Túlzott megfelelésű 4 éves kisgyermekkel mi a teendő? Van e egyáltalán?
4 éves lányom, az esetek nagy többségében nagyon meg akar felelni nekünk. Sokszor nem azt mondja, cselekszi amit szeretne, hanem aminek tudja hogy mi örülnénk.
Sokszor érzem, hogy nem a saját vágyai szerint tesz, hanem ahogy "kell". Ez egy bizonyos szinten nagyon is jó, de szerintem nincs az rendben ha egy 4 éves gyerkőc mindig azt mondja amit hallani akarnak.
Hogy tudnám egy kicsit változtatni, hogy "szabadabb" legyen. Kell egyáltalán bele avatkozni abba hogy most ilyen?
Bocsánat hogy nem tudok értelmeset írni de barátnőm kislánya is ilyen de mondjuk neki az apja nagyon határozott, keménykezű és sokszor ellentmondást nem tűrő volt vele kicsinek is már. Jól belenevelte ezt az állandó megfelelni vágyást.
Egyrészről jó mert egy álom a kislánnyal bárhova is elmenni hiszen sose rosszalkodik vagy tesz helytelen dolgokat (mint pl. az én gyerekeim szétszednek egy helyet és ég a fejem...) másrészről nem tudom mi lehet majd a következménye a nagybetűs életben, egyenlőre rossz oldalát még nem látjuk, talán annyi hogy kicsit kevésbé tudja " belevetni" magát a játékba más gyerkőcökkel mert mindig aggodalmaskodik.
Lehet hogy ez típus kérdése is vagy életkori sajátosság bár az én lányom most 3 éves de nem látom hogy 1 év múlva hasonló lesz majd.
pl1: játékból fagyit hoz nekem. tudom melyik a kedvence, de azt "eszi" ami az én kedvencem is, mert az a finom, az Ő eredeti kedvence nem is finom.
pl2: tusfürdőt keresgélünk. van egy fajta amit a kislányunk nagyon szeret, mindig azt kéri hogy vegyünk. beszélgetünk az apjával melyik finom, melyik nem. onnantól csak az a jó ami nekünk is finom
pl3: az ovis csoportban van egy nagyon aranyos kislány, kis cserfes, kedves. egyszer megkérdeztük a lányunkat hogy Ő a barátja-e. Mondta hogy nem, és sorolta azokat akik a barátai. Másnaptól csak ezzel a kislánnyal játszott mert vele kell, ő az aranyos.
pl4: egyszer megcsinálta reggel az ágyát mire felkeltünk. nagyon megdícsértem, tényleg ügyesen beágyazott. azóta minden reggel kötelező szerűen beágyaz.
ez most csak hirtelen pár pl, nem is a legjobbak, legkirívóbbak, de ez jutott eszembe.
Úgy látszik nagyon vágyik az elismerésetekre. Szerintem nem lesz ebből probléma, most még kicsi, de elég szerintem az is, ha mindig megdicséritek, ha egyedül választ valamit, vagy egyedül dönt valamiről. Sok gyerek vágyik elismerésre, csak nála ez valamiért jobban kijött, szerintem ne aggódj miatta :)
3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!