Mit lehet tenni, ha 2.5 éves gyerekem azzal nyúz, hogy tanítsam meg olvasni?
Az írást én nem azonnali kezdéssel, pláne nem szülői erőltetésre gondoltam, viszont ha 3-4 éves korára megtanul olvasni, akkor értelemszerűen a következő lépcsőfok az írással való próbálkozás lesz. (Pl. le szeretné írni majd a saját nevét, "valódi" betűkkel próbál majd levelet írni, stb.) Erre írtam én azt, hogy előfordulhat, hogy a betűket sokáig a saját ízlésének megfelelőre fogja alakítani, és hogy ez teljesen normális dolog.
Ami azt illeti, persze, hogy nem kell "íratni", de olvasni se te akarod megtanítani, hanem ő akarja, pedig a 2 és fél évesek zöme még beszélni is csak most tanul, nem hogy olvasni, tehát nincs kizárva, hogy a gyerkőcöd az írást is hamarabb akarja kezdeni majd, mint az "átlag"...
Kisfiam most 2,5 éves. Karácsonyra kapott egy babalaptopot. Már előtte is kérte, hogy a mágnestáblájára rajzoljunk neki "apa-betűt", meg "mama-betűt", stb. Na a laptopozás óta viszont saját maga tanulgatja a betűket. Ahogy a laptopon a hang tanítja: ká, mint kutya, i mint indián, stb. Most már rengeteg betűt felismer, mondja magától, sőt, elkezdte zsírkrétával ő is gyakorolgatni lerajzolni a betűket, pedig istenigazából rajzolni a szó klasszikus értelmében véve még nem tud. De ha egyszer érdekli, akkor hagyni kell, ha korai, ha nem.
Az is "korai", hogy elmondja ennyi idősen az anyám tyúkja című verset, mégis el tudja mondani elejétől a végéig, mert a bölcsiben megtanulták. Most éppen az öreg néne őzikéjénél tartanak, amiből 4 versszakot már tud kívülről. Most mit csináljak, ha imádja ezeket??? Vissza nem foghatom... Majd olyan sulit kell neki találni, ahol a neki adott plusz feladatokkal nem fog unatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!