Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Orrmandula műtétje lesz a...

Orrmandula műtétje lesz a kisfiamnak. Mit ehet mütét után és hány órával? Hogyan és mikor vesznek tőle vért? Még nincs 3,5 éves. Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok!

Figyelt kérdés

A vérvételtől is félek, hogy ekkora gyereket hogyan kell lefogni vagy mi lesz? Nem fogja odatartani a karjat.

Mikre figyeljek oda? Volt valakinél a műtét után probléma? Bevérzés? Csak orrmandulát vesznek ki.

2012. szept. 26. 15:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiamnak holnap veszik ki az orrmanduláját, 3 éves lesz novemberben. Elvileg holnap, mert először minden kisgyereket megvizsgál a gyerekorvos, és ő mondja rá az áment, azaz, hogy műthető-e a gyerek.

Előzetesen az orvos ad egy laborpapírt (augusztus végén voltunk fül-orr-gégésznél), azzal el kell mennetek vérvételre, tehát ezt nem a műtét napján intézik, hanem ti intézitek előtte. (Mi 11-én voltunk pl.) A vérvételen megmondják, hogyan fogd a gyereket, és oda fogja adni a karját, mert muszáj lesz, de ordítani fog, az tuti. Pontosan így néz ki: háttal neked az öledbe veszed a gyereket, a lábait bekulcsolod a lábaid közé, az egyik karoddal átöleled úgy, hogy öleled azt a karját is, amelyikből nem vesznek vért, és a markodba fogod a másik felkarját. Kb. fél perc az egész. Előtte enni nem szabad a gyereknek, de itassad, éjjel is lehetőleg, mert ha nem iszik eleget, nehéz vért venni. Csak vizet ihat.

A fül-orr-gégész adni fog egy anenszteziológiához való papírt is, amit ki kell töltened, mielőtt mentek a műtétre, (a betegségekre, születés körülményeire kérdeznek rá) ezen rajta van minden információ. Nekünk reggel 7-re kell bemenni a klinikára, éjfélkor ehet utoljára a gyerek és 6-kor ihat 2dl szénsavmentes vizet vagy ízesítetlen teát.

Ha túl vagyunk a műtéten, és hazajöttünk, megírom neked a tapasztalatokat.

2012. szept. 26. 17:06
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi, hogy ez egy napos műtét, reggel bemegyünk, ha nincs semmi probléma, és miért lenne, akkor pénteken jöhetünk is haza.
2012. szept. 26. 17:07
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Lányomnak nyár elején volt 1 éve, hogy kivették az orrmanduláját. Vérvételnél érdekes módon nem sírt, meg is dicsérték, ő akkor sírt, amikor mindennel végeztünk és leszedték a ragtapaszt a lábáról, amiben a branül volt. :) El fogják mondani, hogy hogyan fogd. Többnyire azért sírnak vérvételnél. Aztán adtak nekünk bódító kúpot a fenekébe, ezt meg se érezte, elbódult. Vihette a kedvenc állatát a műtőbe. Fél óra volt, miután kihozták, az ijesztő volt, mert ébredésnél kivétel nélkül minden gyerek rúgkapált és sírt, ordított, de azt mondták, ez normális, mert amikor kimegy a bódító hatása, akkor ezt így élik meg. Jó, ha ott van apuka, mert ő jobban tudja fogni ez idő alatt, mint te. Utána a lényeg, hogy inni kell (vagy joghurt, krémtúró ilyesmit enni), mert akkor engednek haza, ha ivott. Bevérzés nem nagyon jellemző, hogy van, nekünk sem volt és senkinek amikor benn voltunk. Aznap még hazajöttünk. Arra kellett figyelni, hogy ne ugráljon, ne sírjon, ne futkosson, de megértette, nem volt gond. Első napokban inkább pépes kajákat adtunk neki, nem darabosat. Semmi gond nem volt, ne aggódj!
2012. szept. 26. 18:50
 4/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kedves válaszokat!

Első írd majd meg a tapasztalatodat légyszi! Minden jót nektek!

2012. szept. 26. 19:03
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
A 2.5 éves kisfiamnak másfél hónapja vették ki az orrmanduláját. Semmi gond nem volt se előtte,se utána! Sok múlik a személyzeten is! Tudom,könnyű mondani,hogy ne félj, de ne félj,mert azt a gyerek megérzi. Fél 8ra mentünk, 9kor kapott egy kúpot,amitől elkábult. Nem sokkal utána vitték is a műtőbe, 25 perc múlva már hozták. Ébredés után 40percig hisztérikusan üvöltött,de sajna a kicsiknél ez általános, így hat rájuk az altatás. A hisztéria alatt nem lehetett rá hatni,totál önkívületi állapotban volt. Majd 2 órát aludt. Ezután ihatott,majd ehetett. A lényeg,hogy szénhidráttartalmú legyen. Ő kekszet, ropit kért egy kevés joghurttal. Nem hányt, igy délután 2kor hazajöhettünk. Műtét előtti éjféltől nem ehet,nem ihat, te se tedd ezt a szeme láttára. Mi vittünk be laptopot,azon nézett pár rész bogyó és babócát az ébredés után. Műtét előtt meg rajzolt, járkált. Minden jót!
2012. szept. 26. 22:11
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
még azt nem írtam,hogy aznap, másnap nem sokat evett,de amit kért,azt kapott. Kifli, keksz, pogácsa,főtt kaja, nem evett pépest! A műtét óta sokkal jobb, rendesen kap levegőt az orrán.
2012. szept. 26. 22:16
 7/17 A kérdező kommentje:

Koszi utolso neked is!

