Hogyan szoktassam le a tv nézésről?
Lassan 3 éves lesz és egész nap nézné Dórát és a legfőbb baj, hogy éjszaka akár 10-11-ig is fent van, közbe elalszik és beviszem az ágyába.
Kb 2 hónappal ezelőttig egyáltalán nem nézett tv-t, aztán akkor anyósom vigyázott rá és ez abból állt, hogy bekapcsolta neki a tv-t. Azóta van ez a probléma. Addig fél 9-kor bevittem az ágyába és szépen elaludt.
Ha kikapcsolnám tőle, iszonyú hisztit vágna le és nem 10percig tartana, a férjem korán kel és még ott van a 10 hónaposom, amiért nem kapcsolhatom ki.
Hogy csináljam? Már teljesen kivagyok, mert ugye én se tudok időben lefeküdni, a kicsi meg még 3-4x felkel és reggel is időben ébred, napközben meg nem tudok pihenni, mert nem egyszerre alszanak.
Nálunk is az "utolsó" a bűvös szó.
Olykor már ő maga mondja (és még az ujját is emeli hozzá), hogy anya ez az utolsó, utána feláll és kikapcsolja a tv-t.
Valamint én ajánlani szoktam neki valami mást. (Ez az utolsó és utána festünk, rajzolunk, gyurmázunk, bújócskázunk vagy amit szeretne)
Órabeállítás pl.
Vagy pár napra húzzátok szét hátul a kábelt, hogy rossz.
"Ha kikapcsolnám tőle, iszonyú hisztit vágna le és nem 10percig tartana, "
Első nap igen, második nap is, de utána lehet hogy megszokná.
Na de ha azt mondja, hogy elromlott akkor soha nem fog már tv-zni? Csak mert ha valamikor "megjavul" akkor lehet tovább akarja folytatni azt ami volt (nem biztos, de lehet)
Én biztosan nem füllentenék neki, hanem ahogyan mások is írták megmondanám, hogy ez az utolsó mese és utána kikapcsolom. Vagy ha valami hosszabb mesét néz (Barbie-t pl) akkor órát húznék. Ha hisztizik ám legyen, ha látja, hogy a hiszti nem megoldás, mert nem lesz visszakapcsolva akkor abbahagyja. Először sokáig fog sírni miatta tuti, de utána egyre kevesebbet,
Mondjuk, ha egyáltalán nem nézett eddig tévét akkor kicsit érthető, hogy ilyen hamar ennyire hozzászokott. Nem pártolom a tévézést vagyis azt, hogy a tévé vigyázzon a gyerekre, de nálunk 3 év előtt kezdődött a mesenézés így valahogy hozzászokott, hogy van tévé amit anya irányít és ha azt mondja, hogy vége akkor vége, de nem örökre. Lehet, hogy azt gondolja, hogy ha kikapcsolod többé megint nem nézheti és ezért akarja addig nézni amíg fent van.
1. vagyok. Ha hosszú mesét néztek, akkor csak egyszerűen a vége felé kell állítani a mesét. A laptopon a legkönnyebb, a dvd-n meg csak lépegetsz a mese végére, amikor nem figyel annyira. Én mondom neki, hogy a mese végén megy aludni, és hopp már itt is a vége. Észre sem veszi hogy ilyen hamar vége van mondjuk egy Disney mesének.
Vagy még egy trükk, hogy kimerült az elem a tv-ből, mert van hogy a zenélős játékaiból is kimerül az elem, ezt már érti, és akkor holnap elmegyünk a boltba és veszünk bele elemet. Ezt napközben is alkalmazhatod, és így hozzászokik este is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!