Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szobatisztaság és beszéd...

Szobatisztaság és beszéd összefügghet egymással?

Figyelt kérdés

2 éves múlt a fiam, és jó lenne, ha lassan szobatiszta lenne. Legkésőbb szeptemberre, mert akkor felvennék az oviba. A tesót úgy szoktattuk bilire, hogy egyszerűen levettem róla a pelust. Egy párszor összepisilte magát, aztán ráült a bilire. Már majdnem 3 éves volt. Ráadásul a fiam közel sem olyan fejlett, mint a lányom volt ennyi idősen. Ő már 2 évesen mondatokban beszélt. A fiam 1-2 szót mond, és általában azt látom, hogy nem olyan értelmes, mint a leányzó volt 2 évesen. Pl. a lányom a képeskönyvben végigmutogatta az összes állatot, ha rákérdeztem, a fiam még a kisujját sem emeli fel.

Azt mondja a férjem, hogy hagyjam ezt a szobatisztaság kérdést még, mert úgysem fog menni. Még nem elég okos. És hogy csak stresszelni fog, ha bepisiltetem. Szerintetek? Persze egyáltalán nem szól, hogy pisilni kell, de a lányom sem szólt soha, szóval szerintem arra hiába várok.

2012. márc. 19. 13:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem úgy kell szobatisztává nevelni egy gyereket, hogy összepisilteted. Mellesleg nincs 2 egyforma, ő valami másban okosabb sokkal, mint az első gyereked. Nem kell erőltetni a bilit, még kicsi, majd ha az agya megérik rá, akkor észre fogod venni. Próbálkozhatsz, de ha ő elutasítja akkor semmiképp ne erőltesd.
2012. márc. 19. 13:32
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy nagyon a kislányodból indulsz ki.

Nem lenne szabad őket összehasonlítani, hanem hagynod kellene a fiad, hogy a saját ütemében fejlődjön.

Az unokaöcsém hamar, 1,5 évesen leszokott a pelusról, de csak 2,5 évesen kezdett beszélni (mikor bölcsibe került), tehát nem feltétlen függ össze a két dolog.

Próbálkozhatsz leszoktatni a pelusról, de erőltetni nem kell. Biztos, hogy meg fog rá érni. Hamarosan jön a jó idő, és olyankor sokkal inkább leszoknak róla a meleg miatt.

2012. márc. 19. 13:34
 3/15 A kérdező kommentje:

Hát, akkor hogyan? Anyunak 3 gyereke van, mindannyiunkat így szoktatott rá a bilire. Lehet is kapni bilire szoktató bugyit, amiben van egy nylonbetét pont erre a módszerre.

A védőnőm azt mondta, hogy majd a gyerek szól. Aha...

Aztán amikor a 2,5 éves gyerekem még mindig nem szólt, hogy pisilnie kell, akkor már ő is széttárta a karjait. Meg menjek szakemberhez.

Órákig ült a lányom a bilin, aztán ha pisilnie kellett, felállt, és közölte velem, hogy kéri a pelenkáját.

Ez nálunk bevált, 3 nap alatt a lányom szobatiszta lett. Ha tudsz más hatásos praktikát epedve várom.

De ne hidd, hogy a gyerek majd szól. Nem minden gyerek szól, ha arra vártam volna, a lányom még mindig pelenkás lenne 5 évesen is.

2012. márc. 19. 13:39
 4/15 A kérdező kommentje:
De honnan tudom, hogy mikor érett már a szobatisztaságra?
2012. márc. 19. 13:39
 5/15 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nem jó, ha erőltetem, de ha nem lesz szobatiszta, nem veszik fel az oviba, nem tudok elmenni dolgozni, és akkor éhen halunk. Szóval azért valamit mégiscsak be kéne vetni.
2012. márc. 19. 13:41
 6/15 anonim ***** válasza:

Szerintem sem szabad összehasonlítani őket, és szerintem sincs összefüggés a beszéd és a szobatisztaság között. Kisfiam 2,5 éves, összetett mondatokban, gyönyörűen beszél, számol, verseket, mondókákat mond, angolul is tanítják a családi napköziben, és még mindig nem teljesen szobatiszta. Pisi már egész jól megy, de a kakilással még sokszor hadilábon állunk. (Bár éppen ma már itthon is szólt, hogy kakilni kell, ráült a bilire, és kis ücsörgés után bele is nyomta a termést.)

De pl. az egyik kisfiú, akivel együtt kezdték a bölcsit, már 2 éves kora előtt 2 hónappal totál szobatiszta volt, és az enyémhez képest sehol sincs a beszédben, 2,5 éves ugye ő is, és még csak most kezd rövidke mondatokat mondani. Szóval nincs összefüggés.

Nyáron lesz amúgy is időd, de akár kipróbálhatod most is, hogy nem adsz rá pelust. Sokat beszélgetsz vele erről, hogy bilibe vagy vécébe kell pisilni-kakilni, és meglátod, hogy zavarja-e, ha besikerül a bugyiba. Lehet, hogy pár nap, és már magától jelezni fog, hogy kell neki. Mi egyébként matricázni is elkezdtünk: pisiért egy matricát, kakiért két matricát ragaszthat egy albumba. Ezt imádja. :)

2012. márc. 19. 13:43
 7/15 anonim ***** válasza:
Ja, és vettem egy Bilikönyv című könyvet, ami egy kisfiúról szól, aki megtanulja használni a bilit. Ezt is imádja bilin ücsörgés közben olvasgatni, nézegetni. Már kívülről fújja. :))
2012. márc. 19. 13:44
 8/15 A kérdező kommentje:
Nekünk is van olyan, az Oscar a bilin, meg van elmos dvd-nk, ami erről a témáról szól. Szoktuk is nézegetni. Meg, ha én ülök a wc-n, odajön, tép a papírból, és ki akarja nekem törölni. De ha mondom, hogy ő üljön rá, akkor ki van borulva.
2012. márc. 19. 13:47
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Nyugi, nálunk ugyanez volt 2 évesen. Most meg 2,5 éves, és már nem tiltakozik annyira. Ücsörög a vécén és a bilin is, pedig korábban szinte úgy visított, mint akit ölnek, ha rá mertem valamelyikre ültetni. De nemes egyszerűséggel nem adtam rá pelust, csak bugyit, és rohadtul zavarta, hogy bepisil-bekakil. Azóta inkább szól. Ha el is játszik annyira, hogy becsorog pl. a pisi eleje, visszatartja, odafut hozzám, szól, hogy pisilnie kell, és a maradékot már vécébe vagy bilibe engedi.
2012. márc. 19. 13:49
 10/15 A kérdező kommentje:

Na, ugye, szerintem is inkább ez a célra vezető. De a férjem is ódzkodik ettől, hogy nagyon megijedne a gyerek attól, hogyha bepisil. De ezek a mai nadrágpelenkák már olyan kényelmesek, hogy simán elvan benne.

Pedig a tesótól is látja, hogy wc-zik, de valahogy nem jut eszébe, hogy ő is kipróbálja.

2012. márc. 19. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!