Jot mosolyogtam, mi is bogyo es babocaval keszulunk neki.:)

Nagyon izgulok de remelem minden ok lesz es o is vegre kap az orran levegot mert tegnap ejjel ugy kiszaradt a torka hogy ugatva kohogott.:(

2012. szept. 26. 22:36
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

1. vagyok

Itthon vagyunk, és mama kényezteti az unokát, úgyhogy írok neked, aztán kialszom magam! :-)

7-re mentünk be reggel, 9.30-ra voltunk műtétre kiírva. Negyed tíz körül kapott egy bódító kúpot a fenekébe, és amikor már elbódult, akkor próbáltak neki branült szúrni, de nála ez problémás, úgyhogy nem is kínozták, hanem altatás után szúrtak neki egyet. 25 perc volt a műtét, tényleg elég ijesztő az ébredés, pedig az enyém nem üvöltött, "csak" nyöszörgött és mindenáron fel akart kelni, kapkodott az infúzióhoz, véletlen orrba vágta magát, vérzett az orra. De ez kb. 10 perc alatt lement, azután aludt. Nem sokat, mert más gyerek 3-4 órát aludt nyugodtan, az enyém másfelet és onnantól az volt a legnagyobb problémája, hogy éhes. Vittem neki egy kis új játékot, mesekönyvet, míg az őrzőben voltunk, azzal elvolt. Bódult volt egyébként, de egy istennek nem aludt! Ébredés után kb. 1 órával ihatott vizet.

Mikor a szobába kerültünk rögtön elaludt, majd a tubus helyét fájlalta. Az orrmandulás gyerekeknél mindnek a tubus helye fájt csak. 5-kor ehetett egy kiflit. Sok folyadékot kellett inni és lement 1l infúzió. Néztek egy vizeletet délután, mivel az jó lett, így levették az infúzióról és mondták, hogy másnap jöhetünk haza, ha az éjjel sem lesz gond. Semmi gond nem volt, fél7-kor hozták a reggelit, 7-kor elmentünk az ambulanciára a műtős dokinkhoz, negyed 8-kor már hazafele tartottunk. Ha helybeliek lettünk volna, még aznap hazaengednek, de én nem bántam, hogy nem veszik ki rögtön a szakszerű felügyelet alól.

8-án kell kontrollra mennünk, addig nem ehet-ihat meleget, hideget, fűszereset és szénsavasat, nem szaladgálhat (bár csak 2 nap a szobafogság, aztán kimehet), nem ugrálhat, nem bukfencezhet, nem állhat fejen, nem lógathatja lefele a fejét. Szóval ez a kontrollig lévő egy hét szerintem keményebb lesz, mint a műtét.

Én nem mondom, hogy ne izgulj, mert úgyis felesleges, én is jól kibőgtem magam, mikor bevitték a műtőbe, szörnyű érzés volt, mikor a kis magatehetetlen testét felemelte a műtősfiú, de nagyon bízunk benne, hogy javít a problémáin.

Egyébként akkora volt az orrmandulája, hogy azon csodálkoztak, hogy eddig semmit nem okozott, mert beszívta a dobhártyát mindkét oldalon pl.

A hangján hallatszik, hogy valami történt vele, mert a pangó váladék és a műtét helyén lévő ödéma miatt orrhangon beszél. A váladékot holnap lehet csöppel feloldani és óvatosan leszívni, az ödéma meg majd lelohad.

Ennyi.

Bocsi a kisregényért, de még nagyon friss az élmény!

2012. szept. 28. 11:28
 9/17 A kérdező kommentje:

Szia!

Koszonom a reszletes beszamolot!

Gondoltam ratok.

Amikor meg olvastam az irasod meg is konnyeztem.

Mennyi mindenen kell(ett) keresztulmenni....

Jobbulast a kicsidnek!

Majd leirom nalunk hogy volt, mi kedden megyunk. Sajnos most a pici lanyom 3. napja 39-40 fokos lazban van. Torka piros, remelem a teso nem kapja el igy most gondolhatod azt se tudom hol all a fejem. Remelem keddre jol lesz mar mert idegbajt kapok. Kedden a mama vigyaz ra amig mi korhazban leszunk.

Vigyazzatok magatokra!

2012. szept. 28. 21:17
 10/17 anonim ***** válasza:
Gondolok rátok kedden és jobbulást a kicsinek!
2012. szept. 29. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!