Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Sír a kajáért a 3 éves,...

Sír a kajáért a 3 éves, kegyetlenség ha nem adok neki holott tudom nincs rá már szüksége? És a környezettel hogy lehet ezt megértetni?

Figyelt kérdés

Van egy 5.5 éves fiam és egy 3 éves lányom, a fiam nem túl jó evő ha eszik se hízik semmit, 17 kiló és 118 cm. Sose volt téma ez hogy mit eszik mennyit mikor mivel amúgy is nagyon vékony, izmos, de vékony. Aztán megszületett a lányom aki kezdetektől imád enni. Csecsemőként persze még csak egészséges ételeket kapott-evett mivel akkor még nem tudta hogy van más is, így ette amit elé tettem. Aztán 1 éves kora után egyre jobban kinyílt a világ számára jártunk társaságba, boltba, nagyszülőhöz és ő mindig mindenhol mindent megevett megeszik. Egyrészt örültem hogy végre egy jó evő másrészt nem aggódtam még mert zöldséget gyümölcsöt tejterméket is evett jórészt. Alacsonyabb volt jóval mint a tesója ennyi idősen és több kiló is, de akkor még azt mondta a gyerekorvos is hogy majd megnyúlik, elnövi. 1 évesen 74 cm volt és 11 kiló, 2 évesen 90 centi és 15 kiló.

Bevallom hogy jónéhányszor pizzázott, mekizett apával, imádja a spagettit, rántott húst, sajtokat, magában (!) édességet persze. A nagyobbam is eszik evett ilyesmiket de ő ugye annyira vékony és gyors anyagcseréjű hogy nem problémáztam ezen.

Azt tudni kell hogy én is hajlamos vagyok a hízásra és egy állandó fogyókúra az életem, hogy normál súlyomat tartsam és 2 naponta tornázok vagy futok (177 cm vagyok és 67 kiló most). Egészségesen táplálkozom, és mindig kínálom a lányomat is. De a lényeg hogy úgy egy év alatt teljesen rákapott a hízlaló ételekre, ami nekem egyre kevésbé tetszik/tetszett ráadásul a súlya 17 kiló most 3 éves korára. Igaz 100 centi hozzá de akkor is sok ez látszik. Az orvosunk is azt mondja most kell odafigyelni már mert 5-6-7 évesen már nehezebb lesz jóval.

Egészségeseket főzök neki, mindennap próbálkozom de nem akar enni. Sír és könyörög az üres kenyérért, a sült krumpliért, ha meki felé megyünk véletlen iszonyú cirkuszt vág le édességet egy nap egyszer kapnak mert ugye azt azért nem akarom hogy teljesen kimaradjon nehogy ez visszaüssön. Nehéz a dolog mert a nagyobbamnak meg kifejezetten a tésztaféléket zsírdúsabb ételeket javasolják ( gondolok itt arra hogy tejföl, tejszín ) de a lányomnak meg épp hogy sovány tejtermék kellene, valami magvasabb pékárú sovány hús, zöldség gyümölcs ilyesmi. Félreértés ne legyen, nem diétázik! Csak az ételek minőségén szeretnék változtatni, de senki se ért meg. A férjem csak csóválja a fejét és SAJNÁLJA a gyereket. (közben azért mindig husikázza meg viccelődik hogy husis leszel mint anya...) anyósom az totál ki van akadva rendszeresen elmondja hogy jaaaj Timike majd ha jössz hozzám, elmegyünk a pizzériába vagy a Meki be meg kapsz ezt azt amazt. A boltban ha sír ordít a fánkért, csokis croissant-ért csokiért hogy ő ÉHENHAL és adjak neki enni meg ilyenek, akkor az emberek feddően néznek (ezt még hagyján mert nézzenek de sokszor be is szólnak hogy szegény éhes).

Kedvem lenne mondani hogy ja pont úgy néz ki mint aki éhezik.

