Fogas kérdés? Kezelések 4 évesen?
4 éves kisfiamnak a gondos fogmosás ellenére 2 rágó foga is szuvas :(
Voltunk fogorvosnál aki javasolta az ecetelést illetve ha kisfiam hagyná ki is fúrná-betömné a fogakat.
Az első látogatáskor csak "liftezett" a fogorvosi székkel, kapott szájmaszkot stb... ill. a dr. bácsi megvizsgálta a fogait.
Szerintetek érdemes kitenni a fúrásnak 4 évesen?
Nem fogja örökre megutálni a fogászatot?
Mielőtt magkapnám a "magamét"
- nem eszik több édességet mint a bátyja akinek maximálisan egészségesek a fogai
- minden nap min. 2X mossa meg és amikor véges én is megmosom neki
A fogorvos szerint ez genetika :( mivel az 1 évvel idősebb bátyjának nincsenek ilyen gondjai.
Nálunk nem is tömnek, tejfogat, de én tuti nem vinném sima fogorvoshoz. Mondjuk és is fogorvos fóbiás vagyok. Inkább szülnék háromszor mint egyszer tömés. :)
Én a gyereket ózonos fogászatra vinném, ott nem éri rossz élmény.
Nálunk simán hagyta, hogy betömje a 9. fogát a fiamnak. Most épp a 10. foga romlott el. neki van csontosodási problémája, ezért van.
De lényeg, hogy sírás nélkül hagyta a tömést.
A hátsó fogakat betömik nálunk.
Nincs benne ideg? 15 hónapos volt a fiam, mikor lefejelte a járólapot, és az első két foga visszaütődött az ínybe. (?) Először azt hittem kitörtek a fogai, de nem találtam meg a kitört fogakat. Ambulancia, röntgen, majd gyerekfogászat. Na itt mondta a doki, hogy visszacsúsztak a fogai, de ezek már kiidegelődtek, így majd szépen lassan visszabújnak, de el fognak feketedni, és kiesni két-három éves korára. :(
Még meg van a fog, de sajna szuvas az van nekünk is.
Szerintem IGENIS TÖMJÉK BE!! Ne hagyd magad, hogy csak ecseteljék, mert az mire jó? Aznapra kiöli a bacikat, na és? Utána romlik tovább, fekete lesz a foga, talán még fájni is fog neki, pedig még csak 4 éves, legalább 2-3 évig szüksége lesz még ezekre a fogakra!!
Az én fiam is sajna az én fogaimat örökölte, sorra lyukadnak a fogai. Elmentünk gyerek fogorvoshoz 3,5 éves korában. Sajna mi nem csak lifteztünk és ismerkedtünk, hanem a doki rögtön nekiesett a fogtömésnek!!! :( A fiam elég akaratos, hisztis gyerek, de a fúrást hősiesen tűrte. Aztán valami bekattant neki, már csak a tömés volt hátra, de azt nem volt hajlandó hagyni. Üvöltött, elrángatta a doki kezét, stb. Kimentünk a váróba, fél órát vigasztaltam, győzködtem stb. Elmeséltem, hogy már nem lesz semmi extra, csak a néni "bekeni" a fogát. De nem volt elég, újra üvöltött és küzdött. De már ki volt fúrva, muszáj volt befejezni. Úgyhogy le kellett fognom, kipeckelték a száját és megcsinálták amit kellett. Én zokogtam, mint egy óvodás...
Iszonyú tortúra volt, azt hittem a gyerekem innentől kezdve rettegni fog a fogorvostól, soha többé nem tudom majd rávenni a dologra. De a nénik nagyon cselesek voltak! Megdicsérték, hogy ügyes volt, de nem eléggé. Megmutattak neki egy kis ajándékot és mondták, hogy elteszik csak neki (!) és ha legközelebb még ügyesebb lesz, akkor megkapja. 1 hónap múlva mentünk, sokat beszélgettünk közben a dologról, és mondtam, hogy ott várja az ajándék. Meglepetésemre végig ülte szépen a dolgot, meg se nyikkant! Pedig tényleg nagyon akaratos gyerek!!!!!! Megkapta a nénitől az ajándékát egy nagyon büszke volt magára.
Azóta már vagy 4 foga van tömve (sajna), de minden alkalommal bátran megy és szépen hagyja magát!
Ja, és még annyit, hogy TÉNYLEG NEM FÁJ a tejfog tömése. Max kellemetlen, ahogy spriccel a fúróból a víz, meg talán valamit lehet is érezni, de nem fáj. Emlékszem, nekem is csomó tejfogamat betömték!
DE!! Szerencsére ez a dolog csak a tejfogaimat érintette, a felnőtt fogaim egész jól bírják. Remélem a fiamnak is lesz ilyen mázlija.
NAgyon köszönöm a sok hasznos választ!
Azt hiszem elkedem a "lelki felkészítést" a fiamnál!
Ő is rettenetesen akaratos, ha valamit a fejébe vesz akkor az ugy van-vagy úgy legyen...különben ihajjj :)
Sajnos az én lányom is örökölte a "szuper" fogaimat, neki is lyukadt ki tej-rágófoga. 3 éves kora körül vettem észre, elvittem gyerek-fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy tejfogat nem lehet tömni, félévente ecseteli. El is jártunk hozzá, majd úgy 5 éves korában elkezdett fájni az egyik foga. Persze augusztus 20 előtt volt, alig tudtunk olyan fogorvost találni, aki megnézte. Kifúrták a fájó fogát, hogy kiürüljön a genny, nagyon rossz élmény volt neki, nagyon fájt, mivel be volt gyulladva. Ezután kerestem jobb fogorvost, aki megnézte a lányom fogait és talált még egy lyukasat, amire azt mondta, hogy be kell tömni. Persze többször visszamentünk hozzá, mivel az előző élmény után alig lehetett rábeszélni a lányomat, hogy kinyissa a száját. Végül beígértem egy cirkuszlátogatást, ami elég hatásos volt, 5 perc alatt kész volt a tömés, ami a lányom szerint egyáltalán nem fájt. Azóta is bánom, hogy nem lett az elején betömve, mert rossz orvoshoz kezdtem el hordani, így egy csomó fájdalomtól kíméltem volna meg.
Azóta már kint van 2 csont rágófoga is, azokra megcsináltattam a barázdazárást is, ez szintén egyáltalán nem fáj, sőt tök izgi, mikor a doktorbácsi megvilágítja as varázsfénnyel. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!