Anyukák kérlek írjatok, hogyan sikerült feldolgozni, hogy autista a gyermeketek?
Én örültem, hogy végre magyarázatot kaptam minden furcsaságára. És azóta, mintha kaptam volna hozzá egy kulcsot...
Pont ma kérdezte meg a lányom, hogy milyen lett volna, ha nem autistának születik... azt mondtam, akkor úgy szeretném. De mivel így született, hát így szeretem, ahogy van! :)
Előzőnek: az autizmus (nem a gyanú) diagnózisát eleve egy szakorvos team mondja ki, nagyon komoly kivizsgálás után, nem egyetlen szakorvos. Tehát a tévedés kizárt... (Nálunk legalábbis így volt, 2 pszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus, 1 hetes kórházi kivizsgálás, 6-8 különböző teszt).
Egyébként meg jelenleg alig van az országban olyan gyermekpszichiátriai intézmény, ahol autizmust tudnak diagnosztizálni...
3 évesen még semmit nem lehet tudni, akkor maximum a gyanút tudják kimondani...
Várjatok kb. 5 éves korig, addigra egyértelművé válik és diagnosztizálható.
Korai fejlesztő csak gyanút mond ki...
Nálunk másfél éves kortól kezdődtek a tünetek, repkedéssel. Az igazi problémák (szociális zavarok, viselkedészavarok) az oviban jelentkeztek, teljesen más volt, mint a többi gyerek. Amit én itthon tapasztaltam, az a kényszeresség (rituálék), nagyon komolyan válogatós volt, nem nagyon értette az emberek közeledését, idegenekkel néha gátlástalanul kedves volt (tehát pl. vadidegeneket megsimogatott), máskor meg, ha hozzáértek, dührohamot kapott. De órákon át lehetne sorolni a tüneteket, nagyon sok tünet önmagában semmit nem jelent, egészséges gyermekekre is jellemző, de így együtt, az összes már több mint gyanús volt.
Másfél éves ide-oda mászkálás után 5,5 évesen kaptunk diagnózist a Vadaskertben (ott is voltunk már korábban is, akkor még nem tudták diagnosztizálni).
Egyébként az én lányom Aspergeres, tehát magasan funkcionáló, jól beszélő autista.
Kérdező,az enyém 3,5 éves, és ritkán veszi fel a szemkontaktust, lesüti a szemét, lehajtja idegenekkel szemben (ebben pl. a védőnő is benne van)....a kutya se mondta h autista, főleg h "szociális autista"....Nemár. Se papír róla, se semmi, 1 db ember véleménye...Tudod mi van az én gyerekemmel 1xűen? Szégyellős.
De ettől függetlenül el lehet vinni, biztos megírják a kp címét...Csak nehogy elkezd már feldolgozni, h autista, mikor lehet nem is az!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!