Hogy magyarázzam el a kisfiamnak, hogy a barátja meg fog halni?
5 éves a kisfiam, és a kis barátjáról kiderült pár hónapja, hogy leukémiás. Tudja a kisfiam, hogy nagyo beteg, de attól még olyan, mint a többi kisgyerek, de néha be kell mennie a kórházba, hogy jól érezze magát. De eddig úgy vettem észre, hogy ő ezt még nem igazán fogta fel.
Ma hívott a kisfiú anyukája, hogy bevitték a kicsit a kórházba, és válságos állapotban van. Nem tudom, hogy magyarázzam el a kisfiamnak. Az anyukájának azt mondták, hogy lehet, hogy nem éri meg a jövő hetet. Ti hogy kezelnétek ezt a helyzetet?
Van arra lehetőség, hogy ő is bemehessen "elköszönni" tőle? Vagy ez rossz ötlet lenne?
1éves koruk óta legjobb barátok :(
Istenem, de borzalmas helyzet... mimd Nektek es mind a baratotok csaladjanak nagyon sok erot kivanok!
en megprobalnam megoldani hogy talalkozzanak, de semmikeppen nem a bucsura keszitenem fel a fiam. A piciknek hihetetlen szenzoraik vannak, szerintem tudni fogja, hogy akkor es ott mikeppen viselkedjen.
parommal pont most beszeltuk at a helyzetet, es ugy, hogy mindkettonknek van olyan bartja akit pici korunk ota ismerunk, azt javasoljuk,hogy ne legyen a Fiad es a Baratja megfosztva egy pillanatra sem egymas tarsasagatol, ha igenylik az egyuttletet.
Bizz a gyerekedben, hogy ahogy a baratsagot mint erzest, ugy az elvalast is kezelni tudja.
Sok sok erot es a leheto legjobb dontest kivanom megegyszer!
Próbáld neki elmagyarázni, hogy a betegségeket gyógyszerekkel meg lehet gyógyítani, de sajnos van olyan is, amit nem mindig. A kis barátja most ilyen betegségben szenved, és mivel nem segítenek már a gyógyszerek, a teste kezd egyre jobban elfáradni. Próbálj hasonlatokkal élni, úgy jobban megérti. Talán kis állatotok halt már meg. Emlékeztetheted rá, hogy neki is elfáradt a teste, a kis barátjával is ugyanez történik. Minél fáradtabb a test, annál kevésbé tud működni, szép lassan el fog aludni, megáll a szíve, nem fog többet dobogni.
Mond neki, hogy mikor Ő fáradt a sok játéktól, futkosástól, akkor alszik egyet, és frissen ébred, mert az egészségeseknél ez így van. Ellenben a kis barátja beteg, és mivel nem segítenek neki a gyógyszerek, Ő nem fog már felébredni az alvásból, mert nagyon fáradt a teste.
Sajnos okosabb nem jut eszembe. Nagyon nehéz ez a helyzet.
Polcz Alaine-nek van egy könyve: Meghalok én is? Próbáld beszerezni, mert sok jó dolgot ír ezzel kapcsolatban. Talán segítség lehet számotokra.
A kórházba bevinni nem rossz ötlet, mert úgy láthatná mennyire beteg a kis barátja, és talán könnyebben megértené mi zajlik. Csak sajnos nem hiszem, hogy beengednék hozzá!
Ennyire még ne szaladjunk előre, de ha tényleg elmegy a kisfiú, a végső búcsúra mindenképp vigyétek majd el, hogy tudatosuljon benne mi történt, mert így könnyebben feldolgozza majd.
Előre én sem mondanék semmit, és nem vinném be, mert ijesztő dolgokat láthat. Ha a kórház udvarán tudnak találkozni, csak akkor. Kegyetlen ez az egész. Ilyenkor rájön az ember, hogy mindaz a probléma, ami nap mint nap megkeseríti az életünket, valójában semmi.
Bízom benne, hogy nem fog baj történni.
Köszönöm a kedves válaszokat! Azt tudja a kisfiam, hogy kórházba van a kisfiú, mondta, hogy majd apa és anya úgyis meggyógyítják (férjem orvos, én ápolónő vagyok). Ha arról lenne szó, a férjem megoldaná, hogy bevihessük, mert egy műsik osztályon Osztvez., de nem tudom, hogy haszna lenne-e belőle, ha ágyban fekve, branülökkel, vezetékekkel látná. Mert a kisfiú már felkelni nem tudna :( Mondtuk neki, hogy a nagyi is így volt, az ő halálára emlékszik, de azt sem igazán értette még. Kérdezte, ogy akkor többet nem is játszhat a betegség miatt a Danikával? Mondtam neki, hogy sajnos nem valószínű, mert Danika nagyon beteg. Erre mondta, hogy de meddig lesz még beteg? A szívem szakadt meg.. :(
A másik problémám viszont az, hogy most 'haragszik' az apjára, hogy nem gyógyítja meg. Hiába mondjuk neki, hogy apa másik osztályon dolgozik, ő más betegségekkel foglalkozik, stb, neki most apa a rossz, mert nem tujda meggyógyítani :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!