Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy magyarázzam el a kisfiamn...

Hogy magyarázzam el a kisfiamnak, hogy a barátja meg fog halni?

Figyelt kérdés

5 éves a kisfiam, és a kis barátjáról kiderült pár hónapja, hogy leukémiás. Tudja a kisfiam, hogy nagyo beteg, de attól még olyan, mint a többi kisgyerek, de néha be kell mennie a kórházba, hogy jól érezze magát. De eddig úgy vettem észre, hogy ő ezt még nem igazán fogta fel.

Ma hívott a kisfiú anyukája, hogy bevitték a kicsit a kórházba, és válságos állapotban van. Nem tudom, hogy magyarázzam el a kisfiamnak. Az anyukájának azt mondták, hogy lehet, hogy nem éri meg a jövő hetet. Ti hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Van arra lehetőség, hogy ő is bemehessen "elköszönni" tőle? Vagy ez rossz ötlet lenne?

1éves koruk óta legjobb barátok :(

2012. okt. 4. 22:25
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom, hogy helyes-e, de úgy gondolom, én ennyi idős gyereket nem tennék ki ennek.
2012. okt. 4. 22:27
 2/19 Babeli Zurzavar ***** válasza:
100%

Istenem, de borzalmas helyzet... mimd Nektek es mind a baratotok csaladjanak nagyon sok erot kivanok!

en megprobalnam megoldani hogy talalkozzanak, de semmikeppen nem a bucsura keszitenem fel a fiam. A piciknek hihetetlen szenzoraik vannak, szerintem tudni fogja, hogy akkor es ott mikeppen viselkedjen.

parommal pont most beszeltuk at a helyzetet, es ugy, hogy mindkettonknek van olyan bartja akit pici korunk ota ismerunk, azt javasoljuk,hogy ne legyen a Fiad es a Baratja megfosztva egy pillanatra sem egymas tarsasagatol, ha igenylik az egyuttletet.

Bizz a gyerekedben, hogy ahogy a baratsagot mint erzest, ugy az elvalast is kezelni tudja.

Sok sok erot es a leheto legjobb dontest kivanom megegyszer!

2012. okt. 4. 22:40
 3/19 anonim ***** válasza:
74%

Próbáld neki elmagyarázni, hogy a betegségeket gyógyszerekkel meg lehet gyógyítani, de sajnos van olyan is, amit nem mindig. A kis barátja most ilyen betegségben szenved, és mivel nem segítenek már a gyógyszerek, a teste kezd egyre jobban elfáradni. Próbálj hasonlatokkal élni, úgy jobban megérti. Talán kis állatotok halt már meg. Emlékeztetheted rá, hogy neki is elfáradt a teste, a kis barátjával is ugyanez történik. Minél fáradtabb a test, annál kevésbé tud működni, szép lassan el fog aludni, megáll a szíve, nem fog többet dobogni.

Mond neki, hogy mikor Ő fáradt a sok játéktól, futkosástól, akkor alszik egyet, és frissen ébred, mert az egészségeseknél ez így van. Ellenben a kis barátja beteg, és mivel nem segítenek neki a gyógyszerek, Ő nem fog már felébredni az alvásból, mert nagyon fáradt a teste.

Sajnos okosabb nem jut eszembe. Nagyon nehéz ez a helyzet.

Polcz Alaine-nek van egy könyve: Meghalok én is? Próbáld beszerezni, mert sok jó dolgot ír ezzel kapcsolatban. Talán segítség lehet számotokra.

A kórházba bevinni nem rossz ötlet, mert úgy láthatná mennyire beteg a kis barátja, és talán könnyebben megértené mi zajlik. Csak sajnos nem hiszem, hogy beengednék hozzá!

Ennyire még ne szaladjunk előre, de ha tényleg elmegy a kisfiú, a végső búcsúra mindenképp vigyétek majd el, hogy tudatosuljon benne mi történt, mert így könnyebben feldolgozza majd.

2012. okt. 4. 22:42
 4/19 anonim ***** válasza:
88%
Ó a szívem szakad meg ilyenkor.:( Én sem vinném be,még túl kicsinek tartanám egy ilyen borzalmas dologhoz.:(
2012. okt. 4. 22:43
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Szörnyű ilyet olvasni:(:(Nagyon sajnállak titeket is,meg a barátja családját is:(:(
2012. okt. 5. 06:02
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Ekkora gyereknek egyenlőre nem magyaráznám el a barátja halálát. Azt mondanám, hogy most sokáig nem fogjuk látni, nem jön óvodába, nem tudunk találkozni vele, mert nincs jól, vagy bármit, amivel nem hazudsz, de mégsem kapja telibe a helyzetet tényszerűen. Azt gondolom én annak sem tenném, ki, hogy a válságos állapotban levő kisbarátját meglátogassa. Nem hiszem,hogy rövid, vagy hosszútávon jót tenne ha látná azt a pici testet az intenzíven, becsövezve, infúzióra kötve. Más egy 16 éves gyerek, aki már így vagy úgy találkozott már a halál fogalmával és megélte talán az elvesztését rokonnak, vagy ismerősnek, de ez egy kis ártatlan 5 évesnek nagyon drasztikus hatás lenne.
2012. okt. 5. 08:11
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
nem fogod tudni bevinni, mert tuti, hogy nem engedik be a kórházba és nem is vinném, ha lehetne sem. Sajnos ez egy nagyon nehéz helyzet. Egyenlőre nem mondanék neki olyat, hogy meg fog halni. Drukkolok, hogy csoda történjen.
2012. okt. 5. 09:14
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Előre én sem mondanék semmit, és nem vinném be, mert ijesztő dolgokat láthat. Ha a kórház udvarán tudnak találkozni, csak akkor. Kegyetlen ez az egész. Ilyenkor rájön az ember, hogy mindaz a probléma, ami nap mint nap megkeseríti az életünket, valójában semmi.

Bízom benne, hogy nem fog baj történni.

2012. okt. 5. 09:25
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén sajnálom. Sajnos nem tudok hasznos tanácsot adni, mert magam sem tudnám, hogy mit lenne jó ilyen helyzetben tenni. :( Bízom a csodában!
2012. okt. 5. 10:26
 10/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kedves válaszokat! Azt tudja a kisfiam, hogy kórházba van a kisfiú, mondta, hogy majd apa és anya úgyis meggyógyítják (férjem orvos, én ápolónő vagyok). Ha arról lenne szó, a férjem megoldaná, hogy bevihessük, mert egy műsik osztályon Osztvez., de nem tudom, hogy haszna lenne-e belőle, ha ágyban fekve, branülökkel, vezetékekkel látná. Mert a kisfiú már felkelni nem tudna :( Mondtuk neki, hogy a nagyi is így volt, az ő halálára emlékszik, de azt sem igazán értette még. Kérdezte, ogy akkor többet nem is játszhat a betegség miatt a Danikával? Mondtam neki, hogy sajnos nem valószínű, mert Danika nagyon beteg. Erre mondta, hogy de meddig lesz még beteg? A szívem szakadt meg.. :(

A másik problémám viszont az, hogy most 'haragszik' az apjára, hogy nem gyógyítja meg. Hiába mondjuk neki, hogy apa másik osztályon dolgozik, ő más betegségekkel foglalkozik, stb, neki most apa a rossz, mert nem tujda meggyógyítani :(

2012. okt. 5. 11:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!