Hogy mesélitek 2 év körüli gyerekeknek a mikulást, Karácsonyt? Hogy vonod be őket a készülődésbe? Milyen ajándékokat kapnak az ünnepekre?
És az miért jó, utolsó? Szerintem ezeknek az ünnepeknek, pont ez a lényege, a körítés. Ez így olyan tényleg üzleties, semmilyen ünnep. semmi kedvem nem lenne így hozzá, állítunk egy fát, meg átadjuk az ajándékot.
Nekem gyerekkoromból a legszebb emlékeim fűzödnek a karácsonyhoz, Mikuláshoz, csalódásra nem emlékszem.
Egyébként énekeket tanulunk Szent Miklósról, megbeszéljük ki volt ő és hol élt, mit csinált és éjszaka hozza az ajándékot.
Nálunk a fenyőfát is a Jézuska hozza, természetesen elmegyünk megnézzük a Betlehemet, karácsonyi dalokat tanulunk, díszeket készítünk.
A kislányunk novemberben lesz 2,5 éves.
Tavaly még nem értette különösebben az ünnepek "miértjeit és hogyanjait", akkor 19 hónapos volt. Érezte hogy valami más történik, mint amiket megszokott, érezte az ünnepek hangulatát, a karácsonyfa nagyon tetszett neki,
Most teljesen más lesz, 1 év nagy idő az ő korukban.
Minden készülődésbe bevonom természetesen. Úgy fogom mondani neki, hogy a Mikulás hozz a csizmájába reggelre a csomagot és a Jézuska járt nálunk Szenteste.
Én is ebben a hitben nőttem fel, őt is így szeretném "tanítani".
Ez nálunk még nagy vitatéma sajnos. Mármint nm a gyerek előtt, hanem köztünk apa-anya közt.
A mi két családunkban ufyanis elég eltérőek a szoksáok és a nézetek (nem vallási vagy egyéb okból,hanem csak a szoksáok miatt), és amíg mi ketten voltunk felnőttek nem volt ennek jelentőssége, de a gyerek nevelése szemponjából nem egyszerű a dolog.
Fél éves és másfél éves volt a lányom az első két karácsonyon, akkor mémg nem volt lényeges hogy az egyik családnál mást lát mint a másiknál.
Most 2,5 éves, okos nagylány, minden érdekli, tele van "miért" kérdésekkel, és nem tudom hoyg lesz.
Nem lehet egységesíteni a mesét, a rendszert, mert a párom szülei sem változtatnak a szokáspokon meg az enyémek sem, csak én akkro azt nem tudom,hogy hogyan fogom elmagyarázni a gyreeknek hoyg az egyik yelen miért így van a másik helyen meg miért úgy....
Tavaly még csak másfél éves volt, akkor az ajándék volt a lényeg, a csillogós papír :)Nem igazán értette mi van.
Idén dec 5-én lesz két és fél éves. Már készül rá, mondogatjuk neki, ha jó kislány lesz akkor a télapó idén is hoz neki ajándékot :) Elég hisztis ezzel jól meg lehet fogni. Mivel már "nagylány" ezért a konyhai munkákban is segédkezhet majd. (Ma is adogatta a keverőtálat, a fakanalat mikor mit kértem tőle, bár a törékenyet igyekszem, hogy ne markolja meg)
Együtt sütjük a mézeskalácsot (ő fogja kiformázni, és nem érdekel hogy sikeredik!), csináljuk a mézesalmát, adogatja az edényeket, pakolhatja a szalvétát a terítésnél ilyesmi.
Mivel folyamatosan és szépen beszél már 15 hónapos kora óta, sőt mondókákat/dalokat is simán elmondja már kiválasztottam két rövidebbet amit együtt megtanulunk és majd meglepjük vele a nagyszülőket. (egyiket télapóra, másikat karácsonyra)
Ajándék:
Télapóra
tőlünk tekekészletet kap, plüss állatfigurásat.
szüleimtől állatos zseblámpát.
Karácsonyra
tőlünk baby born babát mindenféle kiegészítőkkel-ruhákkal már megvettem neki.
szüleimtől kissátrat labdákkal.
Anyóstól szerintem idén is csak valami kis felhúzós bigyót kap, amit a kínajiban, 100 forintosban vett, ahogy eddig minden évben. Pedig sokkal sokkal gazdagabb, mint a szüleim. No comment...
Nálunk a Mikulás éjszaka teszi az ablakba, csizmába az ajándékot. Szenteste napján pedig késő délután jön a Jézuska, amíg sétálni vagyunk, a fát pedig reggelre hozza.
Amíg a gyerekek kisebbek voltak díszítve hozta, de aztán egyik évben a lányom kérte, hogy üresen kérjük a fát mert úgyis "megmaradtak" az előző évi díszek, így mi is díszíthetjük. Azóta üres fát kapunk és együtt díszítünk.
November elejétől általában karácsonyig esténként karácsonyi történeteket, meséket olvasok fel a gyerekeknek minden évben. Van 3-4 karácsonyi mesekönyvünk, azokból szoktunk 1-1 történetet elolvasni és napközben többször hallgatunk karácsonyi dalokat cd-ről. Amíg nagyon picik voltak (1-2 évesek), akkor karácsonyi dalokat énekeltem nekik esténként.
Mézeskalács házikót, díszeket már novemberben együtt készítjük, aztán decemberben még egyszer, mert az első adag mindig elfogy :)
Mikulásnak, Jézuskának minden évben egy színezőt színeznek a gyerekek és rajzokat is készítenek, hogy aztán kitehessék az ablakba+mézeskalácsot tejjel kirakják az asztalra, hogy a Mikulás nehogy éhen haljon.
Adventi naptárunk is van itthon, amit a falra szoktam felakasztani és mindennap teszek bele valami apróságot karácsonyig.
Nálunk a második karácsonyra duplot kaptak a gyerekek, mesekönyvet, készségfejlesztőt, játékkonyhát stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!