A gyerekorvos és védőnő is egyetért velem hogy nem szabad ilyesmikkel "hízlalni" dehát hogy a fenébe értessem meg vele, 3 éves, nyilván nem érti.

2012. okt. 5. 12:38
1 2
 1/17 Jégtánc ***** válasza:
Teljesen egyetértek veled.Legyél következetes,előbb utóbb visszaszokik az egészséges ételekre.Az egész családot be kell vonni.Nagyszülőknek nem engedni hogy mindenfélét adjanak neki,gondolok itt édességre,miegymás.Kitartást kívánok neked.Ha éhes megeszi amit elé teszel
2012. okt. 5. 12:44
 2/17 A kérdező kommentje:

De meddig lesz ez így vajon hogy minden nap egy rémálom? :( Az a gond hogy nem tudok minden ételt amit ő nem ehet száműzni itthonról mert a férjem nem hajlandó barna kenyéren és salátán sonkán élni ő attól éhes marad.

Meg a fiam se élhet ilyesmin. A lányom így úgy éli meg hogy nekik szabad neki meg nem, mintha ez valami büntetés lenne.

Próbáltam hogy jó akkor kapjon de keveset de ott ordít az asztalnál hogy ő kenyeret akar enni még meg szalámit magában.

Nem beszélve arról ami nagyon nagyon ciki hogy ha elmegyünk valahova akkor rárabol a kajára kb. :(

2012. okt. 5. 12:53
 3/17 anonim válasza:
100%

Igazabol teljes mertekben megertelek es egyszerre sajnallak.. Nehez lehet, nekem nincsenek gyerekeim, de az letem egy fogyokura es engem mindig az egeszseges etrendre neveltek, de ennek ellenere en is voltam mar 70 kg (szerencsere ez mar a mult), de tudom milyen nehez kesobb a tulsulyt leadni. Ez a "keves edesseg mindennap"-al nem ertek egyet.. Nekem mindig ugy volt kiskoroban, hogy csak szombaton kaptunk cukrot, de akkor kaptam mondjuk 2 zacsko haribor es az mar az en dolgom volt -e hogy ezt beosztom, vagy rokton befalom. Suti se legyen minden nap (suti kategoriaba sorolom a peksutiket) egyszer egy heten max ketszer. Es a kislanyodnak idovel megkell tanulnia, hogy igen o nem ehet annyit mint a testvere (en is igy voltam..), de arra kell figyelni, hogy napi 3 etkezes legyen ne tobb! Ha ehes egyen gyumolcsot! ora utan ne egyen! De ebben a 3 etkezesben ehet reggelire feher kenyeret lekvarral stb. es ugyanezt vagyorara is. De a teaba a cukrot vagy az uditoket jo beszuntetni, vagy csak ugy "fogyasztani", mint egy unnepiesebb dolgokat.. peldaul vasarnap ebedhez ihattok szorpot, de a szorp egy cukros vacak.. Es a sport 6 evesen szerintem jo elkezdeni valami sportot amit szeret, lehet az tollas vagy kilehet probalni sok kulonbzo dolgot, tanc stb.. Ez heti ketszer soha sem art. De ez meg soka lesz, hiszen most meg csak 3 eves.

Sok sikert es kitartast szeretnek neked kivanni!:)

2012. okt. 5. 13:00
 4/17 anonim válasza:
82%
Egyetertek az elozo ommentelokkel! Ehet kenyeret vagy sajtot, de nem magaban es mertekkel! Ha utana meg sir meg egyszeletert, akkor kell tudni nemet mondani. Nem lehet hogy most pont egy ilyen korszakaban van?
2012. okt. 5. 13:03
 5/17 A kérdező kommentje:

Nem tudom nekem ezt is az orvos mondta meg olvastam is sok helyen hogy az nem célravezető ha az édesség valamiféle fantasztikus alkalomhoz kötődik lásd hétvégén vagy ünnepekkor vagy ilyenek mert akkor jutalomként éli meg. Tehát azért kell egy pici formában jelen legyen egy nap (most az mindegy hogy 1 puding vagy 1 tejszelet vagy egy rudi ) hogy a normál étkezés részének tekintse ne valami jutalomfalatnak amire vágyakozik/vágyik állandóan. Mert hogy ez üthet vissza később hogy nagy édességfüggő lesz.

