilyen alkat.Ilyenkor úgy odadugnám az illető(k) orra alá a papirokat hogy lássa ő is hogy minden doki és vizsgálat szerint normális... :)

2012. okt. 5. 21:10
 16/17 anonim ***** válasza:

Az én lányom is 17 kg volt 3 évesen, és 101 cm. Imád enni, ha olyan kedve volt (van), simán kieszik engem is. Én csak arra vigyáztam, hogy azért egészségtelen ételből ne egyen sokat, csokit, nasit mértékkel. Mekibe mi nem járunk, kenyeret nem szereti, és chipset nem szoktam venni, de ezen kívül imád(ott) mindent.

Most már sokkal válogatósabb, finnyásabb, de azért még mindig jó az étvágya. Mikor oviból uzsi után elhozom, egyből éhen akar halni, amint hazaérünk, vagy még útközben ennie kell. :) De emellett rengeteget mozog. Azóta már 6 éves, 125 cm és 23 kg, szóval eléggé megvékonyodott. +24 cm-hez hízott 6 kilót.

Ne aggódj egyenlőre, próbálj odafigyelni, hogy minél többet mozogjon, és minél egészségesebben egyen, de ha kenyeret és tésztát eszik, akkor sincs tragédia. :)

2012. okt. 5. 21:21
 17/17 A kérdező kommentje:
Remélem így lesz utolsó nálunk is!!! Bárcsak.
2012. okt. 5. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!