Hogy tervezitek a karácsonyt, mikor díszítitek fel a fát stb?
Nekem 3 éves lesz a kisfiam februárba. Feldíszítem a lakást, karácsony előtt kb. 1-2 héttel, szenteste napja előtt 1 nappal sütünk együtt mézeskalácsot. Biztos jó móka lesz neki, szaggatni, díszíteni.
A fenyőfát 23.án este feldíszítem, így már reggel lesz meglepi. Mivel 2 ajándékot kap, az egyiket már reggelre odarakom a fa alá. A másikat majd a délutáni alvás után hozza meg a jézuska. Délelőtt pedig felrakjuk a fára a mézeskalácsokat.
Után meg irány a konyha, apával meg majd játszanak. Azért majd néha rájuk nézek, de kora du. tuti, hogy a konyha rabja leszek:-)
Nálunk 2 gyerek van, egy 3,5 éves és egy 2 éves. Eddig minden évben úgy csináltuk, hogy 24-én a délutáni alvásuk ideje alatt díszítettem fel a fát, a férjemmel. Mikor felkeltek, szépen felöltöztek és akkor volt ajándékozás, majd vacsora a szüleimnél, akik itt laknak alattunk. Mi idén is így csináljuk, meg amíg még tudjuk:)
Persze a lakást már előtte csinosítgatjuk, ma pl. már egy ablakra fújtam hóspréből díszt.
Sütni majd beiglit, vagy mákos-diós kalácsot fogok, 22-23.án, attól függ mikor lesz rá időm:) Volt, hogy éjjel sütöttem:)
Egyik 3, másik 1 éves. 22-23-án takarítok, mosok vasalok, hogy a karácsonyt ne ezekkel töltsem + mézeskalácssütés. 24. délelőtt szaloncukrot kötözünk, díszeket készítünk, apa felállítja a fát, mi meg "segítünk". Ebéd, alvás, aztán fadíszítés apával, addig én főzök. Uzsi után ajándékozunk, Jézuska nem jön és nem hoz ajándékot, mi egymást ajándékozzuk, egymást, a családot ünnepeljük. 1-1 ajándékot kap mindenki, de ez egyáltalán nem téma, gyakorlatilag 10 perces kitérője a karácsonyozásnak. Este vacsi, sajnos a pici miatt ez most nem megy együtt, de talán majd jövőre.
25-26 egyik nagyszülőnél, majd másiknál, minden évben váltogatva, így csak 2 évente van sértődés a pároméknál :)
Bár nem gyakorlunk semmilyen vallást, majd pár év múlva elmagyarázzuk honnan jön az ünnep, ki volt Jézus, mit képviselt és hogy hogyan kapcsolódik össze a mi ünnepünkkel.
Az én fiam 26 hónapos. Nálunk este van fa díszítés (24én), mikor elaludt, utána. Így reggelre már ott a fa (karácsony reggelre), alatta az ajándékok.
Sütés-főzéssel nem nagyon bajlódok, mert anyósékkal lakunk, nálunk nem szokás az ünnepi ebéd-vacsora, üljünk le együtt az asztalhoz... Nálunk az van, hogy ha kész a menü, akkor mindenki azt eszik és akkor, amikor akar.
Nálunk a lakásdíszítés már ma elkezdődött, holnap már advent első vasárnapja, meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún.
Karácsonyfát közösen állítjuk, díszítjük a gyerekekkel, ezen sokáig gondolkodtunk, hogy legyen, de úgyis mindenütt feldíszített fákat látnak már november végétől, szóval mi tavaly is együtt díszítettünk (a lányunk hároméves múlt, a fiunk 15 hós). Idén is így lesz, sőt, valószínűleg hamarabb feldíszítjük a fát, mint 24-e. Tudom, kicsit amerikaias, de annyira hangulatos a karácsonyfa, miért ne élvezzük mielőbb?
24-én délután vagy mi megyünk anyukámékhoz, vagy ők jönnek hozzánk, először közös éneklés, zenélés, Jézuskavárás van, majd amikor megcsendül a csengő, jelzi, hogy megjött a Jézuska, lehet megnézni az ajándékokat. Így van idejük vacsoráig kiélvezni a kölköknek, amit kaptak. Utána közös vacsora (mi, a nagyszülők, tesóm), majd késő éjszakáig még beszélgetünk, zenélgetünk (én is, tesóm is, apukám is játszik hangszereken és mindenki szeret énekelni), játszunk a gyerekekkel, faljuk a karácsonyi süteményeket, végül éjfélkor elmegyünk az éjféli misére, tavaly még gyerekek nélkül (egyikünk itthon marad velük), idén már remélem, a lányom bírni fogja, a kicsi meg alhat a babakocsiban. Ha szenteste nálunk vagyunk, akkor másnap anyuéknál, harmadnap pedig vagy anyósomhoz megyünk, vagy ő jön, meg a férjem testvéréék.
Délelőtt úgy telik ahogy szokott hétvégente általában. :) Apucival heverésznek, játszanak, mesét néznek, én olyankor főzök, sütök stb.
Aztán ebéd, majd a kicsi megy lefeküdni. Mialatt alszik (jó három órákat szokott itthon) azalatt feldíszítjük apukával a lakást, a karácsonyfát. Mikor felébred lesz meglepetés. (csillogás, fény, gömb mittudomén)
Ajándék majd később lesz, fürdés alatt kipakoljuk (nem lehet tudni ép aznap kit követel maga mellé, mert néha csak anya kell, néha meg csak apa a jó) az ajándékot, tehát még vacsi előtt-alatt-után. Kicsit tovább fennmaradhat. Csillagszórózás, ének stb stb és ahogy minden évben ha igényli velünk alhat. (tavaly éjszaka közepén átkéredzkedett a saját szobájába aludni, és hajnalban jött vissza kispárnástul, kockásfülü nyúlostul)
Két további napon rokonlátogatás. Eddig ki tudtuk húzni magunkat, hogy kicsi a gyerek a busz meg tömve emberekkel, rakat cucc kell neki stb. De már "nagy" 2,5 éves lesz karácsonykor. Szobatiszta, beszél, felnőtt kaját eszik, tehát már muszáj lesz nekünk menni. (pedig a rokonságban mindenkinek van rajtunk kívül autója, könnyebben mozognak, mint mi buszon tülekedve kicsi gyerekkel órákig állni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!