Igen a sportolást azt mondták javasolták dehát kicsi még hozzá és amúgy is jön megy egész nap, játszóterezünk mászókázunk simán legyalogol 3kmet szóval masszív gyerek de valahogy ez mégse elég.

Vizet iszik amúgy napközben mindig (az oviban is csak víz lesz még nem jár egyenlőre) reggel iszik tejet meg este. De van hogy akkor gyümi teát.

2012. okt. 5. 13:07
 6/17 anonim ***** válasza:

Hűha. Az én fiam is vékony, 4 évesen 110 centisen kb. 16 kiló. DE most neki is az a korszaka van, hogy csak az édesség, meg egy-két fajta reggelire-, uzsonnára-, ebédrevaló. Reggel még ébren sincs, de már veszi ki a túró rudit a hűtőből. Majd kb. 1 óra múlva hajlandó reggelizni, ami 3 féle lehet: vajas kenyér (max. pirítós), bundás kenyér ketchuppel, kefír kukoricapehellyel. Ha cigánykereket hányok, akkor sem hajlandó mást enni. Felvágottról meg hallani sem akar. Ebédre az oviban semmi, maximum üres tészta vagy kenyér, egy kis leveslé, krumpli, rizs. Itthon rizs, krumplipüre, sültkrumpli, tészta, rántott hússal vagy rántott sajttal, utóbbi tartásmártással. Uzsonna/vacsora ugyanaz, mint a reggeli. Ő is szeretni a McDöncit, illetve az édességet. Nálunk az a jelszó, hogy édesség (a reggeli túró rudit leszámítva) akkor van, ha evett rendes hamit. De a rendes hami ilyenkor is általában vajas kenyér.

Korábban jó evő volt. Változatosan (főzelék főzelékkel és hús hússal), most egyedül az apja zöldborsó főzelékét hajlandó kb. havonta egyszer megenni, illetve ha olyanja van, akkor egy kis leves tésztával és krumplival vagy milánói makaróni. Én is kivagyok, de bízom benne, hogy majd kinövi. De ennek ellenére időnként megyünk McDöncibe, vagy rendelünk ezt-azt, elmegyünk cukrászdába. Szerintem azzal, hogy ennyire tiltod ezeket a szennykajákat és erőlteted az egészséges ételeket, csak az ellenállását növeled.

Nálunk pl. gyümölcs csak akkor fogy, ha odaülök mellé a földre, s míg ő játszik, anya villával adogatja a szájába a felkockázott gyümölcsöt. Uzsonnázni, is van, hogy így uzsonnázunk. S próbálkozom. Azt vettem észre, hogy ő a fűszermentes ételeket szereti. Pl A tartás is nálunk jórészt 99% tejföl, amit egy kis majonézzel és egy csöpp mustárral ízesítek. (A férjem meg felturbózza saját magának.), de pl. a darált húst is egy kis olajon és hagymán pirítóm meg, megsózom, s befőttel, krumplival vagy rizzsel falja. Ha valami túl művészien néz ki, vagy túl bonyolult a neve, meg sem hajlandó kóstolni.

Szerintem egyébként egyáltalán nem kövér a gyermeked (sőt, szerintem te sem), s havi egy McDönci beleférne, s rögtön mondhatnád, hogy "Kicsim, a múlt héten voltunk. Majd megyünk legközelebb is, de most sietünk ide-oda/drága stb." Ja, és én a helyedben saját magam vinném el a McDöncibe, hogy lássa, nem csak apával lehet oda menni.

Illetve még annyit, hogy két gyereket nem lehet ilyen szempontból sem összehasonlítani. Inkább a mozgást erőltesd nála (pl. játszótér, kirándulás, de még véletlenül sem szervezett sport), hogy lemozoghassa a felesleget.

2012. okt. 5. 13:09
 7/17 A kérdező kommentje:

Hát én nem tudom eldönteni hogy mi is a jó hogy most pont ilyen korszakban van vagy hogy valamiért erre van szüksége a szervezetének, (korábban épp azt hangoztatta mindenki amikor a válogatós rossz evő nagyobbam pl. napokig csak joghurton élt (natúr) meg kefíren vagy amikor napokig csak tésztát evett magában, vagy rakott brokkolit (volt egy ilyen korszakunk is) hogy rá kell hagyni a gyerekre mert érzi hogy mi kell a szervezetének és nem szabad erőltetni mást, majd abbahagyja).

Anyósom, a férjem barátnőm szerint ez ilyen testalkat és nem tudom befolyásolni és amúgy is még kicsi és majd elnövi meg hogy ők is iylenek voltak kicsinek és elnőtték stb. ( a férjem mondjuk pont nem volt ilyen mert világéletében normál alkat volt).

2012. okt. 5. 13:10
 8/17 A kérdező kommentje:

Kedves 6 os én nem most vagyok kövér:)) hanem ha a "lovak közé dobom a gyeplőt" és eszem amit a család többi tagja akkor szaladnak fel rám a kilók én ezt a 67-68 kilómat kemény munkával tudom csak tartani sajna.:((

És hát a te kisfiad 10 centivel nagyobb :)) azért az sokat számít. Meg főleg mondom én nem annyira foglalkoztam volna ezzel de a gyerekorvos és védőnő is megerősített. Illetve egyetlen kislány ismerősünk nincs aki ennyi kiló lenne. Ez nem véletlen szerintem.

2012. okt. 5. 13:17
 9/17 anonim ***** válasza:

Biztos le leszek pontozva, de én lassan sajnálom a gyerekeiteket. Nem azért, mert egészségesen próbáljátok őket etetni (ez inkább dicséretes, s ha ízlik neki, s nem tiltakoznak, akkor hajrá), de hogy egy síró gyereknek nem adunk több szelet kenyeret? Oké, a csokis croissanos, fánkos hisztit én sem venném be, de hogy uzsonnázik a család, s nincs több kenyér, mert én mint az anyja eldöntöttem, hogy már nincs rá szüksége? Ha semmi mást nem eszik meg, akkor hogy a fenében nincs szüksége több kalóriára. És hogy miért nem eszik meg semmi mást? Mert erőltetve van, vagy mert nincs ideje.

Anyóspajtit tuti leállítanám, hogy ne mondjon ilyeneket, apuval megbeszélném, hogy havi max. 1 Meki, de hogy állandóan nemet mondani az étkezés kapcsán . Szerintem pont most égetsz bele egy étkezési zavart. Inkább cselezd ki, ülj le mellé a földre, teríts meg neki a kisasztalnál a tv előtt. Tudom, most jön, hogy a tv előtt nem eszünk, mert nem tudjuk kontrollálni, mégis mennyit eszük, s ebből lesz csak a később étkezési zavar. Igen, előfordulhat, de hogy egy gyerek jórészt csak édességen és kenyéren él, az sem normális.

2012. okt. 5. 13:29
 10/17 anonim ***** válasza:

Szerintem is ilyen alkat a kislányod, nem igazán fogsz tudni mit tenni vele. Kislányom szinte megállás nélkül eszik, mégis 2 évesen csak 10 kg, ő meg ilyen alkat és idegesít, de nem tudok mit tenni.

A napi 1 túró rudi szerintem nem sok, nem vonhatsz meg tőle minden édességet. Anyósnak meg kell mondani, hogy nem azzal teszi a jót az unokájával, ha teletömi hízlaló kajával. Én is azt tanácsolnám, hogy tisztázd a kislányoddal, hogy 2 hetente elmentek Mc-be, de ahhoz úgy kell előtte ennie, ahogy te szeretnéd.

Sok sikert!

2012. okt. 5. 13:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!